-

NaslovnaReportažeOf the Wand and the Moon u Budimpešti

Of the Wand and the Moon u Budimpešti

arhivaProšlu subotu, 19. studenog, imali smo priliku vidjeti neofolk projekt Kima Larsena, Of the Wand and the Moon, u Budimpešti u Clubu 202. Koncert je bio zakazan za 21h, a kao predgrupe nastupala su tri mađarska benda sličnog žanra, Sturmast, Larrnakh i Scivias.

Pozornica je tijekom cijele večeri bila vrlo jednostavno namještena. Svaki bend imao je samo par instrumenata, a za sve ostalo (osim kad je u pitanju Of the Wand and the Moon) koristili su playback. Iako se oko 21h već skupila manja grupa fanova, koncert je počeo tek nešto kasnije, budući da su se stalno javljali problemi oko opreme i samog zvuka. Stoga, kad je Sturmast napokon otpočeo svoj nastup, činilo se da su svi još uvijek pomalo napeti i nesigurni u opremu. No, nakon prve dvije pjesme, bend se opustio, a atmosfera u klubu se već osjetno promijenila.

Nakon Sturmasta, pozornica je ugostila još jedan mađarski ambient/folk/industrial bend, Larrnakh. Nažalost, ponekad je bilo jako teško ili gotovo nemoguće čuti sve instrumente, jer su se problemi s opremom vukli kroz cijelu večer. No, unatoč tome, imali smo priliku čuti i tri djevojke, na dva violončela i violini, koje su pomogle Sörös Gergö-u, glavnom čovjeku Larrnakha, odraditi odličan show. Iako bend trenutno promovira novi album, Like the Silken Shrouds of Loneliness, koji je objavljen ove godine, osim novih pjesama poput After All This Time, mogli smo čuti i neke starije, npr. Respectus. Od ostalih pjesama izdvajam Delictum, koju je uživo svojim snažnim glasom upotpunio Rády Sándor, frontmen Sciviasa. Ovo nije jedina pjesma na kojoj je gostovao, niti prvi put uopće. Sörös i Rády često rade zajedno na glazbi, isto kao i sa Sturmastom. Jedini prigovor je na njegovo mjesto na pozornici. Naime, Rády je cijelo vrijeme bio u pozadini, tako da ga se iz publike gotovo nije moglo ni vidjeti. Osim toga, Larrnakh je svakako bend na kojeg treba obratiti pažnju.

Zbog tehničkih problema, koncert se pomalo odužio, a tijekom nastupa Sciviasa, za vrijeme najsnažnijeg i najmoćnijeg dijela, čak se i stalak s klavijaturama urušio. No, to je zaustavilo koncert samo na nekoliko minuta, nakon čega je bend nastavio svirati s još više energije. Iako je zvuk počesto bio loš, treba pohvaliti violinistice sva tri benda, koje su svojim nastupom bacile u pozadinu bilo kakve prepreke koje su se pojavile.

Oko 1h, Scivias je završio svoj nastup te su započele pripreme pozornice za glavni akt, Of the Wand and the Moon. Iza ovog projekta stoji Kim Larsen, poznati glazbenik iz Danske, prijašnji član melodic death/doom metal banda Saturnus. Uz Of the Wand, Larsen je pokrenuo još nekoliko projekata, uključujući i folk/psychedelic Solanaceae i funeral death/doom Black Wreath. Nastup je otpočeo pjesmom Summer Solstice, kojom je u isto vrijeme testirao zvuk jer mu se gitara ili nije čula ili se javljao neugodni šum. Na pozornici mu se pridružio samo glazbenik John Murphy na bubnjevima, a to je samo još više pridonijelo ugodnoj mističnoj atmosferi. No, zbog manjka instrumenata nije bilo moguće svirati pjesme s novog albuma, tako da smo mogli čuti samo dvije: Immer Vorwärts i A Pyre of Black Sunflowers. Nakon svake pjesme, Larsen je dijelio papire s tekstom pjesama fanovima u prvom redu, a svima ostalima je poručio da piju alkohol, jer on liječi. No, fanovi su to već znali i od prije. Nakon posljednje pjesme, I Crave For You, Murphy i Larsen su napustili pozornicu, a tako se i dio publike polako počeo udaljavati od nje. No, na pljeskanje onih upornijih, dva su se glazbenika vratila na pozornicu te odsvirala pjesmu Gal Anda, na zahtjev Larsenova prijatelja, Sörösa.

Of the Wand and the Moon setlista:

 1. Summer Solstice
 2. Hollow Upon Hollow
 3. Nighttime in Sonnenheim
 4. Hail Hail Hail II
 5. Dirtnap Stories
 6. Hold My Hand
 7. Winter Solstice
 8. Immer Vorwärts
 9. Silver Rain
 10. Lost in Emptiness
 11. A Pyre of Black Sunflowers
 12. Wonderful Wonderful Sun
 13. Lucifer
 14. I Crave For You
 15. Gal Anda (bis)