-

NaslovnaReportažeNovosadska dozvoljena nostalgija uz Zabranjeno pušenje

Novosadska dozvoljena nostalgija uz Zabranjeno pušenje

Foto: arhiva
Foto: arhiva

Novosadska publika sinoć je imala veliko zadovoljstvo da ugosti sarajevske legende Zabranjeno pušenje, a domaćin je, pored samog Novog Sada i kluba Quarter, bila i predgrupa Zbogom Brus Li.


Svirka je počela oko 22 časa, a novosadski pank rok sastav Zbogom Brus Li, imao je više od pola sata da zagreje publiku za “raju iz Sarajeva”. Zadatak je bio uspešno izvršen, jer je ceo Quarter skakao u ekstazi uz pesme “Nikad nemoj plakati zbog ljubavi”, “Krmena”, “Život je lep”, “Ladi Ladi Lom” i druge.

Ali koliko god da je publika uživala u svirci predgrupe, kada je najavljen početak nastupa Zabranjenog Pušenja, usledile su ovacije. I tada se desilo nešto neverovatno. Ceo Quarter kao da je ušao u vremeplov i vratio se u prošlost u jednom velikom Yugu 45.

Sarajlije su nastup otvorili čuvenom pesmom “Pišonja i Žuga u paklu droge”, i uz veliko odobravanje publike, nastavili su da nižu hitove jedan za drugim. Trideset godina karijere ne bi bilo moguće proslaviti bez starih pesama, kao što su “Neću da budem Švabo u dotiranom filmu”, “Straža pored Prizrena”, “Lutka sa naslovne strane” i mnoge druge. Pesma “Hadžija il’ bos” dočekana je s posebnim oduševljenjem, cela publika pevala je u glas, toliko glasno da se sam bend gotovo nije mogao čuti.

Ovo specifično putovanje u neke davne dane, u zemlju naroda i narodnosti, najviše je došlo do izražaja kada je pevana pesma “Nedjelja kad je otiš’o Hase”. Poslednji pozdrav sarajevskom fudbaleru Asimu Ferhatoviću, ili po nekim tumačenjima, doživotnom predsedniku Jugoslavije, Josipu Brozu, naveo je novosadsku publiku da se njiše u istom ritmu, i da na kraju jasno i složno viče „Jugoslavija, Jugoslavija, Jugoslavija“.

Pesma sa jednog od novijih albuma “Yugo 45”, doživela je sličnu reakciju. Novosadska raja je zajedno pevala čuveni stih „Ali meni je u glavi uvijek ista slika, isti fleš, stara kuća, mala bašča i u njoj Yugo 45“.

Usledilo je još velikih, starih, ali i novih hitova. Podjednake aplauze dobile su pesme snimljene pre raspada prvobitne postave benda: “Fikreta”, “Djevojčice kojima miriše koža” i “Zenica blues”, kao i hitovi sa albuma sarajevskog Zabranjenog pušenja: “Pos’o kuća birtija”, “Možeš imat moje tijelo” i “Karabaja”. Uz potresnu pesmu sa poslednjeg albuma “Radovi na cesti”, “Boško i Admira”, podsetili su publiku da je važno „staviti ljubav ispred zastava“.

Poslednja pesma upotpunila je ukupno osećanje večeri, pa ju je publika sa radošću dočekala. Zabranjeno pušenje privelo je nastup kraju pesmom “Dan Republike”, ali su se odmah nakon odlaska sa bine, vratili na bis da otpevaju još tri pesme.

Sa prvog albuma benda “Das ist Walter” odsvirali su “Šeki is on the road again”, a sa drugog, “Dok čekaš sabah sa šejtanom”, numeru “Ibro dirka”. Sa novosadskom rajom pozdravili su se uz pesmu “Fildžan viška”, zahvalili se na sjajnoj večeri, a publika je zahvalnost uzvratila ogromnim aplauzom, koji je odjekivao među zidovima Quartera još nekoliko minuta.