-

Orphaned Land: Svi smo jedno kroz muziku

Orphaned Land
Foto: Marko Jocić

U beogradskom Domu omladine sinoć održan prvi deo Progtober festivala u okviru koga su nastupili Orphaned Land, The Mars Chronicles, Matricide i Klone.

Neposredno pred zvanični početak dešavanja, Dom omladine nije odavao utisak da se unutra bilo šta dešava. Samo bi poneki metalac ušao unutra i izgubio se negde u hodniku. Tek su na stepeništu počinjali reski gitarski rifovi koji su dobijali na jačini, kako smo se bližili epicentru dešavanja.

Sam prostor odavao je utisak gotovo zionskih klubova (drugačijih i nema, prim. aut.) kakvi koliko-toliko egzistiraju u svim manjim mestima, širom Srbije.

Odmah do ulaza bio je smešten visokocenjeni merch svih bendova koji su nastupali te večeri. Sada je gotovo izvesno da se vinil vraća na mala vrata, a tome u prilog svedoči i to da su se, pored standardnih stvari kojima obiluju ovakvi štandovi, mogle naći i ploče benda Orphaned Land.

matricide
Matricide

Sama satnica je izuzetno poštovana, gotovo u minut. I tu idu sve pohvale organizatorima, momcima iz Mjolnir promotions, na profesionalno obavljenom poslu.

Publici su se prvi predstavili alternative/post metalci iz Francuske, The Mars Chronicles. Iako su nastupili pred malo publike, momci su se trudili da budu na visini zadatka.

Mladi izraelski bend Matricide, koji je upao tokom drugog dela oktobra kao zamena na turneji za Bilocate, svojim sjajnim nastupom oduševio je skoro sve prisutne. Momcima je ovo, kako rekoše, prva turneja van matične zemlje. Muzički su pravo iznenađenje i osveženje i čudo je što još uvek nemaju izdavača. No, možda se to nakon ove turneje i promeni. Definitivno su ostavili jači utisak od benda The Mars Chronicles i zasenili kasniji nastup benda Klone.

Još jedan predstavnik francuske metal scene, bend Klone, već više od deset godina plovi progressive vodama. Generalno su jako dobar bend, usvirani, poseduju svoj izraz…sve to začinjeno vokalom koji iz plitkog cleana prelazi u blago režeći growl… Ali, nekako, nakon efektnog nastupa benda Matricide, gust nije bio potpun. No, publika ih je ispoštovala.

Momci iz benda Klone su se povukli sa bine, a tehničar Orphaned Landa smerno je pripremao binu, trudeći se da što manje gleda u publiku.

Ol - Kori
Orphaned Land

Uvodni taktovi Through Fire and Water izazvali su ovacije u publici. Harizmatični frontmen, Kobi Farhi, poput muzičkog mesije, izlazi bos, u dugoj odori do članaka sa brojanicom, krstom i Davidovom zvezdom oko vrata. Sve je podređeno simbolici sa novog albuma koji propagira ideju da o ljudima treba suditi na osnovu iskrenosti i otvorenosti a ne na osnovu religije i da je muzika instrument koji ima moć da preobrati zaklete neprijatelje i podseti ih da su svi oni jedno. Otud i naziv novog albuma All is One – Svi smo jedno.

Naslovnu numeru sa novog albuma smenjuju malo starije Barakah i The Kiss of Babylon (The Sins), da bi se ponovo vratili aktuelnom albumu kroz The Simple Man i Brother koja podseća da su Jevreji i Arapi braća jer potiču od istog oca, Avrama.

Na platnu smeštenom skroz u dnu bine, iza bubnjara, smenjivali su se video klipovi i cover art sa aktuelnog albuma All is one. Priča je tekla dalje kroz Birth of the Three (The Unification), Olat Ha’tamid i Let the Truce be Known.

Atmosfera se dodatno zahuktala uz Sapari (najpopularniju pesmu sa prethodnog The Never Ending Way of ORWariOR), da bi se primirila setnom Children, posvećenoj svoj deci žrtvama sukoba.

Magični zov istoka kojim je obojena svaka njihova pesma oseća se kroz Ocean land (The Relevation).  Nakon ove pesme svi osim bubnjara se povlače sa scene, a on dobija „svojih pet minuta“ dok izvodi solo.

ol 2Ostatak benda ponovo izlazi na scenu, s tim što ovog puta gitarista umesto gitare iznosi buzuki da bi odsvirao jednu pesmu. Spontano, emotivno izvođenje El Meod Na’Ala prati obaveštenje da se šou bliži kraju a Kobi, kao svaki jevrejin predlaže da se nagodimo i da pevamo zajedno sa njim In Thy Never Ending Way.

Oficijelni deo je završen i Orphaned Land odlazi sa bine, ali ih publika horski doziva natrag. Izlaze Kori i gitarista Chen Balbus i izvode The Beloved’s Cry. Svoje oduševljenje publikom nisu krili tokom celog koncerta, te publika biva nagrađena sa još nekoliko pesma: Estarabim, Norra el Norra (Entering the Ark) i Ornaments of Gold, a pala je i jedna zajednička fotografija sa publikom.

Svetla se pale, Orphaned Land se pozdravljaju i odlaze. Nadamo se da za naredni koncert nećemo morati da čekamo da prođe 8 godina da bismo ponovo videli ovaj fantastičan bend.