fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Orphaned Land u Beogradu: Zavodljivi zvuk orijenta

Orphaned Land u Beogradu: Zavodljivi zvuk orijenta

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Orphaned Land
Foto: Nemanja Đorđević

U okviru manifestacije „From Israel With Love” bend Orphaned Land dočarao je svojom muzikom zavodljivi ukus orijenta u beogradskom klubu Mikser House.

Orphaned LandVest o nastupu benda Orphaned Land bila je pozitivno iznenađenje, posebno zato što su već posetili našu zemlju u okviru svoje „All Is One” turneje. Ovog puta njihov nastup bio je deo dvodnevne manifestacije “From Israel With Love” u okviru koje su predstavljeni kultura i gastronomija Izraela. Set lista bila je prava poslastica za fanove jer je ovim koncertom napravljena gruba retrospektiva dosadašnjeg rada benda. Najveći deo set liste dobile su pesme sa albuma Mabool (2004) i The Never Ending Way Of ORwarriOR (2010), a tek sa nekoliko pesama dotakli su se trenutno aktuelnog All Is One (2013).

Orphaned LandUvodni taktovi sa „Mabool (The Flood)” doneli su osmehe na lica svih prisutnih i nagoveštaj da će muzička priča koju Orphaned Land otpočinje na sceni, biti zaista dobra. I nismo se prevarili, ni tren. „All Is One” samo je još više uzburkala krv i gotovo sve ruke bile su u vazduhu tapšući u ritmu instrumentalnog uvoda. Sa malo više orijentalnog začina „The Simple Man” rezala je oštro ali slatko i prosto vukla na pokret, a onda je pravi koktel emocija usledio sa „Let The Truce Be Known” čiji efekat je dodatno pojačavao spot na video bimu iza benda. Presek je načinjen sa „Barakah”, vokalno zahtevnijom od prethodnih nekoliko pesama, ali ona je bila tek zagrevanje za „The Kiss Of Babylon (The Sins)“.

Orphaned Land“Ljudi su izmislili toliko stvari: kompjutere, Ajpodove, tablet računare… ali još uvek se nisu naučili međusobnoj toleranciji. Ovo je pesma koju posvećujemo svima vama, našoj braći i sestrama”, najavio je Kobi Farhi pesmu prepunu iskrenog emotivnog naboja – „Brother” sa aktuelnog albuma “All Is One”. I u takvim pesmama upravo se ogleda sva snaga Kobijevog glasa koji je snažan i jasan a istovremeno opijajuće emotivan.

Kulminacija je varirajuće rasla uz „Birth Of The Three (The Unification)“ i „Olat Ha’tamid“ da bi prava eksplozija usledila sa „Ocean Land“ i vanvremenski opojnom „Sapari“ kojom je počeo mini set sa albuma „The Never Ending Way Of ORwarriOR”. Nakon „From Broken Wessels“ Kobi je nagovestio da se nastup već bliži kraju i da po njihovoj set listi sledi poslednja pesma za večeras. Naravno, kao i svaki Jevrejin, ponudio je i nagodbu da ako budemo pevali narednu pesmu zajedno s njim, nastavljaju sa nastupom. Tako je „In Thy Never Ending Way (Epilogue)“ izvedena zajedničkim snagama publike i benda zvučala baš očaravajuće moćno.

Nakon skandiranja imena benda, momci se vraćaju na bis a Kobi najavljuje njihovu jedinu ljubavnu pesmu u dosadašnjem stvaralačkom opusu benda, „The Beloved’s Cry“ nakon koje, na sveopšte oduševljenje svih, kreće „Norra El Norra (Entering The Ark)“ koja je i zaokružila muzičku priču za to veče. Usledila je grupna fotka sa svima, kao i uvek. A bend je ispoštovao i sve one koji su nakon koncerta želeli da se fotografišu sa njima ili dobiju autogram.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Orphaned Land