-

NaslovnaReportažeBanja Luka Rock Open Air: Od Uriah Heep do milicjiske intervencije

Banja Luka Rock Open Air: Od Uriah Heep do milicjiske intervencije

Press konferencijom Atomskog skloništa, 17. jula nezvanično je otvoren Banja Luka Rock Open Air festival, pod pokroviteljstvom grada Banja Luke i Ministarstva prosvjete i kulture,te medijskim pokroviteljstvom RTRSa.

Na press konferenciji smo mogli uživati uz živahnog i dobro raspoloženog Brunu Langera, frontmena Atomaca koji je pohvalio organizaciju i naš grad kao pravi rokerski. Isto su potvrdili i članovi njemačkog sastava Quo koji je najbolji cover band čuvenog Statusa Quo. Njima se posebno dopalo mjesto održavanja festivala, tvrđava Kastel jer je istorijski značajna, čime i rock kultura dobija na istorijskom značaju. Na idućoj pressici slušali smo pohvale i planove Irine & Storm, Sheitansa,kao i domaćeg Balkan Expressa – i svi su nam obećali dobru zabavu, što su i ispunili.

BLROA – DAN 2

Nakon što su odrađene tonske probe bendova, svirka je mogla da počne.

Sa malim zakašnjenjem, Sheitansi su izašli na scenu i pružili Banjalučanima uživanje u vrelom danu uz vreli rock. Tužna je činjenica da je tvrđava Kastel bila djelimično prazna i da su gledaoci propuštanjem ovog benda mnogo izgubili,jer je ovaj bend festivalu poklonio odličan početak.

Nakon momaka iz grupe Sheitans, na binu je izašla vatreno-crvenokosa Irina i njen Storm, te su užarili već užarenu publiku svojim hitovima poput „Tragovi prošlosti“, „Gavran“, „Sto puta na dan“, „Ništa ne ostavljam“, te svoje verzije „Merzedes Benz“ kojom je napravila odličnu atmosferu. Zahvalila se publici jer se „prži“ i odlučila da ih rasladi uz „Mrazeve“. Oduševljena publika u horu je pjevala pjesmu i Irinu ispratila gromoglasnim aplauzom.

Zalazak sunca dočekali smo uz Balkan Express koji je kao i uvijek napravio odličnu atmosferu uz svoje hitove „Marina odlazi“, „Ša la la la la “, “ Urbana Ana”, “Liberta” I ostalim.

Nastupila je duža pauza poslije koje je njemačka grupa Quo, uz odličnu binsku rasvjetu i ozvučenje na visokom nivou nastavila rokersku epizodu za danas,zabavljajući posjetioce najvećim hitovima Statusa Quo poput “Caroline”, “Whatever you want”, “Faraway”, Bye,bye Johny”. Zapaljena publika je tražila bis, ali umjesto Quoa, na scenu je izašlo Atomsko sklonište uz “Čednu gradsku djecu”, “Dok se tijelo tvoje vidi”, “Johny II”, “Djevojka broj 8”, ”Pakleni vozači”, “Olujni mornar”, “Pomorac sam,majko” , “Tajna” – koja je posvećena pokojnom Sergiu Blaževiću, “Vaginalna manipulacija” I mnoge druge.

Simpatičan, na lošem srpskom, BC Sweet se obratio publici ,te uz divan light show I grmljavinu uveo publiku u fenomenalan rockerski šou koji je vrijedio čekanja. Hitovi su se nizali,a neki od njih su bili vesela “Wig Wam Bam”, “Hellraiser”, “Teenage Rampage”, “Poppa Joe”, “Love is like oxygene”, “Blockbuster”, “Little Willy”, “Fox on the run” I za kraj čuvenu “Ballroom Blitz”. Pokazali su publici kako se nekada prašilo punom parom, te smo imali osjećaj da smo zlatnom dobu rocka.

