-

OK Fest – treći dan: A tek smo počeli

Darko Rundek & Ekipa OK Fest Tjentište
Darko Rundek & Ekipa; foto: Marko Ristić

Kako su odmicali minuti, sati i dani, sve smo bili bliži završetku najbolje trodnevne atrakcije u regionu, OK Festu. Poletjeli smo prvog dana festivala uz bendove Brkovi, Goran Bare & Majke, Van Gogh, Mortal Kombat, i možda smo nakon njih pomislili da će festival trajati vječnost jer svi prisutni su se prilagodili na prirodu, ostavili društveni život u gradovima da bi došli na Tjentište 13/14/15.augusta, na OK Fest.

Treći dan započeo je svako na svoj način, ali zajedničko je svima okupljanje pred binama, uživanje uz bendove, i širenje pozitivne energije. Mnogima je kupanje u velikom bazenu, na Tjentištu, u ova tri dana postala nezaobilazna stanica koju posjećuju prije, i između nastupa.

Za treći dan festivala, ili početak kraja, na Summer Stage-u izašla je Marina Karamarko i zabavljala publiku okupljenu oko bazena i bine. Ubrzo nakon početka programa na Summer Stage-u, dešavanja na OK Festu su se preusmjerila na OK Book zonu gdje je Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo, promovisao svoju knjigu pod nazivom “Proza i stihovi Marka Šelića Marčela“.

Koncerti, kao i uvijek, krenuli su na Sensation Stage-u, a prvi bend koji je izašao na binu bio je Zoster. Uz dosta kašnjenja nastupa i iščekivanje izlaska Marija Knezovića, publika je već zauzela prostor ispred stejdža. Jako topao dan nije smetao kamperima da izađu na uzavreli beton i da poslušaju jedan od najvećih bendova srednje generacije na našim prostorima. „Gavrilo“ i “Imači kada“ bile su prve pjesme Zostera koje su se zaorile kampom, te privukle još više zainteresovane publike.

Nastavljeno je istim tempom sa „Sve u svoje vrijeme„, „Izbjeglica„, „Brod koji tone„, a publika naviknuta u zadnja dva dana na odlične nastupe tražila je još više energije. Bend je kroz cijeli nastup zvučao solidno, ali falilo je energije koju nije mogao iznijeti samo Mario Knezović, kao da se osjetila praznina u nedostatku bivših članova. Zbog velikog kašnjenja koncert je trajao malo kraće od predviđenog a pjesmama „Američki film“ i „Kuda idu svi ti ljudi“ spuštene su zavjese na ovaj koncert Zostera.

Ritam Nereda OK Fest Tjentište
Ritam Nereda

Jedan od najboljih koncerata na ovogodišnjem OK Festu odradio je Ritam Nereda, koji je na binu izašao poslije Zostera. Šutke, skakanje, urlanje do kidanja grla, ničeg nije falilo u publici tokom ovog jednoiposatnog koncerta.

Okupljena publika koja je zauzela sva moguća i nemoguća mjesta mogla je da čuje pjesme, a neke od njih su „Elita„, „Vaš svet„, „Nikad„, „10 godina„, a za sami kraj kao džokeri ostavljenje su „Heroj„, „Crno je sve“ i „Put beznađa„. Odlično uštimani, puni energije i nakon 33 godine postojanja pokazali su kako se treba svirati pred publikom koja je došla iz svih krajeva bivše Jugoslavije da osjeti atmosferu Tjentišta i OK Festa.

Prvi bend koji je nastupio na Jagermeister Main Stage bio je SOPOT. Koristeći se raznim žanrovima i efektima, u zadnjih par godina dobili su veliku podršku publike iz raznih dijelova Europe. Hitovi „Energetsko more„, „Zovi me„, „Jesmo kad nismo“ i „Izvor“, obilježili su njihov nastup, kao i odlična interakcija sa publikom.

Vera, nada, ljubav i stav“ bila je pjesma kojom je svoj nastup otpočeo Kanda, Kodža i Nebojša. Jedan od kultnih srpskih bendova nastao ’90ih bio je balans između SOPOT-a koji je svirao prije, i Darka Rundeka koje će izaći posle njih. Redom su išle „Deveti život„, „Sve je stalo„, „Tajne letenja„, „Danas nebo silazi u grad„, a publika je pjevala uglas sa Oliverom Nektarijevićem. Najzanimljiviji dio bio je povezivanje pjesme „Štastopojo“ i obrade pjesme Michaela Jacksona „Billie Jean„. Za kraj odsviran je još jedan cover, a ovaj put to je bio Bob Marley i pjesma „Get Up, Stand Up„.

OK Fest Tjentište

Najveći romantičar, Darko Rundek, izašao je na Main Stage zajedno sa svojom Ekipom tačno u 23h, sat vremena iza određenog termina. Problema tokom ozvučavanja benda nije bilo, te smo mogli jako brzo ući u voz zvani Darko Rundek & Ekipa, i biti dio svega što se dešavalo unutar prostora Main Stagea. Počevši s jednom od svojih najpoznatijij pjesama, „Ruke„, uveo nas je nespremne u svoj voz. „Uzalud pitaš„,“Sejmeni„, „Tko su svi ti ljudi„, „Ay Carmela„, su same od sebe tjerale ljude u more emocija. Raznobojne plahte u kojima je bend izašao, dočaravale su mističnost vremena i prostora koje je kružilo oko nas. Posle par pjesama, uslijedila je pauza koju je bend iskoristio za dotjerivanje instrumenata, a nakon ponovnog izlaska odsvirane su još „Ja bi mogo da mogu„, „Apokalipso„, „Šejn„, a za kraj je izvedena himna svih generacija, „Šal od svile„.

Nakon odlaska sa bine Darka Rundeka, uz mnogo tuge i radosti u isto vrijeme, publika je iščekivala zadnji bend koji će svirati na ovogodišnjem OK Festu – Hladno Pivo. Na čelu sa Miletom Kekinom, Hladno Pivo je poznato po odličnoj muzičkoj spremnosti, te još boljom energijom. Koncert je zbog raznih kašnjenja krenuo suštinski u ponedjeljak, u 00:30h, a Mile je na to šaljivo dodao da odavno nisu svirali koncert u ponedjeljak. Posle par riječi o ambijentu koji je Kekina vrlo dojmio, prva pjesma bila je „Šamar„. Bez puno laganih pjesama publika je cijeli koncert bila „na nogama“ i pokušavala, što je i uspjela, izdržati tempo Hladnog Piva.

Hladno Pivo OK Fest Tjentište

Većina odsviranih pjesama bili su sami hitovi probrani samo za OK Fest, a Main Stageom prohujale su „Supermen„, „Carpe Diem„, „Na ovim prostorima„, „Teško je ful biti kul„, i mnoge druge. Nakon kratkog silaska sa bine, članovi Hladnog Piva su se vratili na scenu i razdrmali sve betonske pukotine na Tjentištu pjesmama „Nije sve tako sivo , „Sountrack za život„, a oproštajna pjesma kojom je ujedno i završen OK Fest bila je „Ezoterija„.

Poslije skoro 20 nastupa kojim smo mogli prisustvovati na OK Festu, nažalost, druženje je privedeno kraju, a jutarnja zora polako je kamperima posle duga tri dana, slala pozdrave sa Tjentišta do iduće godine.