-

NaslovnaReportažeOni su posada, a mi smo more - Galija u Sava Centru

Oni su posada, a mi smo more – Galija u Sava Centru

Galija Sava Centar Beograd
Galija; foto: Marija Stanojević

Užad su razvučena i brod na bini Sava Centra je spremna za plovidbu, ali mu još uvek nedostaje posada. Sala se gotovo do poslednjeg mesta ispunjava plimom obožavatelja koji jedva čekaju da stara barka Galija ponovo zaplovi.

Svetla se gase, a nestrpljiva masa, istog trena, počinje da aplaudira uz uvodne note pesme „U raju iznad oblaka„, naslovne pesme novog albuma Galije. Kompozicija izrazito iskusnog aranžmana i pevljivog refrena je ipak izgleda poprilično nepoznata među fanovima koji su večeras došli na koncert, a slična situacija ostaje i s narednom pesmom „Nešto me goni„. Izgleda da će bend morati još da poradi na njihovom plasiranju široj publici.

Sledeća pesma na repertoaru, na veliko iznenađenje publike, a rekao bih i samog benda pošto je nisu svirali godinama, je „Čujem te lepo kako dišeš“ otpevana i odsvirana u punom sjaju. Aranžman pesme, naravno, bio je dosta izmenjen s obzirom da u studijskoj verziji postoji gotovo čitav orkestar; ipak, ovakva izvedba je možda manjkala sa instrumentima, ali je pesmi dodala više iskrenost i ogoljenost (iako bi se reklo da je to nemoguće).

Trilogija grupe Galija („Daleko je sunce“, „Korak do slobode“ i „Istorija, ti i ja“) zauzela je najznačajniji deo nastupa, a publika je zajedno s Nešom pevala „Noć„, „Slobodu„, „Na tvojim usnama“ i mnoge druge. Muzičari su radili maestralan posao u toku ovih izvedbi, ali ipak ono što su radila dva brata – Predrag i Nenad Milosavljević uvek je izlazilo u prvi plan. Emocija s kojom su pevali svaku pesmu, bez imalo suzdržavanja i stidljivosti, ono je što je nastup ovog benda činilo još dominantnijim i teralo sve u masi da se svojinski trude da ih nadglasaju.

Galija Sava Centar Beograd

Posebno mesto bilo je rezervisano za pesmu „Dodirni me“ u toku koje su ostala samo purpurno plava svetla pokrivala binu dok su posetioci ostali u potpunom mraku. Mistično-senzualna atmosfera ušunjala se u Sava Centar i učinila da se svi u publici potpuno zamrznu i hipnotišu tonovima i stihovima pesme. U tebi je neka tajna ostala kao muzika starih majstora kroz eho odzvanja dok se svi prisutni spremaju da gromoglasno zapevaju refren.

Atmosferu u publici su najviše podigla, naravno, pesme „Kotor“ uz koju su i bend i publika okončali svoje sedenje na udobnim stolicama i prepustili se talasima zvuka. Čak i ova pesma, koja je većini ljudi koji dobro poznaju rad Galije odbojna i jedino mesto na kojima je slušaju je svadba, dobila neku draž u izvođenju uživo.

Sad se vraćamo daleko, daleko u prošlost. Sledeća pesma je nastala pre 40 godina, kaže Neša i počinje „Decimen„. Ova pesma je u potpunom skladu s Nešinim glasom i veštinom koji su se za tih 40 godina potpuno oformili i kao staro vino postali samo bolji. Bilo je tu režanja na vokalima, novi aranžman mnogo više doliči bendu nego prethodni koji je bio previše rokersko-metalski, ali je pesma, takođe, ovom izvedbom dobila i veliku dozu spontanosti u solo preplitanju gitarskih melodija i Pink Floyd solaža na klavijaturama.

Galija Sava Centar Beograd

Bilo je više aplauza nego što se to dešava na jazz koncertima. Svaki deo koji se publici svideo, ona je nagrađivala aplauzom, ovacijama, uzvicima Nešo kralju i mnogim drugim. Osećala se jaka povezanost između sigurne posade benda i mora koje je činila publika, omogućivši im bezbednu, ali uzbudljivu plovidbu.

Pesmom „Skadarska“ završili su regularni deo programa, a publika je, bez oklevanja, odmah posle poslednjeg tona dozivala bend da se vrati i produži ovo putovanje. Na binu izlazi samo Neša i počinje pesma koja je, nažalost, sasvim slučajno ispala proročka – „Da li si spavala„. Neša potpuno vlada situacijom i diže svu publiku na noge da mu pomognu u pevanju, u nekoliko trenutaka publika čak uspeva da ga nadglasa i postane hor koji izvodi pesmu. Omiljena pesma brata Predraga „Burna pijana noć“ eksplodira u refrenu koji bi mogao večno da se ponavlja i da nikada ne dosadi. Za kraj ostavljena je „Još uvek sanjam“ posle koje publika još uvek nije htela da napusti salu, ali ipak svetla su se upalila i označila kraj veličanstvenog koncerta – počinje oseka.

Galija će ploviti dok god bude nas koji ćemo činiti njeno more i sigurno je vraćati u njenu luku, da bi je ponovo i ponovo izvodili u nove pustolovine. U Sava Centru veza između mora i posade broda Galija dodatno je učvršćena, a svaki ponovni susret davaće dodatno uzbuđenje obema stranama.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Galija Sava Centar Beograd