-

NaslovnaReportažeOK Fest - dan drugi: Hip hop živi i dalje

OK Fest – dan drugi: Hip hop živi i dalje

foto: Marko Ristić

Drugog dana jednog od najboljih festivala u Bosni i Hercegovini obilježio je dan posvećen repu. U odnosu na prvi dan, posjećenost je bila vidljivo veća, čime je nedostatak energije koji se osjetio prvog dana bio upotpunjen. Vrijeme je opet bilo promjenljivo, od sunca do blage kiše.

U 12h na Summer Stage popeo se Nebojša Janjić, poznatiji kao Neb Jack. Veće temperature su dovele mnogo više ljudi na kupanje te je Neb Jack imao mnogo veći odziv od kolege prošlog dana koji je bio na njegovom mjestu.

U međuvremenu je počela padati lagana kišica, te se na nastup Đorđe Miljenovića, svima poznatog kao Skaj Vikler, išlo sa kabanicama i jaknama. Đorđe je započeo ovaj dan hip hopa. Iako loše odsviran koncert, uz često falširanje pjevača, nije utjecao na raspoloženje u publici.

Nakon njega na Sensation Stage se penju Bjesovi, vođeni Zoranom Marinkovićem. Bend koji svira neku vrstu alternativnog roka povezanog sa neo-psihodelijom stvorio je jedinstven muzički izraz. Prvi dio koncerta bio je obezbjeđen za autorske pjesme, a kasnije su počeli svirati obrade koje su uklopili u svoj stil. Jako dobro odsviran koncert, nije ostao neprimijećen te ih je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Na Jagermeister Main Stage u 20:30h, popeli su se članovi sastava Helem Nejse, koji su vratili tok dana u hip hop. Ne tako posebno popunjen prostor ipak je davao dovoljno energije da koncert prođe u odličnom raspoloženju, kako za bend tako i za publiku. Koncert je počeo pjesmama „Stara„, „A ja sam za to„, „Bosnia“ koje je publika jako dobro primila iako su neki bili skeptični kako će njihov koncert biti neposjećen.

Već nakon pola sata svirke, publika je popunila prazna mjesta ispred bine i tu se zadržala do zadnjeg izvođača koji je protutnjao binom. Sljedeće pjesme koje su digle publiku su „Go u gostima„, „Kabadahija„, „Kafa na aparatu„, „Daj mu ga„, a nastup je završen pjesmom „Pusti me da skačem„. Scenski nastup možda kopiran od Dubioze Kolektiv, benda koji će za koju minutu poslije završetka nastupa Helem Nejse izaći na scenu, je malo pokvario Dubiozin koncert jer smo već prije njih sve to vidjeli.

Oko 22h na stejdž će se popeti Dubioza Kolektiv, bend kojem je kiša prije dvije godine na istom mjestu pokvarila koncert. Ova putujuća družina, sigurno se može reći i najpoznatiji bend izvan regiona iz Bosne i Hercegovine, počastila nas je odličnim provodom uz njihovu muziku. Prve pjesme koje su se ređale bez pauze trgnule su raju iz desetominutne tišine koja je vladala dok Dubioza nije izašla na binu. „Volio BiH„, „Firma ilegal„, „Rijaliti„, „Himna generacije„, najavile su ludilo koje je uslijedilo.

Publika vjerovatno nesvjesna da zna svaku pjesmu, pjevala je uglas sa bendom punom snagom i žarom. Imajući u vidu odličan scenski nastup, dijeljenje publike na dvije skupine, davanje instrukcija šta raditi na njihovom koncertu, niko nije ostao ravnodušan. Redajući hitove „Kažu„, „Brioni„, „Vratiće se Valter„, nisu nam davale odmora. Energijom kojom je koncert krenuo, tako je i završio pjesmom „No Escape„. Najavljujući zvijezdu večeri, Dubioza Kolektiv se pozdravila sa publikom i zahvalila na lijepom vremenu bez kiše.

Pola sata prije ponoći, pred nama, na Jagermeister Main Stage-u, popeo se Edo Maajka, jednom riječju legenda hip hopa na ovim prostorima. Iako je koncert održan uz DJ-a, bez benda, svaka riječ da je falilo energije u nastupu bila bi obična laž. U dvosatno ludilo Edo nas je uveo pjesmom „Saletova osveta“, koja je najavila noć punu hitova. Dok se Edo Maajka izvinjavao što nije došao s bendom, mi smo uzeli predah i skupili snage za sve ono što pjesme Ede traže od nas. Pjesme „Trpaj„, „Mi smo prikaze„, „Slušaj mater“ su nas podsjetile na vrijeme kad je Edo vladao scenom Balkana. Najodgovarajuća pjesma koju je neko izveo na ovogodišnjem OK Festu, bila je „No pasaran„, koju je Edo Maajka posebno najavio podsjetivši nas na to gdje se nalazimo, na historiju ovog mjesta. Koncert je završio pola sata prije nego što je trebao jer je neko iz publike flašom vode pogodio DJ-a, te je Edo odma prekinuo koncert za što mu treba skinuti kapu. Mnogi prije su to tolerisali, ali ne i Edo Maajka. Koncert je završen sa polovično odsviranom pjesmom „No sikiriki„.

Mnogima je ovaj dan ostavio dojam da se tolika masa ipak ne može kontrolisati, da neki i nisu došli zbog koncerata nego da naprave neki problemi, kako bendovima koji nastupaju, tako i ljudima koji su došli da iste slušaju. Treći dan nas očekuje još koncerata. Na Sensation Stage-u zabavljaće nas Let 3 i Vojko V, a na Jagermeister Main Stage-u Franz Ferdinand, Partibrejkersi, Pips Chips & Videoclips i Jindasi.