-

NaslovnaIzdvajamoOluja dobre energije u Domu sindikata: Apocalyptica u Beogradu

Oluja dobre energije u Domu sindikata: Apocalyptica u Beogradu

Apocalyptica
Foto: Nemanja Đorđević

Finski čelo sastav Apocalyptica sinoć je održao koncert u Domu sindikata. Iako je prošla skoro decenija od njihovog poslednjeg nastupa u Beogardu, oni i dalje ostavljaju sjajne utiske na svoje fanove u Srbiji. Ovoga puta zajedno sa njima nastupio je i pevač Frenki Perez, sa kojim su snimili aktuelni album “Shadowmaker“, koji su ovom prilikom promovisali. Velika ljubav prema muzici jedna je od ključnih stvari koja ovaj kvartet drži na okupu već dvadesetak godina.

ApocalypticaOdlična komunikacija sa fanovima, muzikalnost i neverovatna energičnost neke su karakteristika njihovih nastupa, koje ni ove večeri nisu izostale, i ostavile su publiku bez daha. Ono što je definitvno razlikovalo sve njihove dosadašnje koncerte u Srbiji je nastup sa pevačem Frenkijem Perezom, koji je svojim neverovatnim vokalnim sposobnostima zasenio sve prisutne i dao bendu jedan potpuno novi, moćniji zvuk.

Vrata Doma sindikata otvorena su oko 18 časova. U redovima se mogao videti spoj raznih generacija, što je pokazatelj da je Apocalyptica bend koji pobuđuje pažnju kako mladih, tako i dosta starijih generacija raličitih stilova. To nimalo nije čudno, jer je Apocalyptica zaista specifičan sastav, koji je od malog Metallica tribute benda, postao svetski poznat bend, u metal muzici, a i šire; te su tokom svoje karijere sarađivali sa velikim brojem muzičara.

ApocalypticaOko 20 časova, sedišta u Domu sindikata počela su se polako popunjavati, a iz mase su se mogli čuti komentari kako je ovo koncert na kome se jednostavno ne može sedeti, iako se sviraju klasični instrumenti. Malo pre 21 čas, koncert su otvorili taktovi instrumentale numere “Reign Of Fear”. Ljudi u prvim redovima su polako počeli da ustaju sa svojih sedišta, a za njima i ostali u sali, koji su izlazak benda na binu ispratili gromoglasnim aplauzom i ovacijama. Pertu Kivilakso je bio prvi koji se obradio publici: “Dobro veče Beograde! Jako smo srećni sto vas vidimo ponovo! Potrebni ste nam večeras, zato pevajte sa nama!”.

Pre početka pesme “I’m Not Jesus”, bend je najavio izlazak pevača Frenkija Pereza na scenu. Odavao se utisak da je Frenki stalni član benda, a ne samo gostujući pevač na ovoj turneji i novom albumu. Iako nije tokom celog koncerta stalno boravio na sceni, svaki put kada bi se ponovo pojavio, publiku bi iznova očarao svojom harizmom i glasom, kao i činjenicom da je više u prvi plan stavljao bend, a ne sebe. Izvedbe pesama “Shadowmaker” i “House Of Chains” pokazale su zašto je Frenki bio idelan pevač za ovaj album. Pesme su uživo zvučale neverovatno, a odlični vizuelni efekti koji su pratili ovaj koncert, učinili su da publika ostane bez daha.

ApocalypticaAkustika Doma sindikata najbolje se pokazala tokom izvedbe pesme “Hole in My Soul”. Frenki se tokom koncerta publici obradio kratim govorom: “Ja sam, kao i vi, veliki fan ovog benda i velika mi je čast da sam večeras ovde sa njima na sceni.” Na bini se mogla videti neverovatna povezanost koju on ima sa bendom, iako je ovo prva turneja na kojoj sa njima nastupa. Tokom koncerta bend se nekoliko puta obraćao publici malim govorima i ponekom anegdotom.

Zatim su usledile legendarne obrade hitova “Seek & Destroy” i “Master of Puppets”, sa njihovog debi albuma “Plays Metallica By Four Cellos”, sa kojim su postali dobro poznati na metal sceni. Publika je tokom izvođenja ovih numera bila najglasnija i tada je atmosfera na koncertu došla do tačke usijanja. Isto tako je publika ispratila i obrade pesma “Refuse/Resist” i “Inquisition Symphony” benda Sepultura. Na koncertu su se pored pesama sa novog albuma, smenjivale i pesme sa albuma “7th Symphony”, “Worlds Collide” i “Cult”, pa su se tako mogli čuti hitovi poput “Not Strong Enough”, “Hope, Vol. 2” i “Bittersweet.

ApocalypticaTokom koncerta svaki član benda imao je par minuta solo deonica, pa je tako prvo nastupio solo bubnjara Mikoa, zatim Eicea i na kraju Pertua, koji je svoj nastup iskoristio kako bi predstavio članove benda. Koliko poštovanje gaje prema svojim fanovima, pokazalo je i veliko iznenađenje za sve prisutne, kada se na video bimu počela vijoriti srpska zastava. U publici je u jednom trenutku nastao muk, a zatim je Perrtu počeo da svira uvodne taktove srpske nacionalne hime “Bože pravde”, nakon čega je cela sala otpevala himnu. Ovaj gest ispraćen je dugim aplauzom i ovacijama.

Kao poslednju pesmu večeri, bend je najavio “In the Hall of the Mountain King”, obradu kompozicije čuvenog norveškog kompozitora Edvarda Griega. Nakon toga bend se zahvalio i poklonio publici, i napustio binu uz gromoglasne aplauze. Ubrzo nakon toga, uz glasne ovacije, bend se vraća na binu pesmom “I Don’t Care”, koju je cela sala na sav glas pevala zajedno sa Perezom. Tokom ove pesme cela sala je bila u transu, svi su igrali, pevali i zaista uživali. Koncert je završen pesmom pesmom “Dead Mans Eyes”, nakon čega se bend poklonio, pozdavio sa publikom i napustio binu.

Na koncertu nije bilo nikakvih nedostatka. Ozvučenje je bilo besprekorno, realizacija koncerta je bila odlična i, što je najvažnije, bio je odlično ispraćen od strane publike. Bend je dao obećanje da će se u Srbiju sigurno ponovo vratiti, a nama do tada ostaje da čekamo na ispunjenje datog obećanja.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Apocalyptica

Save