Srećna i zadovoljna, publika je napustila tvrđavu Kastel nešto prije 01.00h poslije ponoći.

BLROA – DAN 2

Na press konferenciji Divljih Jagoda pojavio se gospodin Zele Lipovača koji je pohvalio organizaciju, i sugerisao organizatorima da od ovog festivala naprave tradicionalan festival. Na pressici Kraljevskog apartmana, Formule 4 i Raskršća bili smo u društvu frontmena ovih grupa – Lotketa, Ljubiše Racića i Sebastijana Kerekeša. Saznali smo nešto više o nazivima njihovih bendova, kao da je F4 dala sebi naziv po italijanskom bendu F3, da je naziv Raskršće još uvijek nerazjašnjen svima,pa i članovima benda jer se pojavio kao trenutna inspiracija,a Kraljevski apartman je naslijedio dio svog naziva od svoje prethodne grupe,a pridjev kraljevski su dodali kao nešto veličanstveno – u ovom slučaju muzika za sviranje i slušanje. Svi su bili oduševljeni festivalom, a zauzvrat su obećali dobru atmosferu.

Nešto prije 16.00 časova, odnosno nešto prije početka prvog nastupa, počela je kiša, te je početak odložen za 19.00h. Umjesto Raskršća, svirku su počeli momci iz Alogie pjesmom Samson, te su zagrijali ekipu koje je prethodno bila rashlađena kišom. Nizale su se pjesme poput „Novi dan“, „ What a feeling“ , „Sećanje na slike iz sna“, „Lišće minulih jeseni“, „Egregor“ da bi završili pesmom „Kao snegovi“. Publici je ovo bilo malo, pa su tražili bis, ali su, na veliku žalost, momci otišli sa stejdža da bi nakon njih na isti izašli energični članovi Kraljevskog apartmana, koji su kao i svaki put u Banjaluci, napravili dobru atmosferu svojom muzikom – „Mračan grad“, „Misterija“, „Roker“, „Ruka pravde“, „Jesen“, „Posle oluje“, te njihova „Dama“ koju je pjevala publika, te moćna „Nikad se ne predajem“ da bi na kraju svirali „Long live rock and roll“. Pozdravili su publiku i rekli da „valjda vidimo i osećamo da nas vole“. Da,osjetili smo. J

U publici se moglo vidjeti rokera od 3 do 73 godine, a najviše ovih iz starije kategorije mogli smo primjetiti uoči nastupa koji su svi željno očekivali.

Duga pauza, dimna zavjesa. Mnogo čuvara, pozornica sa banerom njihovog Wake the sleeper albuma, veliki natpis – URIAH HEEP. Da, to su oni.

Počeli su sa pjesmama sa novog albuma,a onda su publici poklonili „Tears of the world“, „Stealin“, „Sunrise“, „Light of thousand stars“, „The book of life“ , „Gypsy“, „Ghost of the ocean“, „Angels walk with me“, „Easy livin“, „July morning“ , da bi ovaj spektakl završili uz „Lady in black“.

Nakon ovih velikana rock muzike, na scenu su izašle Divlje jagode, i uz pirotehnička sredstva odsvirale „Motore“, nakon čega je uslijedila „Dobro došla ljubavi“, tokom koje je počela kiša, koju je publika pokušala otjerati uz „Kiše jesenje“, ali nisu kiše te koje su prekinule nastup, ostavivši publiku i izvođače nezadovoljnima, nego probijeni termin, jer je svirka kasnila 3 sata sa početkom,a na veliku žalost, nije mogla trajati cijelu noć.

Publika je Kastel napustila nakon malih nereda zbog naglog prekida programa i tako je okončan prvi Banja Luka Rock Open Air festival.

Bez sumnje – ovo je bio odličan događaj koji je po mnogo čemu značajan za region, a uz to i odlična zabava, trošili su se kasteloni, pilo se pivo, skakalo se i uživalo.