Obojeni Program u Elektropioniru: Kosmos je pucao iz srca

Obojeni Program; foto: Biljana Cvetanovski

Kultni novosadski bend Obojeni Program održao je sinoć (21.12.), sada već tradicionalno, prednovogodišnji, veliki koncert u beogradskom Elektropioniru. Svaki susret sa ovim bendom je prilika za obnavljanje životne energije i redefinisanje životnih ciljeva, a upravo tako je bilo i ovoga puta.

Obojeni Program od nedavno je opet u studiju i snimio je četiri nove pesme koje će se naći na njihovom narednom albumu, a da ih prva čuje uživo, priliku je dobila publika u Ljubljani, na koncertu koji je bend održao 14.12. u Gala Hali. Iste dve pesme, našle su se na set listi sinoćnjeg koncerta u Elektropioniru.

Koncertno veče otpočelo je oko 22:40 časova. Prostor Elektropionira je bio dupke pun. U prvim redovima našli su se, po ustaljenom običaju, najveći fanovi ovog, nekada alternativnog pionira, a sada diva; zapeto spremni, da u svoje dnevnike, ispišu još jednu stranicu od večeri kada se ponovo dogodilo nešto lepo, kada se dogodila magija. Prva i druga pesma sa repertoara bile su upravo nove pesme, koje za sada nemaju naslove. Reakcija publike na prvo slušanje istih bila je izuzetno pozitivna, te sudeći po tome, možemo očekivati pravi “bum” sa narednim izdanjem Obojenog Programa. Brzo se naučilo i ponavljalo “Umeš li da upravljaš sa vremenom… Umeš li da upravljaš…”

Usledili su potom, sada već veliki hitovi iz 2016. godine, “Danas će se desiti nešto lepo” i ” Vrlo jednostavno”. Glasovi frontmena Kebre i publike, gitare, dva basa i bubanj, su sve što je bilo dovoljno za dobre vibracije. Kada je došlo vreme da se bend osvrne i na svoja starija izdanja, usledile su pesme “Kako ja to ne primećujem”, “Kočnice”, “Dejvi”, “Samo da ti kažem postalo je sve nevidljivo”, “Obećaj mi molim te” i “Kako to misliš mi”

Nezaustavljiva pozitivna kolotečina prostirala se mračnim Elektropionirom. U publici je mahom bila nešto starija ekipa.-oni pravi, iskreni ljubitelji žestokog zvuka. Sve je bilo na svom mestu. Kosmos je i ovaj put pucao iz srca. Pevalo se iz sveg glasa uz “Svaka definicija gubitak je slobode”, a potom uz Da li smo naučili živeti u kapsuli”.

Članovima Obojenog Programa, ni posle toliko velikog staža, ne predstavlja problem da sebe nanovo izmišljaju, da probaju nešto novo, da rizikuju i iznenađuju. Njihova večita ambicija je muzika, a davno je bila 1990. godina kada su objavili debi album “Najvažnije je biti zdrav”. Ipak, pesme sa njega “Kad bi malo (sedam puta) mozak stao” , “U tvoj osmeh stane sve”, Filadelfija”… i danas teraju da se peva ozareno, zdušno svaka reč…da se “svira, pa da svi poludimo”.

Oduševljenje prisutnih, od prvog do zadnjeg reda, ni ovog puta nije jenjavalo ni u jednom trenutku večeri, a i sami muzičari na bini bili su vidno raspoloženi. Bend je svirku privodio kraju sa publici najdražim hitovima ABCD Avioni”, “Kad se neko nečem dobro nada” i  “Nebo, nebo plavo je” , koja je i označila zvanični kraj koncerta oko 23:45 časova. Povratak benda na bis se željno iščekivao. Aplauzi i ovacije nisu prestajale. I bi bis, sa pesmama “Ona je tu” i “Štipaljka” , sve do 24:00 časa.

Publici definitino ni sinoć “nisu radile kočnice”, a “brza vožnja” kroz nezaboravan nastup Obojenog Programa ostavio ju je radosnu i znojavu i ovaj put, da “samo pleše i ništa je ne zanima” uz XTC i njihov hit “Making Plans For Nigel”, koja je usledila u klubu.

Večeras Obojeni Program očekuje nastup u Novom Sadu u Hali 6 Novosadskog Sajma, tako da, ako ste propustili ovaj od sinoć, spremite se za “popravni”. Niko nije kao Obojeni Program.