-

OK Fest – treći dan: Rastanak se bliži

Brkovi Shamso Arsenal Fest Kragujevac Knežev Arsenal fotografije galerija slike reportaža
Brkovi; foto: arhiva

Tokom prethodna dva dana OK Festa publika je slušala neke legendarne bendove, te one mlađe koji se polako probijaju na scenu. Neki od izvođača bili su Dr Nele Karajlić, Mile Kekin, Goran Bare i Majke, Elemental, Konstraktu, Gibonnija, i mnogi drugi.

Malo umorni, ali ipak spremni, posjetioci su dočekali treći dan festivalskog programa koji je po imenima obećavao jedan perfektan završetak ovogodišnjeg OK Festa.

Otvorenje trećeg dana festivala pripalo je funky-jazz bendu, Detour. Tokom cijelog festivala, na Sky Cola Stage-u su uglavnom bili mlađi bendovi i izvođači u odnosu na one na glavnoj bini. Većina publike je tokom dana dijelila, koja od 3 benda u kampu bi slušali, što je uzrokovalo ponekad jako malim brojem publike na koncertu. Trećeg dana svima je trebao malo duži odmor nego ranije, te je koncert koji je krenuo u 13:45h bio previše, a žrtva je bio Detour.

Već oko 2 sata nakon početka koncerta Detoura, situacija se lagano popravlja, a na binu stupaju Deca loših muzičara. Nedjelja na Tjentištu bila je zasigurno najtopliji dan u 3 dana festivala, ali naučeni grešakama prethodnih dana, posjetioci su poneli svu potrebnu opremu za ublažavanje efekat. “Doživotno osuđen na ljubav“, “Dobar dan“, “Ljubav“, bili su samo neki od hitova koji su odsvirani tokom njihovog nastupa.

DLM Gerila Novi Sad
DLM; foto: arhiva

Posljednji dan festivala, bio je i poslastica za poštovaoce hip-hop muzike. Prvi predstavnik hip-hopa bio je Smoke Mardeljano, koji je zamijenio DLM na bini. Odličan termin, 17:15h, svima je bio lagano zagrijavanje za glavnu binu. Harizmu koju je sa sobom donio Smoke, bila je kao sa druge planete. Jako je teško sam držati atmosferu na taj način da publici ni u jednom trenutku ne dosadite. Naravno da su tu pomogle i pjesme koje je publika uglavnom pjevala uglas sa Smoke-om.

Pred kraj koncerta, publika je počela lagano da napušta prostor ispred Sky Cola Stage-a, te prelazila na Visa Main Stage, na kojoj se iščekivao još jedan odličan bend. Riječ je o Zosteru, koji je i prošle godine otvarao dan na Main stage-u u 19h, kao i ove godine.

Pjesmom “Mozak na pašnjak“, započet je koncert. Mario Knezović pozdravio je prisutnu publiku, na što je uzvraćeno istom mjerom. Popularni mantil i sportski šorc, svakodnevnica su za Maria tokom nastupa Zostera. U prvom dijelu miješane su stare i nove pjesme, koje su žanrovski jako slične, ali je bilo dosta publike koja je za bend čula u prethodnih godinu-dvije preko pjesama “Čovjek zvani činjenica“, “Čovjek želi da je ptica“, koje su ujedno i odsvirane.

Zoster Subbeerni centar Beograd
Zoster; foto: arhiva

Mario je tokom nastupa izgledao nekako zamišljen, bez velikih razgovora sa publikom, bez specifičnih pokreta koji su karakteristični samo za njega. Odlična atmosfera napravila se pred kraj nastupa, kada je publika preuzela sve ono što članovi benda nisu radili na bini. Plesanje i skakanje krenulo je iz prvih redova, a odrazilo se sve do posljednjeg reda koji je napravljen ispred bine. Za svaku pohvalu je bio član sa najmanjim stažom u bendu Zoster, u pitanju je gitarista, koji je pokušavao plesom zainteresovati Maria, ali to nije uspjelo. Zbog festivalskog režima vjerujem da je bend htio odsvirati još par pjesama, ali su prekinuti, te su pjesme “Gavrilo“, i “Američki film“, stavile tačku na njihov nastup.

Skoro pa i mitsko biće na ovim prostorima, Darko Rundek i njegova “Ekipa“, preuzeli su štafetu na glavnoj bini nakon nastupa Zostera. Standardna postava koju čini Ekipa, svojim sviranjem pokušavala je tokom nastupa zakamuflirati godine koje stižu Darka Rundeka. Bez obzira na stanje, Darko je kao veliki profesionalac pokazao da još uvijek može izvući koncert na zavidnom nivou, ali oni koji su se skoncentrisali na njegove pokrete mogli su uočiti da mu je svaki pokret koji uradi daleko od laganog. “Apokalipso“, “Makedo“, “Ena“, stvarale su takvu energiju u publici, da je to jednostavno nemoguće opisati.

