-

NaslovnaReportažeOrijentalni metal u Budimpešti

Orijentalni metal u Budimpešti

arhiva

Izraelski Orphaned Land posjetili su i Budimpešti, u srijedu, 7. prosinca, u pratnji tri mlada benda – ArtWeg, Arkan i Myrath. Orphaned Land već je godinama poznat po svojem izuzetnom žanru, koji se temelji na orijentalnoj glazbi, točnije na čitavoj kulturi Izraela.

Koncert je započeo već oko 19h, kako je običaj u Budimpešti, s bendom ArtWeg. Njihov stil glazbe najbolje bi bio opisan kao metalcore, s dozom punka u sebi, što se nikako nije svidjelo publici. Tijekom cijelog njihovog nastupa svi su sjedili u zadnjem dijelu kluba, iako je bend s puno energije pozivao ljude da se približe pozornici. No, bez obzira na to što se činilo da se nalaze na krivom mjestu u krivo vrijeme, dečki su dali sve od sebe da što bolje predstave svoju glazbu. Publika se ipak malo sažalila na kraju te su se neki pomaknuli par koraka prema pozornici, i pozdravili bend velikim pljeskom.

Čim su se počeli javljati prvi znakovi da će Arkan početi svoj nastup, svi su se sjurili prema pozornici i počeli glasno vikati i pljeskati. Ubrzo su dečki iz benda izašli na pozornicu, no prava zvijezda benda tek je došla nakon uvodnih riffova prve pjesme, pjesme Origins, koja je također prva pjesma na njihovom novom albumu Salam. Pjevačica Sarah Layssac, podrijetlom iz Alžira, publiku je oduševila ne samo svojim izuzetnim glasom, nego i trbušnim plesom. Ubrzo je gotovo cijela dvorana plesala, pa čak i muški dio publike. Osim ženskih vokala, Arkan se ponosi i izvrsnim muškim vokalistom, Florentom Jannierom.

Setlista Arkan:

1) Origins
2) Tied Fates
3) Inner Slaves
4) Deus Vult
5) Groans of the Abyss
6) Beyond Sacred Rules
7) Salam

Posljednja predgrupa večeri bio je bend Myrath, prvi bend iz Tunisa koji je sklopio ugovor s diskografskom kućom. Svoj nastup započeli su pjesmom Sour Sigh, no prave poslastice došle su tek kasnije. Pjesme Braving the Seas i singl Merciless Times izazvale su pravi kaos u klubu – svi su skakali, pjevali, pljeskali, plesali. Iako bend nije imao trbušnu plesačicu, pjevač Zaher Zorgati vrlo je rado preuzeo i tu ulogu. Na posljednjoj pjesmi, Beyond the Stars, Zaheru se na pozornici pridružio i pjevač Orphaned Landa, Kobi Farhi, te su ta dva izuzetno talentirana glazbenika napravili predivan duet kao veliko finale. Iako je publika vrištala još dugo nakon što su otišli s pozornice, bend se nije vratio na bis.

Setlist Myrath:

1) Sour Sigh
2) Braving the Seas
3) Merciless Times
4) Under Siege
5) Wide Shut
6) Tales of the Sands
7) Madness
8) Beyond the Stars

No, čim su Orphaned Landa počeli izlaziti, svi su već potpuno zaboravili na predgrupe. Ovaj izraelski bend mnogima je već odavno poznat, budući da su svoju glazbenu karijeru započeli još davne 1991. godine, a otada su se već svi navikli na njihovu pomalo provokativnu tematiku koja uključuje vrlo direktne veze s Biblijom. Nakon što je pjevač Kobi izašao na pozornicu u bijeloj ‘haljini’, na što je rekao da nije «Isus Krist, nego samo tip koji jako voli svoju pidžamu». Osim njegovog posebnog imidža, publiku je počastio i glasom, kojim je pokazao da svoje sposobnosti pjevanja vrlo različitih stilova. Svaki član Orphaned Landa imao je što pokazati; bilo je više nego očito da svi već imaju dovoljno iskustva i talenta da pripreme spektakl koji smo mogli vidjeti u srijedu. No, ipak treba izdvojiti još jednu osobu, a to je gitarist Yossi Sa’aron, koji je odsvirao ne jednu, nego dvije solaže na gitari, a jednu pjesmu u potpunosti je odradio na poznatom instrumentu buzukiju. Cijela atmosfera u klubu bila je jako topla, a mnogi su bili obučeni u arapskom stilu te pjevali čak i one pjesme na egzotičnim jezicima.