fbpx

-

Naslovna Reportaže Odbrana rokerske časti: The Black Lips u Beogradu

Odbrana rokerske časti: The Black Lips u Beogradu

Black Lips Dom omladine Beograd
foto: Nemanja Đorđević

„Jesu li vas popišali?”, glasilo je jedno od pitanja po povratku sa sinoćnjeg koncerta sastava The Black Lips. U njemu je, čini se, bila kondenzovana sva fama koja okružuje ovaj bend i sav ekscesni potencijal njihovih živih nastupa.

Nisu nas Lipsi popišali, naravno. Ne rade to odavno. Međutim, uprkos tome što su u skorije vreme manje skloni skarednostima i ekscesima, intenzitet sinoćnjeg nastupa u beogradskom Domu omladine bio je na visokom nivou. Grunuvši kakofonični uvod u Sea of Blasphemy, te nastavivši sa Family Tree, ostvarili su odličan kontakt sa publikom. Skakalo se, padalo, uzvikivalo i gurkalo uz svaki, čak i laganiji takt. Bio je beogradski auditorijum dobro pripremljen za The Black Lips. Oni za nas, isprva, naviknuti na zapadnoevropsku uštogljenost, i nisu. Međutim, ubrzo su shvatili sa kim imaju posla, pa se Džaredu Sviliju u jednom trenutku oteo komentar o tome kako će ubuduće svirati samo po istočnoj Evropi.

Black Lips Dom omladine BeogradThe Black Lips se sada nalaze u novoj fazi karijere. Kako kažu, predstojeći album će biti snimljen u kantri fazonu. Osetilo se to i sinoć. Mešanjem panka, kantrija i rokerskih formi sa sredine prošlog veka, stvorili su jedinstven fazon. Kao da je grupa srednjoškolskih delikvenata nasilno upala u Sun studio odmah nakon što je u njemu Elvis snimio svoje prve singlove i dohvatila se instrumenata. Svilijev rokabili imidž, uz obavezno začešljavanje kose nakon svake pesme, ide u prilog toj tvrdnji. Ipak, u tome što je gitarista bio odenut u mini suknju, bubnjar u kimono, u širokom osmehu kojim je saksofonistkinja Zumi pokazivala rupu namesto prednjeg zuba, te u duhovitim doskočicama Kola Aleksandera, očitavala se velika doza humora i ironijskog otklona od bilo kakvog oblika ozbiljnosti.

Black Lips Dom omladine BeogradZa nešto više od sat vremena, provozali su nas Lipsi uzduž i popreko kroz svoju diskografiju. Dirty Hands, Georgia, Can’t Hold On, O Katrina, te šutka koja ju je propratila, pokazali su svu raskoš nastupa ovog benda. Nakon završetka oficijelnog dela, zdušno su prihvatili poziv na bis. Teatralno, zabavno i raštimovano otsvirali su Hippie, Hippie, Hoorah, Žaka Ditrona, da bi nastup završili sa Bow Down And Die, pesmom sastava The Almighty Defenders. Dug odlazak sa bine, pozajmljivanje cigareta od ljudi iz publike, te brojne pohvale benda na račun prisutnih, posvedočili su o tome da smo osvojili njihove simpatije. Otuda se možemo nadati da ćemo, nakon ovog debitantskog nastupa, imati još prilike da ih čujemo uživo.

U vreme kada se rokenrol okitio titulama, priznanjima i ordenjem, važno je da postoji bend kao što je The Black Lips. Sinoć su pokazali kako se brane čast, dostojanstvo i divlja priroda te muzike.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Black Lips Dom omladine Beograd