-

NaslovnaReportažeOnako kako bi to trebalo da zvuči – Fred Wesley u Beogradu

Onako kako bi to trebalo da zvuči – Fred Wesley u Beogradu

Fred Wesley Sabirni Centar Beograd
foto: Nemanja Đorđević

Ne dešava se tako često da beogradska publika ima čast da ugosti jedno svetsko ime koje je svojevremeno bio u bendu sa najvećima, James Brownom i Funkadelicom. Fred Wesley sa svojim Generations bendom u Subbeernom centru održao je čas muzike.

Veče je počelo vrlo lagano. DJ Iron zagrevao je publiku koja se polako skupljala. Konstantno rastuća masa, uz priču i piće, ljuljuškala se uz muziku sa ploča koje je Dj vrteo. Iako je ovaj klub čuven po rok svirkama sinoćna atmosfera je bila nešto opuštenija. Posle nešto manje od sat vremena Dj seta na binu izašle su dve trećine tria. Bubanj i hemond počeli su da prže već solidno popunjen klub. Od samog starta oduševljenje publike se moglo primetiti. Pijanista Leonardo Corradi i bubnjar Tony Match napravili su fantastičnu uvertiru za ono što sledi. Po završetku virtuoznog uvoda uz gromoglasan aplauz na binu je izašao čovek večeri. Iako ovo nije modni blog mora se naglasiti da su Weslyev beli sako, crna majica i pantalone, srebrne cipele i čarape sa nacrtanim mesecom i zvezdama odmah ukazali koliko će ovo biti fantastično veče. Potpuno nonšalantno pozdravio je kličuću masu i najavio prvu numeru. Otpočeli su sa instrumentalom Wes Montgomery-a i bacili slušaoce u trans. Hipnotišuća muzika pomerala je ljude sa oduševljenim izrazima na licu.

Fred Wesley Sabirni Centar BeogradFred je svojom pojavom i ponašanjem na bini podsećao na B.B. King-a. Otmenim deonicama farbao bi fantastičnu podlogu hemonda i bubnja koja je konstantno, ali ne i napadno, bila visokog intenziteta. Kada bi odsvirao ono što ima spustio bi trombon i predao štafetu mladom italijanu. Leonardovi prsti u solo deonicama delovali su kao da će zapaliti dirke klavijature koja je bila pred njim, dok je on delovao kao da je u potpunom transu. Uprkos vrlo virtuoznom sviranju, koje je u par navrata bilo blizu blage psihodelije, ni u jednom trenutku nisu došli do presviravanja. Svako ton je bio na svom mestu.

Fred Wesley Sabirni Centar BeogradNakon par pesama Wesley najavio je svoju originalnu numeru „Old Man“, koja je bila i prva stvar na kojoj je zapevao. Snažan gruv ove stvari u kombinaciji sa njegovim pevanjem, na ivici sa repovanjem, povukao je celu publiku da đjuska. Već na prvom refrenu ceo Subbeerni centar ponavljao je za njim prost ali efikasan tekst. Ovo se ponavljalo tokom celog nastupa. Vrlo uprošćeni i pevljivi tekstovi sa očiglednom poentom apsolutno su propraćeni horskim pevanjem publike. Celom doživljaju je doprineo i fantastičan zvuk. Od prvog reda, pa do stepenica, savršeno se čuo ovaj virtuozni nastup.

Kako je veče odmicalo delovalo je kao da je energija u prostoriji sve više rasla. Vrhunac oduševljenja verovatno je bio za vreme bubnjarskog sola. Amerikanac je podjednako majstorski kao i ostali muzičari na bini izveo svoju tačku večeri.

Fred Wesley Sabirni Centar BeogradFred je sve to vrlo gospodski ispratio. Šarmantno se obraćao publici, pričao sa ljudima u prvom redu i par puta očigledno ispozirao fotografima. Sve sa velikom dozom šarma i otmenosti. Iako je tokom celog nastupa sedeo priredio je fantastičan šou.

Posle sat i po vremena povukli su se sa bine, ali ih je oduševljena publika vriscima i aplauzima izvukla nazad na binu. Izveli su jos jednu instrumentalnu numeru kojom su se “ispisali” i poslali fasciniranu publiku kući.

Wesley i njegovi pratioci okupani svetlima Subbeernog centra priredili su koncert za pamćenje. Ovako energičan ali otmen, opušten i muzički savršeno izveden nastup svaki ljubitelj jazz i funk muzike trebalo bi da doživi, kako bi shvatio kako bi to zapravo trebalo da zvuči.

GALERIJA FOTOGRAFIJAFred Wesley Sabirni Centar Beograd