-

OK Fest – drugi dan: Spoj netaknute prirode i žestoke muzike

OK fest 2022, foto: Marko Ristić
foto: Marko Ristić

Tokom tri dana u godini na Tjentištu se skupljaju ljudi svih generacija kako bi ispratili novo izdanje Nektar OK Festa. Prelijepa priroda NP Sutjeska, u kojem se održava festival, zasigurno daje poseban ambijent, te svakog ostavlja bez daha svojim dolinama, visinama, i vegetacijom.

Na samom ulazu nije bilo problema kao prethodnih godina, da se ide od tačke A do tačke B, da bi se ušlo na festival, čime je organizacija vidno dignuta na veći nivo.

Već od 12 sati na Sara OK Summer Stage-u, koji je rezervisan samo za nastupe regionalnih DJ-eva, zabavu su pripredili Alexander G i Mladen Tomić. Za sve one koji nisu fanovi tehno zvuka, u 14 sati upriličena je promocija knjige Borisa Leinera “Azrini svjedoci“.

Odmah nakon promocije, bez ikakve pauze, na Sky Cola OK Stage-u, koji je rezervisan samo za kamperski dio festivala, u 15:30 binu je preuzeo Edo Maajka koji je svojim blokom pjesama od nekih sat ipo bukvalno digao kamp na noge.

Hitovima kao što su “Trpaj“, “Bomba“, “Saletova osveta“, Edo nas je odveo u neku svoju galaksiju, čime ide u prilog da zasigurno nikada više nije bilo publike okupljene oko bine za kampere. Publika, Edo Maajka, i Edine pjesme, spojili su se u jedno, i napravili jednu nezaboravnu atmosferu. Možda ostaje žal za nastupom Edo Maajke na glavnoj bini, da vidimo kakva bi atmosfera bila stvorena pred još većom publikom.

Edo Maajka, OK fest
foto Vedran Sevcuk

Nakon završenog nastupa Edo Maajke, trebalo je na istoj bini, pred uglavnom istom publikom, preuzeti štafetu zabavljača publike. Uslijedila je kratka pauza dok se pripremila oprema, a ispred nas su, u 17:15, polako izlazili članovi benda Let 3. Poznati po svojim dinamičnim nastupima, bili su pravi pogodak za okupljenu publiku. Možda je energija publike, koja se pomalo razilazila, splasnula, ali bend je držao sve pod svojom diktatorskom palicom. “Ero s onog svijeta“, “Dijete u vremenu“, “Riječke pičke“, prozujale su kroz obronke Tjentišta.

Nakon odličnih nastupa u kampu, glavna atrakcija postala je Main Stage. Za zagrijavanje nastupio je bend Silente, koji je kroz festival prošao skoro i nezapaženo. Tek pred kraj nastupa solidan broj publike se okupio, više zbog iduće zvijezde koja je po programu nastupala poslije benda Silente. “Podjela“, “Idi“, “Poljubi me za kraj“, pjesme su koje su ipak izmamile pažnju publike.

Čim je sunce zašlo, osjetilo se da je vrijeme za pravi spektakl. Poslije duže pauze, na binu je izašao Damir Urban & 4. Iako je bilo upitno da li će Urban nastupiti na OK Festu zbog velikih problema sa leđima koji ga muče, stisnuo je zube i ipak odradio nastup kao u najboljim danima. Uz stolicu na kojoj je sjedio, bez koje vidno nije mogao odraditi nastup, davao je najviše od sebe da nadomjesti skakanje i sirovu energiju na bini. Koncert je otvoren pjesmom “Sutra ćemo pričati“, koja je probila led, te bacila u vodu sve nedoumice da li će koncert biti možda dosadan.

Pjesmama “Ruke“, “Ona zove se nebo“, polako smo dolazili do vrhunca koncerta, kada je tokom pjesme “Budi moja voda“, Damir Urban ustao sa stolice uz štaku kojom se pridržavao, što je publika dočekala sa možda najvećim oduševljenjem tokom večeri. Naredni dio nastupa Urban se držao na nogama, te se izvinuo u svoje ime kako je publika došla iz raznih krajeva Europe, a primorani su da gledaju pjevača koji sjedi. “Mjesto za mene“, “Iskra“, “Mala truba“, polako su okončavale nastup Urbana na OK Festu, a pred posljednju pjesmu pozdravio je publiku, ponovo se izvinuo zbog svog stanja, te zaželio svima dobro zdravlje, i skoro okupljanje na koncertu Urbana.

Termini su se lagano probijali zbog velikih pauza, ali publika je strpljivo čekala naredne izvođače. Tokom pauze, publika se mijenjala od poštovalaca Damira Urbana, do fanova narednog izvođača, Nenu Belana & Fiumensa.

