fbpx

-

Naslovna Reportaže Oproštajni koncert Novembra u rodnom Nišu

Oproštajni koncert Novembra u rodnom Nišu

foto: Ivan Dinić

Sinoć je niška pank rok grupa Novembar održala svoj poslednji koncert u rodnom Nišu. Godinu i po dana nakon smrti frontmena Gorana Kostića Koste, članovi benda odlučili su da njemu u čast održe oproštajnu turneju u zemlji i regionu, a ujedno i da promovišu novi album pod nazivom “Novembar“.

Na albumu se radilo tri godine i tu je Kosta okupio mnoge svoje prijatelje, poznate muzičare, među kojima su: Nikola Vranjković, Peter Lovšin (Pankrti), Zoran Čalić (ex-Majke), Nemanja Kojić Kojot (Eyesburn, Hronsman Coyote), Sejo Sekson (Zabranjeno pušenje), Branko Golubović Golub (Goblini), Petko Slavejkov (Daily Noise Club), Silvestar Mrak (Gužva u 16-ercu i Grupa tvog života), Vladimir Radusinović Radule (Atheist rap). Album je u oktobru 2018. objavio Nocturne Media, ali Kosta, usled prerane smrti, nije uspeo da sa publikom podeli ovu prijateljsku muzičku priču.

U prepunom klubu Feedback smenjivali su se hitovi, ali i pevači na sceni. Prvi se mikrofona latio Osiječanin Silvester Mrak, vokal i gitarista bendova Gužva u 16-ercu i Grupa tvog života. Nakon Silvestera nastupio je Petko Slavejkov iz bugarskog benda Daily Noise Club, koji je veoma energičnim nastupom dodatno usijao atmosferu. Na kraju je zapevao Vladimir Radusinović Radule, vokal i gitarista Atheist rapa. Na repertoaru su se, osim novih pesama, našli i mnogi stari hitovi kao što su “Putujem sam“, “Deguelo“, “Put bez povratka“, “Gledaj kako ljubav umire“, “Tako mlad i tako čist“, “Kaži mi“. Atmosfera je bila sjajna. Publika je sve vreme pevala sa muzičarima, a kulminacija je nastala kada je Radule zapevao pesmu Atheist rapa “Atheist rap 2“. Odjednom su horski odjeknuli stihovi:

“Više ništa nije isto
Nikad neće biti kao što je bilo ranije
Ostaje nam samo borba, borba i sećanje
Na neko sretnije vreme
Kada smo zajedno bili svi
Koje nijedna slika
Nijedna pesma ne može vratiti”.

Publika je tražila bis, a upravo ponavljanjem ove pesme završila se tročasovna svirka. Iako je koncert bio fantastičan, sve vreme je bio prisutan osećaj praznine i spoznaja da više ništa neće biti kao pre.

Nakon dvadeset i osam godina postojanja, bend je “tako mlad i tako čist”, sa mesta gde je sve počelo, otišao u istoriju.

GALERIJA FOTOGRAFIJA