-

„Oni vode ljubav sa publikom“: 44 godine Parnog valjka u Štark Areni

Parni Valjak Štark Arena Beograd
foto: Nemanja Đorđević

Da li se sećate grupe mladića, oformljene da bude hrvatski pandan Bijelom dugmetu? Počeli su kao momci u šljokicama, a onda je u njihovom karijernom ringu bilo koječega: od uticaja Džonija Štulića, preko prelaska u crna odela, menjanja sastava, uspona i padova, novih albuma, rada u inostranstvu, pa sve do ovoga sinoć – proslave 44 godine postojanja – ili parnovaljskim jezikom „44 runde” u ringu u kom su izvojevali pobedu na mestu gde su prvi put zajedno zasvirali – u Beogradu.

Za početak, potrebno je pohvaliti tehničare, jer tokom čitavog koncerta nije dolazilo do mikrofonije. Takođe, estete bi primetele svetlo koje ni u jednom trenutku nije bilo napadno. Sa zadnje strane hale postojala su dva konstantna reflektora koja su obasjavala publiku. Dakle, ni premalo ni previše. Oni emotivniji mogli bi da kažu da je želja benda bila da ih svetla ne zaslepe, već da jasno mogu da gledaju u masu ljudi koja je tu došla zbog njih. I zaista, reklo bi se da je sinoć zavladao potpuno poseban odnos između izvođača i publike, propraćen nežnim plavetnilom, a kasnije vatrenom crvenom. Baš u skladu sa kretanjem atmosfere.

Kada se osvrnemo na taj tehnički plus, potpuno je jasno i opravdano zašto je Parni valjak zahtevao pomeranje koncerta za jedan dan. Novi datum – 9. novembar – možda je i simboličniji, jer se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Iako Parni valjak u pesmama ne prenosi političke poruke, može se reći da je uspešan nastup jednog hrvatskog benda u glavnom gradu Srbije pobedonosni simbol borbe protiv politike, protkane mržnjom i huškanjem, koji vladaju na našim prostorima.

U tom duhu, svirali su i kultnu pesmu „Zastave”. Njen stih: „Sad neki novi klinci dolaze”, mogao bi biti opis 44 runde Parnog valjka, te odnosa njihovog prvog i ovog jučerašnjeg koncerta.

Parni Valjak Štark Arena Beograd

Poseban trenutak bio je za vreme pesme „Pusti nek traje”, kada je Aki odlučio da siđe sa podijuma i približi se prvim redovima. Tek nešto viši od bine, na kojoj je do tog trenutka stajao, Aki je silaskom sa nje dokazao da ne pravi barijere između sebe i obožavalaca, već da im je blizak i da se ne smatra uzvišenijim od njih. Usledila je nezaobilazna pesma „Jesen u meni”, a kao što se i očekivalo uz nju, ali i kasnije izvedene „Dođi” i „Sve još miriše na nju”, publika je jednoglasno pevala od prvog do poslednjeg stiha, dokazajući da, bez obzira na smenu generacija u publici, neke pesme ostaju vanvremenske.

Publika je vizuelno bila šarena: od svečano obučenih devojaka, preko sportskih tipova muškaraca, sredovečnih parova, do onih u metal majicama. Dok su se nizali hitovi, fanovi su neprestano igrala, tapšala u ritmu i prenosila pozitivne vibracije na bend, kome se pridružila i Tina Kresnik. Spoj Akija i Tine, kako vokalno tako i scenski, bio je pravi pogodak jer se masa, uz njihovo duetsko izvođenje, dodatno razmrdala.

Parni Valjak Štark Arena Beograd

Onda je Aki zatražio svima da malo „mrdnu guzicama”, što je i učinjeno kako u publici tako i na bini uz melodiju pesme „Uhvati ritam”. Tada je svoju solo deonicu imao bubnjar Dado Marinković. Višeminutna bubnjarska deonica rasplamsala je pozitivu u publici, te su iz nje svi odmah ušli u horsko pevanje refrena. Uz hitove kao što su „Godine prolaze” i „Samo ti”, publika je složno podizala ruke uvis.

Bravo za Akija, koji posle svih ovih godina, ali i zdravstvenih problema, i dalje ima zavidne vokalne sposobnosti. Takođe, njegov odnos sa publikom je nešto što se teško prepriča onome ko to ne oseti uživo. Srdačnost prema obožavaocima beše podstrek na još jači izliv emocija, a gledanje u Akijevo ozareno lice, dok se pevajući obraća publici, unosilo je posebnu toplinu.

Ta toplina verovatno je razlog što je nakon energičnih izvedbi „Lutke za bal” i „Nedelje”, te bajkovite scene popaljenih bliceva uz kultnu „Sve još miriše na nju”, Aki pogrešio tekst prve pesme na bisu. To je bio onaj trenutak kada se svi pravimo da nismo primetili. Trenutak, kada prihvatamo ljudskost onih sa one strane ograde, koja deli publiku i izvođače. Ovo možemo posmatrati kao momenat kada izvođač više nije puki prenosilac pesme i bezgrešni profesionalac koji reprodukuje nekada snimljeni materijal već biva ljubav i energija u jednom ljudskom biću, ponosnom na sebe, svoj bend, publiku i sve zajedničke godine.

I da, stvarno smo se pravili da se to nije desilo. Pogrešili smo sa njim, a onda smo tako lepo priveli koncert kraju, dok su „U prolazu” predstavljeni članovi benda. Potom je svako nekome posvetio „Ugasi me”, što je posle ovakve atmosfere svima bilo potrebno. Celokupan utisak može stati u rečenicu koju je jedna draga Ivana izgovorila tokom koncerta: „Oni vode ljubav sa publikom.”

I to već 44 godine.

Pustimo nek traju.

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Parni Valjak Štark Arena Beograd