-

Održana promocija „Mračnih zapisa“ – knjige o Bauhausu

_NIK0845
foto: Danko Strahinić

Sinoć je u Domu omladine održana promocija knjige „Mračni zapisi – Bauhaus i posle“ Ijana Širlija, koja je konačno prevedena na naš jezik. Na promociji su učestvovali: novinar Dragan Ambrozić, Milan Gavrilović – DJ Gavra, kao i Ljubiša Jovanović i Saša Ognjanović iz grupe Katabazija.

U prostoriji se tražilo mesto više, a promocija je započela snimkom najpoznatije pesme Bauhausa “Bela Lugosi’s Dead“ sa festivala Coachella iz 2005. godine.

_NIK0871Dragan Abrozić se potom zahvalio svima koji su došli. Rekao je kako je dobra stvar da se jedna ovakva knjiga pojavila kod nas, a zatim je počeo da priča o bendu, njihovim počecima i muzičkom i kulturnom uticaju. „Pokazali su da su sposobni da nešto sasvim svoje kreiraju, mada u početku nije bilo jasno šta će to biti. Oni su uspeli da formulišu taj gothic stil, to jest ono što se kod nas u prevodu pojavilo kao dark. Toga tada nije bilo u popularnoj muzici, i da nije bilo Pitera Marfija i Denija Eša, odnosno sastava Bauhaus, verovatno ne bismo dugo bili u prilici da jedno takvo ukrštanje u rok muzici doživimo“, rekao je Ambrozić.

Dj Gavra je zatim govorio o tome kako je taj muzički stil dolazio u našu zemlju 80-ih i o samoj muzici i sceni kod nas u to doba. Posle njega, duo iz benda Katabazija pričao je o uticaju koji je Bauhaus izvršio na njih.

Na kraju su prisutni postavljali pitanja, a najviše priče bilo je o dolasku dark wave i gothic imena u Srbiju, a Ambrozić je obećao da će ove godine sigurno biti nekog koncerta i da se radi na tome, ali nije želeo da otkriva imena. Takođe, svi su izrazili želju da i Pitera Marfija konačno vidimo u našoj zemlji.

Inače, u knjizi koju je izdala „Utopija“ na 198 strana mogu se naći nepristrasni intervjui sa svim članovima benda, kao i ljudima koji su im bili bliski. Cena je 972 dinara, ali na sajtu izdavača može se kupiti sa popustom.

_NIK0876