-

„On Wednesday we wear black“ – Wolves in the throne room i Wiegedood u Zagrebu


U srijedu, 15. studenog, u Vintage Industrial Baru okupili su se mnogi fanovi black metala no bilo je lijepo vidjeti i ljubitelje drugih metal žanrova te stariju ekipu koja je došla prisustvovati dugoočekivanom black/post metal spektaklu.

Prvi su na scenu stupili belgijski post black trojac Wiegedood koji su sa svojim trogodišnjim postojanjem pokazali da se u kratkom roku može postići velik uspjeh i steći mnoge fanove. Oni su naime dio itekako poznatog post-metal kolektiva današnjice, Church Of Ra. Za sada imaju snimljena dva albuma, De doden hebben het goed I II.

Bez pretjerane komunikacije počeli su svoj nastup koji je od odsvirane prve note do samoga kraja bio baš onakav kakav je i trebao biti – za one koji su došli poslušati kvalitetan bend s hrpom emocija pomiješanih u jedan ogroman složeni kaos. Možda se ne ističu kao bend jer nam je svima poznato kako fukncionira black metal scena danas, no bila je čast doživjeti jedan dio Church Of Ra i biti dio njihove pojave. Što se tiče samog zvuka vrlo je subjektivno izreći mišljenje da su oni bili bend koji će jako dugo ostati urezan u moje sjećanje.

Nakon Belgijanaca uslijedila je kratka pauza za otići po cugu i malo odmoriti noge, a onda se ekipa ponovno počela okupljati ispred bine. U kratkom roku sve je bilo puno i Wolves In The Throne Room su se popeli na scenu. Vizualno – odlično. Zvuk – savršen. Na samome početku palili su smudge stick za pročišćivanje prostora, sve je bilo spremno za ritual na koji smo došli. Od samog početka do samoga kraja WITTR su bili onaj bend koji sam zavoljela davno ih slušajući. Mnogi prisutni, uključujući i mene, sagnuli su glavu, zažmirili i pustili da ih bend odvede na neko drugo mjesto, u potpunu muku, ali istovremeno predivan osjećaj lebdenja. Svoj nastup završili su pjesmom I Will Lay Down My Bones Among the Rocks and Roots i pustili nas da odemo s kaosom raznih osjećaja i zadovoljstva.

Bilo je ovo jedno predivno iskustvo za mnoge, čak i za one koji ne preferiraju black metal kao dio kulture i načina zadovoljstva. Samo se može reći: hvala vam što ste nam priuštili svoj dolazak! Dakako, ima i onih koji nisu ovaj event doživjeli emocionalno i pozitivno, ali kako sam već navela, to je subjektivno, dok bi se objektivno moglo reći da je koncert bio izuzetno kvalitetan i vrijedan dolaska.