-

NaslovnaReportažeOd zadovoljstva nema veće sreće - Seine u KC Gradu

Od zadovoljstva nema veće sreće – Seine u KC Gradu

Seine KC Grad Beograd
foto: Damjan Jovanović

Seine, još jedan od projekata Ivana Ščapeca, prethodne večeri nastupao je u KC Gradu i time promovisao drugi album “22” tj. njegovo izdanje na vinilu. Snimanje albuma dogodilo se krajem 2018. godine i početkom 2019, a kako oni sami kažu “Ovaj album je pokušaj skidanja vela s lica, paučine, nečeg što je toliko blizu zjena da se više i ne vidi.”.  

Zeine, Zaine, Seine, Sene, Zajn, Zein, Sein i ostale varijacije kada je u pitanju ime ovog benda, koje s vremena na vreme izrone među novopridlošim fanovima, često su prva tema kojom se upoznaje sa muzikom ovog zagrebačkog dvojca. Odgovor na pitanje “Kako se izgovara ime ovo benda? Seine? Saine? Zeine? To je ona reka u Francuskoj, zar ne?” leži u jednim od prvih reči kojim se Ivan obratio publici pre nego što je sam nastup i započeo – “Dobro veče, mi smo Sene”.

 

Seine KC Grad Beograd

Publika je bila manje-više sačinjena od poznatih ljudi sa domaće alternativne scene i nekolikolicine fanova, među kojima je bio i Boško Miljušković, koji je bio deo benda kada su zajedno osvojili prvo mesto na Demofestu u Banja Luci. Broj glava je bio tu negde oko stotke, ne više, taman za jednu svirku koja je više izgledala da je namenjena za uzak krug prijatelja, nego za velike mase.

Promociju albuma otvorili su pesmom “Nebo” u kojoj glasovne sposobnosti Ivana Ščapeca dolaze do izražaja. Niti piskav, niti grub glas koji se lomi nakon svake druge izgovorene reči, nije nešto što bi trebalo da se shvati kao loše, naprotiv sve to ima svoj šmek. U tom regularnom delu izdvojila se još i “Borovnica”, skoro pa devetominutno delo koje se konstatno pumpa nabojem, poput klasničnih stoner rock numera, ali ne dolazi to toga da oni prasnu i da se dogodi erupcija zvuka. Prosto, 8 minuta i 45 sekundi iščekivanja da će nešto da se dogodi, ali na kraju ostaje jedan lagani mir.

Seine KC Grad Beograd

Tokom čitavog nastupa dominirao je glasan bubanj, gde palice drži Dimitrij Petrović, kojim se upotpunio tvrđi zvuk koji se može čuti na studijskim snimcima. Taj čovek je toliko uživao na bubnjevima, da je svaki njegov udarac izazivao stvaranje talasa u čašama piva. Da ste gledali u čašu i pratili pojavljivanje tih krugova mogli bi da ukapirate svaki Dimitrijev pokret koji se dogodio trenutak pre.

Nakon regularnog dela koji se završio tačno u 23:06, nastavili su sa svojim starijim pesmama sa prvog albuma od kojih je prva bila “Spavam”, a naravno svirali su i “Šilo” i “Ko” uz koje je publika bila najglasnija. Specijalno za ovu priliku spremili su pesmu “Kritika čistog razuma” u novom aranžmanu s njihovim kompjuterom, koja je bila i poslednja pesma te večeri. Time se završila još jedna divna svirka Ivana i Dimitrija, kojom su po reakciji prisutnih zadovoljili potrebe i usrećili fanove, a što je i najbitnije jer od zadovoljstva nema veće sreće…

GALERIJA FOTOGRAFIJASeine KC Grad Beograd