-

Novosadski Koncert Godine proslavio punoletstvo

Yu grupa / foto: Neša Wood Tubić

Od kasnih popodnevnih do ranih jutarnjih časova Velika dvorana SPENS-a je ponovo bila rezervisana za pravi rokenrol i dobar provod. Naime, u Novom Sadu, tradicionalno u pretprazničnim decembarskim danima, održan je 18. Koncert Godine. Reč je o jedinstvenoj muzičkoj manifestaciji, jednoj od najvažnijih u regionu, koja se održavala na istom mestu od 1993. do 2002. godine, a 2010. godine je posle osam godina pauze ponovo počela da okuplja najpopularnije izvođače i publiku iz Vojvodine, Srbije i bivše Jugoslavije. Ona predstavlja presek, odnosno rekapitulaciju dešavanja na rok sceni u protekloj godini.

Po rasporedu, u tačno najavljeno vreme od 16:00 časova, Koncert Godine je otpočeo tvrdim zvukom pobednika ovogodišnjeg BUNT Rok festivala – Viva Vops benda iz Beograda. Iako su zbog nezahvalnog termina svirali pred izuzetno malim brojem prisutnih, to ih nije sprečilo da budu na visokom nivou, pa su se shodno situaciiji i našalili na svoj račun. Ovaj bend u planu ima novi album, tako da, nakon zakazanih beogradskin nastupa, kreće rad na njemu i povlačenje u studio. Muzički izraz ovog benda može se opisati kao fuzija panka, roka, repa, metala i popa.

Nakon odlaska Viva Vopsa sa bine, ovogodišnji Koncert Godine je otvorio Slavko Matić aka Vijetnamac, frontmen popularnog novosadskog benda Zbogom Brus Li. Sledeći najavljeni izvođač bio je Kralj Čačka,  sve popularniji kantautor sa Zapadne Morave, koji nastupa sa svojim pratećim bendom. U toku njegovog nastupa je publika polako počela da pristiže i atmosfera u sali počela je da se zagreva. Fini, melanhonični tonovi,  gotovo umirujući, koji su dopirali sa bine, bili su sušta suprotnost onome što je prvi bend pružio. Tekstovi Kralja Čačka pisani su u pesničkom duhu i upakovani u poseban muzički kolaž džeza, bluza i roka. Nakon njega,  scenm je zavladao sve uspešniji i koncertno vrlo aktivan novosadski bend Gift, koji je svoju veliku popularnost stekao svirajući pretežno kavere koje su obeležile britpop i novi talas. Gift je poseban bend, jer njegov karakterističan zvuk i glamurozni performansi gotovo uvek šire jaku energiju i stvaraju u prublici dinamičnu atmosferu ispred same bine. Njihova interakcija sa publikom je zaista na zavidnom nivou.

Nakon Gifta, u 18:00 časova red je došao na još jedne sjane Beograđane. U pitanju je bend Repetitor, svetsko a naše, što bi rekli. Ova mlada trojka važi za jedan od najglasnijih garažni post-pank rok bendova kod nas i najtraženijih , a publika ih, ne samo voli, već obožava. U toku nastupa Repetitora, prostor partera tik ispred bine bio je popunjeniji još više nego za vreme njihovih prethodnika. Neverovatno lepo je bilo videti da su svi prisutni gromko ispratili svaku njihovu glasnu i poruku u glasu i tonu koji su odsvirali. Kao i na svakom nastupu, žestokim gasom i sa odličnom ženskom ritam sekcijom ovaj bend je raspalio publiku. Simpatična situacija koja se desila, nasmejala je mnoge. U jednom momentu u publici se čulo: „Sviraj Mejdene!“, a na to je hitro usledio odgovor „Jebeš Mejdene, sviraj Repetitor.“ Pored svojih odlično prihvaćenih pesama sa prošlih albuma, Repetitor je odsvirao i pesmu „Ako te ikada“, sa njihovog aktuelnog izdanja „Gde ćeš“. Pred njima je mini beogradska turneja, pa ako ste ih sinoć pripustili, imate priliku da to ispravite.

Nakon kraće pauze, na binu su se popeli, od strane mnogih dugo iščekivani rok heroji, Kanda Kodža i Nebojša, koji su samo dan ranije objavili svoj novi singl „Misli dobro“. Svoj nastup počeli su hitičnom pesmom „Vera, nada, ljubav i stav„. Oliver ovog puta nije imao retoričke momente , na koje su svi navikli i koje mnogo vole. Pesme su se samo nizale jedna za drugom. Ovaj bend je nezaustav. Njegova psihodelija i duboki životni smisao prepoznaje se u svakom tonju i svakoj reči negovog bogatog stvaralaštva. Iskrenost i ljubav koju ovaj bend donosi svaki put uspe da dopre do  mladih iz publike i ispuni njihova srca. Ove večeri publika je imala priliku da uživa u omiljenim starim i novim hitovima ovih muzičkih magova. Čule su se  „Šafl“, „Deveti život/čaj“, Sve je stalo (u r’n’r)“,  „Deveti život„, „Prekidi stvarnosti“ i „Štastopojo“, a nastup je zatvorila nova „Misli dobro“.

