-

OK Fest – drugi dan: Rep i rock’n’roll

OK Fest Tjentište
foto: Marko Ristić

Posle odličnih koncerata prvog dana OK Festa atmosfera u kampu je postajala sve opuštenija, te smo sigurno zaplovili u drugi dan ove predivne priče.

Subotnji program počeo je tačno u podne sa DJ trojcem Mladenom Tomićem, Tonijem Juranovićem i Nebs Jacka, na Sky Cola Summer Stage-u.

Na drugoj strani festivala upriličena je promocija knjige Dušana Vesića Bunt dece socijalizma„, sa odličnim odzivom publike.

Za početak žive svirke na Sensation OK Stage-u zadužen je bio Marčelo & Napeti Quintet. Okupljena publika prije zvaničnog početka koncerta uživala je u opuštenoj pripremi benda za nastup. Prvih nekoliko pjesama trajalo je uštimavanje benda na čelu sa Marčelom, koji je odmah posle toga zažario pjesmama “Laž“, „Komplikovani„. Veoma prefinjen kontrast između repa i laganih dijela pjesama izazivački je naveo publiku da sluša i pjeva svaku pjesmu sa bendom.

Odlična atmosfera nastavljena je i sa bendom Atheist Rap. Pjesmama „Momci se vraćaju u grad“ i “Štrikanje“ započeli su svoj skoro dvosatni koncert. Pozitivnu atmosferu u nastavku održavali su numereama „Wartburg limuzina„, „Bluz južne pruge„, „Godina kulture„. Završnu ulogu u koncertu imala je pjesma „Igraš grubo“ nakon koje se bend oprostio od publike i zaželio odličan provod na Jagermeister Main Stageu.

Program na Main Stageu je krenuo nešto ranije, te je pod još uvijek sunčano nebo izašao Who See. Neke od izvedenih pjesama kroz koje je proliva publika bile su „Legalizacija„,  „Mali tribali„, „Nemam ti kad„, „Đe se kupaš„. Svojim rap pjesmama, zavodljivog ritma, opustili su publiku pred zalazak sunca poslije kojeg je na scenu izašao mladi dvočlani sastav, Buč Kesidi. 

OK Fest Tjentište Buč Kesidi
Buč Kesidi; foto: Marko Ristić

Iako su jako mladi, Buč Kesidi su se stacionirali na regionalnoj sceni, što se moglo primijetiti na sinoćnjem nastupu. Krenulo je sa „Kasno je„, pjesmom kojom su probili led pred publikom. Pokazali su da se mogu nositi da teretom mladog perspektivnog benda. Hitovima kao što su „Kafe aparat„, „Subota„, „Idemo do hodnika„, „Đuskanje ne pomaže„, priveli su svoj nastup na OK Festu kraju, a stejdž su oslobodili za kultni splitski bend, TBF.

Provod se nastavljao, a broj publike iz pjesme u pjesmu je postajao sve veći. Izlaskom TBF-a na scenu nivo pozitivne energije kojom su zračilli učinio nas je barem na dva sata, koliko su svirali, sretnijima. Same pjesme TBF-a su življe, a kada na to dodamo energičan bend koji svira te pjesme, dobijemo dobitnu kombinaciju kako treba da izgleda i zvuči bend koji će da pokrene publiku. Ređale su se „Grad spava„, „Uvik kontra„, „Mater„, a atmosfera se samo pojačavala. Za sam kraj ostavljene su „Smak svita„, „Fantastična„, te pjesma „Ništa mi neće ovi dan pokvarit“ kojom su završili krstarenje OK Festom.

Svaka osoba ima bend koji mu se označio djetinstvo ili neki drugi period života, a zajedničko svima sinoć okupljenima je da smo proveli periode svojih života pjevajući pjesme Bajage i Instruktora. Kao bend koji je zatvarao ovo veče festivala uradili su to kako i dolikuje legendarnom bendu.

Večeras nas na OK Festu očekuju nastupi bendova Hladno Pivo, KKN, Ritam Nereda, Zoster, Sopot i Darka Rundeka i Ekipe.

OK Fest Tjentište Bajaga i Instruktori
Bajaga i Instruktori; foto: Marko Ristić

Žika Milenković nas je podsjetio i da brod zvani Bajaga i Instruktori plovi već 37 godina. Možda se osjetio blagi zamor Bajage, ali posle prvih taktova pjesme „Berlin„, sav umor je nestao, kako kod benda, tako i u publici koja je prije Bajage već 8 sati obilazila i slušala razne izvođače na OK Festu. Koncert je trajao malo duže od dva sata, a tokom tog perioda bend je odsvirao skoro sve hitove. „Godine prolaze„, „Kad hodaš„, „Život je nekad siv nekad žut„, „Lijepa Janja ribareva kći“ bile su samo neke od izvedenih pjesama tokom koncerta. Najzanimljiviji dio sigurno je izvođenje pjesme Moja draga„, koju je, što je ne tako velikom broju ljudi poznato, Bajaga komponovao za Zdravka Čolića. Posle kratke pauze koju je bend napravio da bi se odmorio, izašli su ponovo da bi pjesmama „Od kada tebe volim„, „Ruski voz„, i „Samo nam je ljubav potrebna„, završili svoj nastup koji će svima ostati u lijepom sjećanju.