-

NaslovnaReportažeNovo lice Block Outa u beogradskom klubu Sioux

Novo lice Block Outa u beogradskom klubu Sioux

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Neobičan koncert. To je „sve što mogu reći“ (prim. aut.). Sastav Block Out je posle dužeg vremena prvi put izašao na scenu u drugačijoj postavi na koju su dugogodišnji ljubitelji benda navikli.

Mesto dešavanja je bio (takođe) novi klub „Sioux“ u Skadarskoj ulici. Podršku Block Outu su pružili Popečitelji, kao i specijalni gosti koji su se pojavili tokom nastupa Block Outa.

Nastup je započeo neobično kasno kada su se Popečitelji postavili na scenu pola sata pre ponoći. Trio je krenuo svojim vrlo energičnim fanki rok zvukom. Svirka je generalno muzički fantastično tekla, gde je svirački deo posla benda izveden na nivou koga se ne bi postideo ni jedan Primus. Ipak, postojali su veliki problemi sa zvukom koji su činili da čitava muzika naprosto „bruji“ i bilo je vrlo teško slušati nastup u nekim momentima. Da ne pominjem da je vokal bilo gotovo nemoguće čuti tako da je komunikacija sa publikom mogla da se ostvari jedino u kratkim pauzama između pesama. Posebno bi trebalo izdvojiti basistu Gorana Furunovića koji je prikazao sjajnu energiju i tehnički precizan nastup mada nikako ne treba zaboraviti i gitaristu i Goranovog brata Sašu, kao i bubnjarsku fank mašinu Radeta Vulića. Nastup je trajao čitavih sat i po da bi se nastup uz mnogo energije i disonantnih zvukova završio blizu jednog časa posle ponoći.

Posle kratke pripreme, Block Out se pojavio na sceni u novom ruhu, kao kvartet. Pevač Milutin Jovančić je pozdravio sve prisutne (koji su glasno podržali bend) i predstavio novu verziju Block Outa. Naveo je da će set biti drugačiji od onog na koji su navikli i da će čuti neke stare i neke nove pesme, kao i izvesna iznenađenja. U tom smislu bend je započeo nastup sa obradom „Beograd Spava„. Iako je bilo prijatno čuti donekle sličnu atmosferu prvobitne obrade, odsvirana je u izmenjenoj verziji, koju je pratilo sviranje glavne teme od strane čitavog benda uz blago distorzirani zvuk, dok je statična, mračna atmosfera strofe i dalje postojala. Mitin glas je „ježio“ publiku i prosto je velika radost nastala sviranjem ove pesme. Nakon toga je Mita najavio novu pesmu, koju smo već imali prilike da čujemo preko Youtubea. „Reka“ se pokazala kao nešto vedrijeg zvuka materijal i posebno je prijatno bilo slušati refren, mada bi trebalo reći da je i ovde zvuk bio problematičan i u velikoj meri otežavao da se čuje čist ton i glas. Nakon toga je usledila „Kiša“ pre koje je Mita najavio da će odsvirati pesmu koju nisu svirali dugo, dugo vremena.

Činilo se da je bendu prijalo da izvode materijal koji nisu izvodili toliko dugo. Posle autorskog, usledila je stara obrada od EKV-a, „Soba„, pred koju je Mita izjavio da se treba zakloniti od kiše u sobu. Publika je posebno pozitivno reagovala na ovu pesmu i glasno pevala sa Mitom refren. Bend se vratio na prvi album, sa kog je odabrao pesmu „Sanjaj me“ i odsvirao je u nešto sporijem tempu u odnosu na originalnu verziju. Mita je u par navrata tokom refrena atipično za Block Out atmosferu bio nešto agresivnijeg duha i uz glasno i snažno pevanje dao dodatnu energiju do kraja pesme. Usledila je druga nova pesma po imenu „Bednik„. Muzika je sporog tempa, u blagom fank/džez zvuku dok se iz gitare prolamaju blago disonantni akordi Block Out manira a Mita lagano pokazuje svoju karakterističnu vokalnu liniju nižeg registra.

Bilo je vreme za specijalnog gosta koji se niotkuda stvorio na sceni zajedno sa bendom. U pitanju je bio Bora Đorđević, što je zapravo potvrdilo razlog zbog kog su uočeni drugi članovi „Riblje Čorbe“ na svirci. Zajedno sa veselim Borom, „mladim pevačem iz Čačka“ kako ga je Mita predstavio publici, Block Out je izveo pesmu Riblje Čorbe po imenu „Kad ti se na glavu sruči ceo svet„. Bilo je interesantno čuti čuveno „Čorbino“ višeglasje u drugačijoj glasovnoj boji, pogotovo završnu strofu u kojoj je Mita ponovo snažno i atipično za njegov stil agresivnije otpevao u Borinom registru. Nakon te pesme je Mita prokomentarisao da treba da pusti kosu i da je ofarba u belo da bi postao kao Bora. Naredna i poslednja je bila još jedna nova autorska pesma po imenu „Belo odelo„. Mita je pre izvođenja pesme ukazao da je Bora pevao prateće vokale u pesmi „Reka“. Nakon toga je izjavio da je neophodno zahvaliti se bendu Popečitelji koji su bili inicijatori ovog dešavanja i da ovog nastupa verovatno ne bi ni bilo da se oni nisu investirali i ubedili Block Out da ostvare nastup. Pesma je ponovo sadržala višeglasje koje su činili Bora i Mita, s tim što je za razliku od prethodne pesme ipak bila sa mnogo više snažnije dinamike i energije.

Nakon seta od ukupno osam pesama, Mita je ispred bine počeo da oslobađa platno za koje je prethodno bio najavio da će posetioci moći da pogledaju novi spot za pesmu „Reka“. Nakon kratke postavke spot je pušten i mogli su se uočiti kadrovi vezani za vodene površine u smeni sa pojavom članova benda u pokretu. Utisak je bio umirujući, poput novog, svetlijeg početka.

Tako je koncert i okončan. Negde oko dva časa, publika je polako napuštala klub. Utisak je, bez pristrasnosti, da se radi o novom, svežem i vedrijem novom poglavlju koje vodi u nepoznato. Ne bih želeo da prerano previše hvalim, ali ni da kritikujem. Svakako treba redovno pratiti naredna dešavanja vezano za Block Out, dati im šansu jer verujem da imaju još toga da kažu.