Ovakva atmosfera, bila je sjajna podlogu za predstojećeg izvođača, a to je kultni novosadski bend Obojeni program. Već sam njihov izlazak na binu, bio je dočekan gromoglasnim aplauzom. Njihova stara publika im je verna, ali koliko su samo voljeni i među mlađom populacijom, svedoči i situacija koja se desila pre samog početka njihovog nastupa. Mlada Marija, jedna od onih koji „navijaju“ iz prvih redova, a koja će baš 23. decembra, na dan njihovog održavanja koncerta u beogradskom Domu omladine, napuniti 21 godinu, uspela je da dođe do Kebre i dobije još jedan njegov autogram, jer ih skuplja već par godina u posebnoj svesci. Kebra jeste idol mladih. Njegov vokal, pokreti i vladanje scenom su zaista ono što uvek posebno privlači pažnju. I ovaj put gotovo da nije bilo nikakve pauze između pesama. Nastup je otvorila „Mene to ne zanima“, a potom su se mogle čuti isto tako stare dobre  „Obećaj mi, molim te“, „Samo da ti kažem postalo je sve nevidljivo“. Nakon njih, vreme je došlo za novije „Danas će se desiti nešto lepo“ i „Vrlo jednostavno“,  da bi potom publika, nakon itekako velikog niza šutki prikočila uz čuvene „Kočnice“ . Nastavilo se sa velikim hitovima „Svaka definicija gubitak je slobode“, „A,B,C,D avioni“ i „Kad se neko nečem dobrom nada“ i „Nebo, nebo, plavo je“, koja je ostavljena za kraj. 

Nakon Obojenog programa, štafetu su preuzeli još jedni Novosađani. Ako kažem „Felićita„, odmah ćete znati o kome je reč. Da, u pravu ste, Atheist Rap. Ovaj put nastupio je bez jednog člana, Zorana. Dok su stari pankeri pržili,  iz sveg glasa su se horski orile pesme „Tetoviranje“, „Štrikanje“, „Zapadna Evropa“, „Pritilend“, „Letnji hit“, „Dr.  Pop.“, nizale šutke i letelo pivo u vazduhu. Nastup Atheista je bio željno iščekivani, jer ovi stari znalci, uprkos svojim godinama i dalje znaju kako da rasplamsaju atmosferu i naprave pravu žurku. Bend je u čast nedavno preminulog Gorana Kostića Koste iz benda Novembar odsvirao i pesmu „Ko je sunce ubio?“ a kao poslednju pesmu, odsvirali su „Minijaturu“, pesmu legendarnog sastava KUD Idijoti u čast pokojnog Tuste.

Udarni termin ovogodišnjeg Koncerta Godine dobili su veterani jugoslovenskog rokenrola iz Yu grupe. Tribine i parter su bili puni u toku njihovog nastupa. Karijera prekaljenih muzičara braće Jelić, jednih od najstarijih aktivnih rokera na našim prostorima, duga je 47 godina. Nema gde nisu svirali, a njihova popularnost je bila nezapamćena. Sinoćnim nastupom pokazali su da njihove pesme slušaju i pevaju pripadnici svih generacija. Nastup je otpočeo novijim pesmama „Evo stojim tu“, „Panika“ ,“Sve ili ništa’„Ko„, da bi se potom nizali hitovi poput „Dunavom još šibaju vetrovi“, „Dunav“ „Kome se raduješ“, „Od zlata jabuka“, te „Mornar“, usled kojih je publika horski pevala dobro poznate stihove istih, te ceo njihov nastup ispratila gromoglasnim ovacijama. Uz poslednje izvedene pesme „Čudna šuma“ i „Odlazim“, Yu grupi se na sceni pridružio i mladi, naveliko hvaljeni, novosadski gitarista Milovan Đuđić poznatiji kao Jimi, član The Petting Blues Benda. Yu grupa je objasnila, kako bi mladi rekli.

Sam kraj je bio rezervisan za spektakularan provod uz bosanskohercegovački multikulturološki sastav Dubioza kolektiv, koji je ultra-popularan. Bilo je za očekivati da će dvorana biti zadovoljavajuće puna baš tokom nastupa ovog benda. U svojim prepoznatljivim bleštavo žutim dresovima i sa odličnim scenskim nastupom, članovi Dubioze su izašli na binu i pokazali zašto su baš oni jedan od najpopularnijih bendova na našim prostorima. Bio je to adrenalski šok uz pesme „Volio bih“, „Kažu“, „Himna generacije“ i „Domaćica“, koji su i ovaj put priredili publici a trajao je od početka do kraja nastupa. Prava energetska bomba, kako kaže njihova pesma „Boom“, koja se takođe mogla čuti, usledila je uz starije pesme poput „Walter“, „Kokuz“ i „Blab, blam“. Unela se tada prava pometnja u publici, a sama završnica uz „Balkan Funk“ i „No Escape (from Balkan)“ bila je u velikom stilu, na kakvu je publika zapravo  i navikla kada su ovi momci u pitanju.

Oko 02:00 časova posle ponoći Koncert Godine se završio. Ove godine on je imao je sve: sjajne izvođače, raznovrsnu muziku i energičnu publiku. Jedina slabija strana bila je posećenost na samom početku koncerta. Taj minus pripisujemo publici, koja nije kako dolikuje podržala mlade izvođače. Ipak, jedno je sigurno: koliko god da su bendovi koji su nastupali različiti u gomili stvari, u jednom su isti: oni su ti koji u mračnim vremenima drže upaljena svetla za publiku koja zna da ceni iskrenost i kvalitet. Okupljeni zajedno od strane tradicionalne manifestacije, ovi muzičari su sinoć učinili novosadski SPENS centrom sveta.