-

Orthodox Celts strike again: Kelti u okviru turneje posetili Novi Sad

Ortodox Cetls
Foto: Arhiva

Tradicionalna „St. Patrick’s day“ turneja Ortodox Celts-a nije zaobišla ni Novi Sad. Ove godine, umesto u Fabrici, Novosađani su ugostili „srpske Irce“ u klubu Quarter. Početak koncerta bio je zakazan za 21 čas, a kašnjenje je bilo minimalno, samo 20 minuta. 

Iako Kelti bez sumnje imaju mnogo fanova u Novom Sadu, posećenost koncerta nije bila kao što se očekivalo. Oko pola 10 su ulazili poslednji gosti koji su bez velike muke mogli da prošetaju do prvih redova, što obično nije slučaj sa njihovim nastupima. Razlozi za to su nepoznati, iako je moguće da je cena karte imala udela. No, to nije obeshrabrilo ni publiku, ni bend. Lojalna fan baza u prvim redovima radovala se što ima više prostora za energične šutke, a Kelti su se pokazali kao pravi profesionalci i uspeli su manju posećenost da okrenu u svoju korist, tako što su stvorili intimniju i prijateljsku atmosferu sa publikom. Upravo taj profesionalizam, poštovanje i ljubav koje pružaju svojim fanovima, je ono što čini ovaj bend zaista velikim.

Koncert su, na opšte oduševljenje mase, započeli pesmom „Irish rover„, za kojom su nastavili da se nižu hitovi poput St. Patrick Was a Gentleman„, „Galway Girl„, „The Wearing of the Green“ i „Nancy Whiskey„. U retkim slučajevima kada je osetio da publika posustaje Aca Seltik se potrudio što više da ih animira, pozivajući ih da budu što glasniji. Jedan mladić iz prvih redova se pridružio Aci u podsećanju publike da Kelti zaslužuju više entuzijazma vičući glasno: „Uraaaaaaaaaaaaaaa!„. Ovaj krik postao je zaštitni znak cele večeri, pa se povremeno mogao čuti na svakom kraju Quartera, pa čak i od Ace lično.

Ostatak večeri protekao je uz kultne pesme „What’s goin’ on„, „Rocky road to Dublin„, „Green Roses“ i još nebrojeno drugih. Odsvirana je i jedna od novijih pesama „Save Me„, a odmah za njom usledilo je poricanje teorije da žena može spasiti i promeniti muškarca, uz pesmu „The Real Me„. Kelti su Novosađanima predstavili i novu pesmu za koju je nedavno objavljen spot, „One/ MIlk & Honey„.

Kao što to obično biva, najbolje se čuva za kraj. Uz Far Away„, „Drinking Song“ i „The Celts Strike Again„, sledi opšta šutka, kiša piva i potpuno sinhronizovano lupanje dlanovima. Ali to ipak nije bio kraj. Nakon što su se poklonili i napustili binu, publika im nije dozvolila da odu tek tako. Pozvali su ih na bis lupajući dlanom od dlan kao jedan i udarajući energično nogama u pod. Kelti su se vratili i podarili fanovima još tri pesme, „Fields of Athenry„, „Rattlin’ Bog„, i na zahtev publike, „South Australia„.

Nakon energičnog bisa, Kelti su se zahvalili Novosađanima na gostoprimstvu i obećali da će doći ponovo. Držimo ih za reč! Posle pozdrava i aplauza masa ljudi obučena u zeleno, okićena irskim suvenirima, napustila je Quarter nasmejana i zadovoljna, a to je ipak najbolji pokazatelj dobrog koncerta.