U svojoj “gospodskoj“ odjeći u kojoj se izašao Neno i bend, stvorio je u početku jaz između publike i benda. Koncert je otvoren pjesmom “Lazy Baby, Baby’‘, koja je rasplesala okupljenu masu ispred glavnog stejdža OK Festa. Tokom koncerta osjetio se autoritet koji Neno Belan ima iznad ostatka sastava koji je zvučao tako dobro, da je u nekim trenucima izgledalo kao da su kompjuterski isprogramirani.

Publika je uživala slušajući neke od najvećih hitova ’80ih godina, kada je Neno Belan harao Jugoslavijom rasprodatim dvoranama i salama. “Pričaj mi o ljubavi“, “Ella E“, “Stojim na kantunu“, samo su neki od odsviranih hitova sinoć na OK Festu tokom koncerta Nene Belana koje je publika objeručke prihvatila i pjevala uglas sa bendom. Za još bolju atmosferu, koju su Neno i bend mogli napraviti, falilo je neke spontanosti i improvizacije koju bi publika sigurno primijetila i ispratila aplauzom. Za sam kraj dvosatnog nastupa Nene Belana & Fiumensa odsvirane su pjesme “Ludo zaljubljen“, “Sunčan dan“, a za posljednju pjesmu ostavljen je hit “Dotakni me usnama“.

Iako programiran, mora se skinuti kapa za nastup Nene Belana, koji je tokom svoje duge karijere ipak naučio fazone kako podignuti publiku na noge.

Dubioza Kolektiv, OK fest
foto: Vedran Sevcuk

A šta reći za programirani nastup idućeg benda. Zasigurno jedan od najuvježbanijih, najzanimljivijih, najenergičnijih bendova na svijetu, riječ je o Dubiozi Kolektiv, koja je svojim nastupom najavila kraj drugog dana na OK Festu.

Možda nastupaju prečesto na ovom festivalu, ali svaki put opravdaju očekivanja koja sa sobom nosi ime Dubioze jer na sam pomen njihovog imena diže se ogroman hype. Publika koja se okupila ispred bine, bila je najbrojnija tog dana.

Koncert je krenuo pjesmom “U.S.A.“, koja je napravila od samog starta delirijum u publici koji nije prestao sve do posljednje pjesme. Agresivno se nastavilo pjesmama “Volio BIH“, “Euro Song“, “Pirate Bay“, kojim je bend, klasično obučen u svoje dresove, nastavio zapaljivati publiku. Sam koncert je kasnio otprilike sat vremena, te je vjerovatno ovo i rekord sviranja na glavnoj bini koja se nije gasila sve do pola 3 ujutro. Samim tim, treba odati priznanje bendu koji je strpljivo čekao svoj nastup, te publici koja je također čekala da čuje zvijezde večeri. Već u kasnu noć tresle su pjesme “Firma Illegal“, “Himna generacije“, te novo ostvarenje benda, pjesma “Može li“.

Nakon par pjesama odsviranih u cugu, bez pauze, pjevači Dubioze najavili su gosta, Edu Maajku, koji je zajedno sa bendom otpjevao pjesmu “Prvi maj“. Završetkom pjesme uslijedilo je možda i najglasnije uzvikivanje imena “Edo“.

Kako je vrijeme odmicalo, tako je i sve bliži bio rastanak benda sa publikom, te publiku sa bendom. Uz razne panele i učenje bosanskog tanga sa publikom, bend je držao gomilu ispred sebe na okupu, kako fizički tako i mentalno.

Kokuz“, “Traktorska“, bile su među posljednjim odsviranim pjesmama, nakon kojih su uslijedili “Brijuni“, koju je publika uglavnom sama otpjevala uz pratnju benda.

No Escape“, bila je posljednja pjesma kojom je Dubioza završila svoj nastup, a ujedno i zatvorila drugi dan OK Festa. Kako rekoše na Tjentište su došli iz Španije da bi svirali na OK Festu, a već sutra se vraćaju nazad za Španiju raditi nove koncerte, i zabavljati drugu publiku.

Za after party druge noći festivala, bili su zaduženi Alexander G, Mladen Tomić, i Lea Dobričić.

OK Fest je sigurno festival kojim zuje pozitivne vibracije, gdje nije bitno kako se neko zove ili preziva, što je našoj državi, koja je u rasulu, sigurno potrebno. Samim tim, možda neko ko ne sluša ovu vrstu muzike, trebao bi doći i opustiti se u ambijentu kakav na Tjentištu stvara OK Fest.

Ok fest 2022, foto Vedran Sevcuk
foto Vedran Sevcuk