-

Održan pank rok fest u Nišu

novembar

Niški pank bend Novembar sinoć je u Feedbacku, uz pomoć gostiju KBO!, Hidrogen i Voodoo healers, promovisao novi studijski album „Proklet„.

Prvi „napadači“ koji su otvorili sinoćnji punk rock fest sa nepunih sat vremena zakašnjenja bili su Hidrogen. Dosta brza i žestoka svirka pankera iz Ladovice na pravi način je pripremila publiku, koja je brojila oko stotinu ljudi, na domaćine večeri.

hidrogen
Hidrogen

Ubrzo posle Hidrogena, uz što bržu tehničku pripremu, na binu izlazi Novembar. Njihov repertoar se sastojao od nekoliko starih hitova i skoro celog novog albuma. Trebalo je možda malo prošarati set listu, pošto su se prisutni po prvi put upoznali sa novim materijalom, te se atmosfera svela na klasičan aplauz po završetku svake pesme. Da bi popravili situaciju, Novembar je odsvirao svoju obradu pesme KBO!-a, „Samoća“, prilikom koje su se oni opušteniji popeli na binu, kako bi pevali zajedno sa bendom. Među njima se našao i sam idejni tvorac „Samoće“, Saša Vujić, koji se zdušno latio mikrofona. Posle Koste i ekipe, ostali su grčki Voodoo healers i veterani srpske pank scene KBO! za kraj, kao šlag na torti. Gosti iz Soluna postoje desetak godina i za sada imaju objavljena dva albuma Living in Dogville (2006) and Dawn of a Day (2011), sa kojih smo čuli pesme „Hit down“, „Murdercycle“ , „Song for the brothers“ i druge. Po njihovim rečima, pravac koji oni sviraju jeste „High Energy Rock ‘n’ Roll“, a to bi u suštini bila mešavina proto panka i garažnog roka. Pored svojih autorskih stvari, vudu iscelitelji su odsvirali i pesmu „Carol“, američkog kantautora Neil Sedake.

Preduga pauza (od oko 40 minuta) koja je usledila malo je proredila publika, ali se stanje u potpunosti popravilo oko 2 sata izjutra, kada je svoj nastup otpočeo KBO!. Kada se nije sviralo, konstante šale i gafovi od strane Vuje izmamili su malo smeha u Feedbacku. Ali, dok su pesme trajale, ljudi se nisu štedeli. Drali su se, bodrili i pevali – „Za jedan korak“, „Moja sloboda“, „Nikad“, „Lopovi“, „Zgubidan“… Ponovo je odsvirana „Samoća“, sa isto onoliko entuzijazma i gužve na bini i ispred nje. KBO! je prešao 30. godinu postojanja, a gledajući ih sinoć, neupućeni posmatrač bi rekao da se radi o šaljivim klincima koji jednostavno praše pakleno dobar pank.

Sama ideja podrške i promocije novog izdanja Novembra su uspeli, iako je izostala podrška od one druge strane – strane publike. Sam sinoćnji pank rok fest sa ovakvom „konfiguracijom“ je obećavao veću posećenost. Ali, nije bilo tako. I održavanje svirke u utorak je delom pogoršalo situaciju. Sve u svemu, dobra zabava, opuštena svirka iskusnih muzičara, premijerni nastup Grka, nove pesme Novembra i sat i po kultnog KBO!-a. Dovoljno je.

Foto: Marija Veljković