-

OK Fest – prvi dan: Ponovno osvajanje Tjentišta

Brkovi, OK fest
Brkovi, foto: Marko Ristić

Prvi dan jednog od najvećih i najboljih muzičkih festivala u regionu, OK Fest, obeležili su nastupi bendova: Love Hunters, Mortal Kombat, Moreuz, Goran Bare & Majke, Van Gogh i Brkovi.

Festival se već tradiocionalno održava u nacionalnom parku Sutjeska,  najljepšim predjelima Balkana.

Dan prije festivala otvoren je kamp za sve koji će dane festa provesti u šatorima, tako da se veliki broj publike skupio i prije zvaničnog početka festivala.

Ovogodišnje izdanje OK Festa otvorio je bend Love Hunters, na Sensation Stage-u namijenjenom za najodaniju publiku na festivalu, za kampere. Malobrojna, ali zato odlično raspoloćena publika nagovijestila je odličan provod.

Naredni bend zadužen za dizanje atmosfere bio je Mortal Kombat. Koncert su krenuli tačno na vrijeme, u 17:30h. Bend je krenuo sa pjesmom “Mortal Kombat“, a nije trebalo dugo da se cijeli kamp okupi ispred Sensation Stage-a. Dalje su se redale “Papučar“, “Serenada“ “Rijaliti“, “Sloboda“, a atmosfera je postajala sve bolja i bolja uz odlično uštimane članove benda Mortal Kombata i njihovog prepoznatljivog “heavy“ zvuka. Nastup su priveli kraju sa “Metalac“, “Mala“ i “Teški metal“.

Druženje je nastavljeno u 20:30h na Jagermaister Main Stage-u na koji je prvo izašao bend Moreuz. Nastali su u Beogradu prije 5 godina. Uz pjesme “Sve što imaš daj mi“, “Ugriz đavola“, “Marta“, “U živom pesku“ koje su odzvanjale festivalskim prostorom, publika se počela skupljati oko bine. Najbolja atmosfera napravljena je tokom izvođenja pjesama “Tamni grad“ i Kako to da“, koje je publika uglas pjevala sa bendom.

Kratku pauzu između nastupa na main stage-u publika je koristila za odmor da bi skupili snage za novi bend.

Goran Bare & Majke
Goran Bare & Majke, foto: Marko Ristić

Nakon Moreuza, na scenu stupa legendarni Goran Bare & Majke. Sam izlazak Bareta ispraćen je gromoglasnim aplauzom svih prisutnih. Kamp je tokom njegovog nastupa bio potpuno pust jer je svaka osoba koja je došla na festival, došla ujedno i da vidi Gorana Bareta.

Koncert je počeo sa svojom novom pjesmom “Ljubav krvari“. Iako je nova pjesma, publika je pjevala i znala svaku riječ pjesme. Između svih pjesama tokom koncerta Goran Bare je koristio da najavi pjesmu i kaže par riječi o nastanku iste. Produžene verzije pjesme “Grešnik“, “Ništa lažno“, “Depresija“, sa dosta psihodelije i improvizacije osjetila je i publika koja je uživala u svakom taktu. Završne pjesme, koje su najveći hitovi Majki, navele  su publiku na stvaranje atmosfere kakva se inače može vidjeti samo na koncertima svjetskih izvođača, ali izgleda i Gorana Bareta. Koncert je priveden kraju pjesmama “A ti još plačeš“, “Budi ponosna“, “Mene ne zanima“, “Ja sam budućnost“.

Iako su najavljivani kao zvijezde večeri, bend Van Gogh je ipak malo razočarao publiku svojim nastupom. Tokom nastupa korišteno je dosta playback zvukova koji su trebali okrnjeni sastav benda učiniti masivnim u zvuku, ali ipak se osjetila velika “šupljina“ tokom cijelog nastupa.

Problemi sa pucanjem žica na gitari pomogli su da koncert, po kome Van Gogh inače nije poznat, bude monoton.

Van Gogh, OK fest
Van Gogh, foto: Marko Ristić

Za kraj koncerta ostavljeni su hitovi koji su podigli atmosferu, koja je do tada bila skoro pa mrtva. “Učini samo to“, “Spisak razloga“, “Neko te ima noćas“, Ludo luda“ privele su koncert kraju, a za sam kraj izvedena je pjesma “Anđele moj brate“ koju je Đule posvetio muzičarima i svim ljudima koji su umrli od posljedica Korona virusa.

Brkovi, bend koji je obilježio svojim nastupom prošlo izdanje OK Festa 2019. godine, napravio je najbolju atmosferu i ove godine. Kružile su priče da je greška dovođenje Brkova ponovo, ali čim su izašli na binu sve priče su pale u vodu.

Krenuli su agresivno pjesmama “Hormon sreće“, “Mala“, “Skupe bombonjere“ na koje publika možda nije bila spremna poslije koncerta Van Gogha. Redale su se dalje “Boli me“, “Nije život cvjetno polje“, “Opasno se drogiram“ na kojoj je i bend uhvatio “radnu temperaturu“ uz publiku koja je sve više uživala u nastupu. Pjevač zvani Shamso69, najavio je jedinog gosta na koncertu koji je do Brkova došao preko njihove Facebook stranice uz želju da otpjeva pjesmu “Tolerancija“ zajedno s bendom, što je publika dočekala ovacijama, kako za gosta, tako i za prelijep gest benda.

Ono najbolje od repertoara Brkova ostavljeno je za kraj. Pjesme “Samo pijan mogu“, “Bolje sam da sam s frendovima pio rujno vino“, “Nisam ja za tebe“, dovele su kraja sinoćnjih koncerata koji su varirali od odličnih, solidnih, do razočaravajućih.

OK fest
foto: Vedran S