-

OK Fest – dan prvi: Pobjeda mladih nada ili starih legendi?

Foto: Vedran Ševčuk

U idiličnoj atmosferi kakva se može vidjeti samo na Tjentištu, u NP „Sutjeska“, blizu kojeg je najveća prašuma u Europi, započeo je šesti Nektar OK Fest. Već dan prije oficijelnog početka festivala kamp se polako punio šatorima kampera koji su zauzimali svoje pozicije uz rijeku Sutjesku, dok se istovremeno punio i parking ispred ulaza na festival.

Imajući u vidu da je i ove, kao i prethodnih godina, program raznovrstan, i sama publika je sačinjena kao prvo od ljudi raznih struka, godišta, a na kraju krajeva i različitih muzičkih ukusa.

Okupljenje oko bazena od 12:00 pa do početka koncerata na Sensation Stageu zabavljao je Milan Tomić. Iako je voda u bazenu bila hladna, to nije spriječilo da se uz beatove Milana Tomića nekoliko osoba i okupa.

Najavljena kiša koja je trebala padati cijelo popodne, sve kampere je digla na noge radi bolje zaštite od kiše koja na kraju nije padala (možda je i Bog uvidio kako bi kiša poremetila sklad koji je vladao prvog dana OK Festa).

Čast da otvori ovogodišnji OK Fest imao je autorski punk-rock bend iz Sinja, M.O.R.T. Koncert je počeo u 16h, a održan je na Sensation Stageu koji je predviđen samo za kampere. Prvi dio koncerta je bio veoma tvrd na što sam bio skeptičan kako će sve izgledati jer je na kraju izgledalo kao da je set lista pravljena neposredno pred nastup. Svi će se složiti da bend muzički i nije tako savršen, ali sve je ipak popravljeno odličnim scenskim nastupom koji je primijetila okupljena publika koja je svojom energijom dočarala prvo gostovanje ovog benda na OK Festu.

Publike nije bila ravnodušna na nastup M.O.R.T.-a, a naredni bend, Iskaz, odlično je uklopljen uz njih. Iskaz je bend poznatih koji sa svojom muzikom i tekstovima prate socijalne teme i probleme u društvu koje njihova muzika jako dobro upotpunjuje. Muzika koja je mješavina hip hopa i panka odlično tekst stavlja u prvi plan te se poruke koje šalje svaka pjesma ističu od same muzike.

U 20h započinje i prvi koncert na Jägermeister Main Stageu koji je otvorio KOB, bend koji dolazi iz dva grada, Kostajnice u Hrvatskoj i Kostajnice u Bosni i Hercegovini. Bend je privukao publiku svojim obradama pjesama EKV-a, Pink Floyda, Rage Against the Machine te su zagrijali publiku za ono što slijedi.

Foto: Marko Ristić

Nakon njih na stejdž se penju članovi Goblina, kultnog šabačkog benda, koji je svoju priču počeo u burnim vremenima 1990-ih godina. Ova rock grupa veoma popularna na našim prostorima sinoć je sve prisutne počastila odličnom svirkom i energijom koju su ispoljili na sceni. Prva pjesma „Daleki put“ podsjetila nas je na stare radove Goblina pomoću kojih su se probili na scenu, kako u Srbiji, tako i u regionu. Iduće pjesme „Ona misli da zna“, “ U magnovenju“, „Jagode su jagode“, “ Anja, volim te“, odredile su dalji tok koncerta koji je nakon KOB-a digao atmosferu na viši nivo. Vrhunac koncerta je bila pjesma „Ima nas“ gdje je publika jednom riječju, eksplodirala. Nije bilo osobe koja nije pjevala i skakala, a sami se Goblini nisu mogli suzdržati u ovoj atmosferi te su nastavili dalje sa pjesmama „Ne trebam nikome“, „Voz“. Nakon ove pjesme Goblini su se pozdravili s publikom koja je odma počela uzvikivati bis što je natjeralo Gobline da se vrate na binu i odsviraju „Deca iz komšiluka“, „Za Lorenu“ te jednu pjesmu posvećenu KUD Idijotima, „Marjan„.

Foto: Marko Ristić

Nakon odličnog nastupa Goblina koji je publika sa oduševljenjem ispratila, na pozornicu se penju Brkovi koji će noć na Tjentištu odvesti u drugu, narodnjačku dimenziju. Brkovi koji svoju muziku opisuju kao punkfolkwellnes prave fuziju između panka i folka. Dok nekima to zvuči nezamislivo, Shamsho69 i ekipa to rade bez ikakvih poteškoća. Pjesmom „Hormon sreće“ započelo je dvosatno ludilo uz oscilacije u ritmu. Dalje su se redale „Nevjernica“, „Slušaj sada dobro“, „Boli me“, „Cvjetalo je meni cvijeće“. Ovaj stil je jako primamljiv kako za rokere, tako i za ljude koji slušaju folk muziku pa zato i nije čudno kako se publika dobro zabavljala tokom cijelog nastupa Brkova. Kako je koncert odmicao, tako se prešlo na veće hitove od kojih su neki „Balkan star“, „Pička materina“, „Kurvo prokleta“, a sve je završeno pjesmom „Bolje da sam s frendovima pio rujno vino“.

Foto: Vedran Ševčuk

Kao glavna zvijezda prve večeri OK Festa o kojem se dosta govorilo da li će doći, na kraju se pola sata prije ponoći na Jagermeister Main Stage popeo Nele Karajlić, većini publike idol u godinama djetinjstva, uz koje se vežu mnoge kontroverze vezane za Sarajevo. Samim izlaskom na stejdž dobio je gromoglasan aplauz publike. Već u prvim pjesmama „Javi mi“, „Šeki is on the road again“, „Gile šampion“ okupljena masa je pjevala svaku riječ pjesme. Iako je publika možda bila malo i umorna trošeći energiju uz pjesme Goblina i Brkova, Nele i ekipa su pjesmama razdrmali sve prisutne što svjedoči i penjanje jedne gospođe na krov obližnje kuće da bi uživala u nastupu. Dalje su se redale „Ibro dirka“, „Nedjelja kad je otiš’o Hase“, „Od istorijskog AVNOJ-a“. Na pjesmi „Djevojčice kojima miriše koža“ Nele je uradio jedan gest te izveo nekoliko djevojaka da zajedno s njim otpjevaju ovu pjesmu što je dovelo do malih nesporazuma među publikom, ali bez incidenata. Dalje su slijedili neprolazni hitovi „Tri ratna havera“, „Fikreta“, „Pišonja i Žuga“, a sve je završeno „Zenica bluesom“ koja je poslužila i za predstavljanje benda te improvizacije svakog člana na svom instrumentu. Puno energije potrošene od strane Neleta koji je, mora se priznati, i u svojoj 57. godini života u kondiciji da trči, skače i pjeva puna dva sata. Upijali smo svaki Neletov pokret koji smo i mi sami na neki način ponavljali. Završetkom koncerta svi smo bili u nekom transu u koji nas je odveo Nele i pjesme Zabranjenog Pušenja.