Kako je koncert uglavnom bio laganog karaktera, bez brzih pjesama, ove 3 pjesme su došle kao džokeri iz rukava, a Rundek ih je znao iskoristiti na pravi način. Ponovo je, pred kraj koncerta, došlo do raspitivanja o satnici, i vremenu koje je ostalo da se koncert završi.

“Bi mogo da mogu“, posljednja je pjesma koja je odsvirana u regularnom terminu koncerta. Bend se kratko maknuo sa bine, ali već nakon par trenutaka se vraćaju, uzimajući svoje instrumente u ruku. Darko uzima mikrofon, te se unaprijed izvinjava narednom bendu kojima će ukrasti 5 minuta nastupa da bi odsvirao “Šejn“, nezaobilaznu pjesmu na njegovim koncertima.

Darko Rundek 18.09. Hala Pinki Sremska Mitrovica-014
Darko Rundek; foto: arhiva

Ako je bilo velikog interesovanja oko nekog izvođača, to su sigurno bile Sve Barabe, koje su nastupale poslije Rundeka.  Članovi ovog sastava su sve legende hip-hop scene, Timbe, Ajs Nigrutin, Mikri Maus, Eufrat, i Bvana iz Lagune. Naravno da ne bi bilo to to, da brat po žanru, Smoke Mardeljano, nije došao kao gost na koncertu, ali se na kraju osjećalo kao da je i on član sastava jer se šetkao binom skoro cijeli njihov nastup. Svaka od pjesama držala je pažnju mnogima u publici, koji iako nisu znali pjesme, uživali su u beat-ovima i rimama. Gledajući ih na bini, vidjelo se da su ustvari jako uigrani kada neko od njih treba da se približi publici jer ide njegov dio, ili ako nije, da se povuče nazad. “Spejs Nigrutin“, “Ladi dadi“, i “Esi mi dobar“, bile su posljednje izvedene pjesme.

Koncert je završio, ali publika se ipak nije vraćala u kamp. Razlog svega bio je nastup benda koji će ugasiti svjetla ovogodišnjeg OK Festa. Na binu uz playback pjesmu izlaze Brkovi, jedan od bendova koji stvara najbolju atmosferu na koncertima. Kroz izvođenje prve 3 pjesme “Hej konobar“, “Krvava novčanica“, “Bauštela“, predstavljen je novi album benda. Nakon par numera, u prvim redovima kreću nemiri, te po prvi put security reaguje. Česti pokušaji penjanja na binu izludili su publiku, te na vrhuncu i Shamsu, koji je prekinuo pjesmu vidjevši da policija i security udaraju momka koji se skinuo gol, i pokušao se popeti na binu. Velika šutka koja se dešavala u centru publike bila je također trn u oku policiji, koja ipak nije reagovala na to.

Brkovi Random Galerija Fotografije Slike Dom Omladine Pancevo Bašta Leto Jul 2022
Brkovi; foto: arhiva

Privodeći koncert kraju bez velikog završetka, moglo je značiti da je bendu dovoljno prekidanja koncerta, ili pokušaj rješavanja situacije. Tren poslije, žandarmerija, policija i članovi security-a, zauzimaju prostor između ograde i bine. Među njima je i Shamso, koji ipak rješava sve sa policijom, te bend počinje pjesmu dok se on polako penje na binu. Poslije svake pjesme, Shamso je zahvaljivao publici na mogućnosti da doživi i ovakav koncert u svom životu. “Seks i droga, “Pizda Materina“, bile su završne pjesme koncerta Brkova, trećeg dana festivala, te cijelog događaja na koji smo došli. Uz playback pjesme “Samac“, bend se rastao sa publikom, a Shamso kleknuo na koljena da se još jednom pokloni ovoj publici.

Uz velike turbulencije, završeno je ovogodišnje izdanje Nektar OK Festa. Sve u svemu, organizacija na većem nivou nego prošlih godina. Najveći napredak napravljen je u štandovima za jelo, kojih je bilo više nego ikad, te se nije stvarao red od 50 metara kao nekad. Ujedno i oboren rekord posjećenosti festivala, kako kamperskog dijela, tako i svega zajedno. Sve ovo nagoviještava da će ovaj tradicionalni festival na Tjentištu, sljedeće godine još rasti, a da će broj publike i kampera samo da se povećava.