-

NaslovnaIzdvajamoNovosađani i Wolfram domaćinski ugostili Tuber u Fabrici

Novosađani i Wolfram domaćinski ugostili Tuber u Fabrici

Tuber, foto: Nemanja Đorđević

Novosadski Wolfram i grčki Tuber priredili su sinoć zanimljive nastupe u novosadskoj Fabrici.

Ništa ne sluti na dobro kada je glavni ulaz zatvoren a bina Fabrike umetnuta nasred njenog prvobitnog prostora. Pa, je l’ ovde uopšte treba da bude koncert Wolframa i Tubera? I to za pet minuta? Iako vrsta muzike koju Tuber svira ne zahteva neki ogroman prostor, ipak jeste bilo pomalo iznenađujuće, uzimajući u obzir da su naši gosti ipak na turneji i da su svratili do Novog Sada, a ne do Beograda.

Koncert je otpočeo nešto nakon 21 čas, nastupom Wolframa. Doduše, nije baš delovalo kao početak samog koncerta koji tek treba da usledi. Atmosfera potpuno intimna i domaćinska, ali zato ljudi manje nego na prosečnoj slavi. Nije baš delovalo obećavajuće. Odnosno, ne bi delovalo obećavauće novopridošlom posetiocu koji prvi put dolazi na koncert Wolframa i ne zna već unapred da ovaj bend skoro uvek napuni prostor u kom nastupa, pa makar bio veličine ove upola smanjene Fabrike. Shodno tome, Fabrika, odnosno njena polovina, napunila se već nakon nekoliko pesama.

Wolfram

Nakon prvog instrumentala kojim su započeli svoj nastup usledila je „On This Side of The Line“. Zatim ju je pratio „Derviš“, da bi se dogodio tehnički propust na bini, koji je prkeinuo ceo nastup. Doduše, tada Fabrika još nije bila puna, pa se to, onako domaćinski, progledalo kroz prste. Ali, kao i u svakoj kriznoj situaciji, Wolfram je to nadomestio ostatkom koncerta koji je bio očekivano odličan. U toku pesme „Krista“, gitarista Šaca i basista Bane su se zamenili gitara. Zatim je usledila instrumentala „Psidžama“, praćena sa „Prošeta se Jovka Kumanovka“. I dalje je začuđujuće kako publika koja je stajala uz zvučnike nije potpuno ostala bez sluha u toku naredne „Monarch“. Ozvučenje jeste bilo dobro, da je u pitaju ceo prostor Fabrike. Ovako, potpuno druga priča. Ali, naravno, to nije smetalo. Naročito ne publici koja se nalazila malo dalje od bine. Oni su sve vreme vidno uživali. A u toku ove numere starno jesu pokidali. Doduše, jeste zasmetalo u toku poslednje pesme, u kom je glasan i prodoran zvuk koji je, umesto da stvori određeni zvučni efekat, koji to nesumnjivo uspešno radi u drugim slučajevima, sad bio neuspešan i donekle iritantan. Opet, ovih nekoliko tehničkih grešaka nisu u tolikoj meri uticale na samu izvedbu pesama. Wolfram još jednom nije razočarao i ispunio je očekivanja, posluživši kao savršena predgrupa za naše primorske goste.

Grci su binu preuzeli u 22:25h sa numerom „Out of the Blue“. Već pred kraj prve pesme masa, čiji je broj ostao nepromenjen u toku poslednjih sat vremena, već je bila življa. Nagoveštavao se jedan odličan koncert. Basista Paris je na binu izašao u „1000 mods“ majici na koju je tonac, koji se sve vreme nalazio među publikom, prokomentarisao da su bendovi prijatelji, što i nije iznenađujuće. Oba ova benda prvi put su posetila Novi Sad u okviru Exit festivala ali ne iste godine.

Tuber

Sledeća pesma bila je još jedna sa novog albuma, „Russian“. Zvuk je svakako bio malo bolji u toku njihovog nastupa, i više prilagođen ovom smanjenom prostoru, dok je osvetljenje, iako bazično, bilo sasvim dovoljno. Naredna, „Suckerpunch“, svojim dubokim zvukom navodila je skoro celu publiku da headbanguje, a nakon nje usledila je „No man“. Već ovde se video ne toliko očigledan obrazac njihovog sviranja. Sve pesme do tog momenta, osim „Suckerpunch“ bile su sa njihovog najnovijeg albuma. Uzimajući u obzir da je album izašao ove godine, bio je prilično dobar izbor upravo te pesme postaviti na početak repertoara.

Elem, „Luckily Dead“ je i donekle stavio u senku ostatak dotadašnjih pesama. Gitarista Yannis je prešao na klavijaturu da bi napravio uvertiru u samu pesmu, koja je po jačini tako glatko rasla, da bi kao celina, do tog momenta, bila najskladnija. Nije ni čudo što je na kraju dobila najglasniji aplauz. Ali, šta je ovo? U toku izvedbe pesme u jednom momentu je od cele bine najosvetljeniji i uočljiviji bio niko drugi nego bubnjar Nikos. Za razliku od Wolframa, kod kojeg Dušana jedva i da vidmo u toku celog nastupa, Tuber svog stavi u prvi plan. Pa, bože, i bubnjari su deo benda. A kad smo već kod razbijanja klišea, Paris je definitivno bio srž energije celokupnog koncerta. Na bini je zaista dao svoj maksimum kako s početka, tako i do samog kraja nastupa, i bio najživlji član celog sastava. Nakon još dve numere sa novog albuma, „Cat Class“ i „Moon Rabbit“, usledila je „Sex and Depression“, pesma sa prvog albuma, koja je do tog momenta pozdravljena uz najveće usklike.

Doduše, što se tiče tehničke strane nastupa, „Desert Overcrowded“, sa istoimenog albuma, definiitivno je nadmašio ostatak ostalih pesama, sa svojim osvetljenjem koje je stvorilo posebnu vizuelnu atmosferu. „Firebird“, još jedna numera sa drugog albuma, najviše je digla atmosferu – najžešća muzika, najenergičnija masa. Instrumentalna žanrovska muzika sigurno nije vrsta muzike koja će pokrenuti publiku u masovnu, veliku šutku, ali ta energičnost ipak jeste bila primetna. Publika nije bila toliko statična, ali opet dovoljno, iz čega se jasno videlo da stvarno jeste došla upravo zbog same muzike ovog benda. Nakon nje usledio je i bis, „The South Will Prevail“, poslednja pesma za to veče, sa kojom je Tuber završio svoj nastup i zaokružio celo veče. Novosađani su sigurno izašli iz Fabrike sa blagim osećajem superiornosti nad Beograđanima, zato što su imali tu privilegiju da ovakav bend nastupa upravo u Novom Sadu, a ne u našoj prestonici. A ako nisu, onda bi bar trebali biti.

Wolfram je nakon svog nastupa najavio narednu svirku u Gerili, 23. decembra, prilikom koje će sav sakupljeni novac od prodaje karata ići na studio, dok Tuber željno iščekujemo na Exit festivalu 2018. godine.

GALERIJA FOTOGRAFIJA