fbpx

-

Naslovna Reportaže Odd Crew u pratnji Kvara, Cardinal Pointa i Marice nastupili sinoć u Nišu

Odd Crew u pratnji Kvara, Cardinal Pointa i Marice nastupili sinoć u Nišu

Odd Crew, foto: Vukašin Stanojević
Odd Crew, foto: Vukašin Stanojević

Sinoć je niška publika imala prilike da uživa u tvrdom zvuku bugarskog metal sastava Odd Crew, koji su nastupili u okviru turneje kojom promovišu svoje poslednje izdanje, album “Mark These Words”, zajedno sa domaćom podrškom paraćinskog sastava Kvar, grupe Cardinal Point iz Vranja i domaćinima ovog koncerta, niškim bendom Marica.

Kvar
Kvar

Premda je u pitanju ponedeljak, početak radne nedelje, kad gostujući bend ne može da očekuje brojnu posetu na svom nastupu, srećom, a u šta smo se uverili na licu mesta, ovo sinoć nikako nije bio slučaj. Dakle, više je nego jasno da se klinč sa jednom ovakvom metal poslasticom ne izbegava, ne vrda i ne propušta. Nekoga će boleti vrat, noge, nekoga novčanik ili kombinacije ovih faktora, ali dobro popunjen klub Black Stagea je ostvaren. Što se baš i nije dalo naslutiti u toku zagrevanja, kada se nezahvalnog posla latio paraćinski Kvar, bend sa šestogodišnjim stažom i labilnim formacijama, te shodno tome, ne puno studijskih snimaka iza sebe.

Jedino što se pokvarilo je tišina. Koncert je počeo sa kašnjenjem, oko 22:30 časova, gde su Paraćinci imali na raspolaganju čitavih sat vremena da se pokažu i predstave materijal za svoj album prvenac. Heavy metal se širio prostorom neodoljivo asocirajući na čuvenu Alogiu, koja im je između ostalih šarenolikih bendova kakvi su Heloween, Opeth, Dream Theater, Pink Floyd…, inspiracija u radu. Može se reći pošteno odrađen posao, iako je slabost pri aranžmanima i idejama osetna te je svirka delovala pomalo ujednačeno i ravno. Ipak, publika je uvećavala svoj broj i prilično zainteresovano ispratila ovaj nastup pokazavši poznavanje pesama, tu i tamo pevajući zajedno sa Nemanjom Mosurovićem (vokal).

Cardinal Point
Cardinal Point

Nekako najviše duša je bilo prisutno za vreme nastupa sledećeg u nizu, benda Cardinal Point iz Vranja, koji sebe svrstava u podvarijantu američkog roka, tzv. southern rock, pa uz to i u heavy rock, a koji je sinoć niškoj publici priuštio američki zvuk iz, recimo, Južne Karoline ponikao u Južnoj Srbiji. U skoro jednoipočasovnoj svirci žestokog rokenrola ova četvorka je prezentovala svoj novi album “Spit On Trust And Reliance”, na koji su, kažu, jako ponosni. A ima i zašto. Glasna i energična muzika sa oštrim heavy rifovima ukombinovana sa odličnim i strastvenim vokalom kakav pruža  Miodrag Dimitrijević Šima, a zaokružena kompaktnom ritam sekcijom bubnjara Milana Stojkovića je, priznaćete, atipična porcija muzike s juga. Vidno uvežbani, Vranjanci su doveli atmosferu do usijanja usled adekvatne interakcije sa publikom koja je uzvraćala aplauzima i povicima oduševljenja.

Marica
Marica

Dvadesetak minuta iza ponoći je na scenu dovelo Maricu, domaćine događaja, mladi i sve poznatiji, deaththrash metal bend. Deo publike je izašao na svež vazduh dok je u Black Stageu je sve bilo na svom mestu.  Radna temperatura postignuta, uslovi obezbeđeni da bi brutalni atak na nervni sistem mogao da počne. Prvo, razume se “Intro”, da bi potom usledile pesme sa EPa Subliminal, kao i stvari sa albuma prvenca koji će nositi naziv Carnical Macambre. Premijerno je izveden i singl “Maybe Human Is Divine” za koji se priprema i video spot. Frontmen grupe Marko Jocić Pupak, poznat Nišlijama po izraženoj ekstroventnosti se obraćao publici s veseljem i pozivao na buku, što je svakako i dobio. Agresivna i melodična muzika proizvela je prijatan ugođaj u prostoru gde se stiče utisak da se svi međusobno poznaju. Headbanging je bio neizostavan ali ono što se trebalo izostaviti jeste sitan incident u publici koji je na trenutak prekinuo nastup. Nakon što su se strasti smirile i atmosfera vratila na zadovoljavajući nivo, na sceni se pojavila i torta u čast Maričinog postojanja od dve godine, a koja je nemilosrdno završila na licima članova i benda i publike.

Odd Crew
Odd Crew

Kao da je sinoćno veče retrospektivno te je lokomotiva bila zadnja. Oni koji se nisu ukrcali u voz, učinili su to tako da Black Stage bude prepun u toku poslednjeg sata koncerta koji je prepušten gostima iz Sofije, bendu Odd Crew. Izvinili su se na korišćenju engleskog jezika prilikom obraćanja i upitali ko je sve prvi put na njihovom nastupu. Ruke skoro svih posetioca su bile u vazduhu kao odgovor, što je očekivano budući da su Bugari sinoć prvi put nastupili u Nišu, a to je ujedno i prvi dan njihove turneje. Svirka je naišla na sveopšte odobravanje ljudi koji su kliktali od oduševljenja metalcore-melodeath senzibilitetom u koji se upliće i tradicionalni rok. Može se reći bez ikakve sumnje da ovaj bend svojim sviračkim umećem teži visokom profesionalizmu. Izvođenje pesama je bilo podjednako dobro kao i međudejstvo sa publikom. Nasmejana lica svud, prepoznatljivi metal ples, ne tako mali deo prisutnih koji peva, iako većina samo refrene, sve je to uticalo na raspoloženje benda i članovi su, naposletku, primetno zadovoljni napustili binu i krenuli put Užica gde večeras nastupaju. Želimo im svu sreću i pozivamo ih da ponovo dođu u goste, a ako neće breg Muhamedu, Muhamed će bregu, zaslužili su.

09_Publika

Save