-

Novi zvuk u Nišu – Artan Lili

Artan Lili
Artan Lili; Foto: Biserka Jovanović

Sinoć je premijerno u Nišu nastupio, alternativni beogradski sastav, Artan Lili. Ova, slobodno možemo reći, regionalna senzacija publici u Feedbacku napokon se i uživo predstavila, a u tome su im pomogli, kao domaća podrška, bendovi Treptači Svemira i Ventil. Da će ovo biti prava poslastica za uho, Nišlije su prepoznale i odazvale se u velikom broju.

Treptači Svemira
Treptači Svemira

Jeste „vreme protiv čoveka“, međutim, sinoć su i vremenske (ne)prilike bile protiv svih onih koji su se uputili na koncert, jer su se vrsno potrudile da niko suv ne stigne tamo kuda je krenuo. No, najupornije to nije sprečilo da stignu u zakazano vreme i poslušaju dvojac, koji se krije iza imena Treptači Svemira. Prisutnima, koji su uveliko pristizali, Pero Ševo i Vladimir Andrejić predstavili su se, između ostalog, i pesmama „Ovo ću pivo popiti polako„, „Nasmejana žena„, „Moji prijatelji previše piju„, a nastup završili pesmom, koja je svima koji su je sinoć čuli, makar neko vreme ostala u glavi, „Sado mazo„. Svojim, pretežno punk zvukom sa uplivima u mnogobrojne žanrove, momci su razmrdali publiku i pripremili teren kolegama.

Ventil
Ventil

Možda ne zvezde večeri, ali svakako bend koji se sve više sluša u Nišu, Ventil nastupao je sledeći. Ovom prilikom mogli smo čuti „Sastav reka„, „Also Sprach„, kao i „Noćnik„, pesma do koje su zvučali veoma samopouzdano, što je verovatno prouzrokovano nedavnim nastupom na istom mestu. Međutim, tada je došlo pucanja žice na gitari, pa je zbog toga gitarista Dimitrije Vrbić, za poslednju pesmu upotrebio intrument Dragana Kneževića. Za kraj svog kratkog nastupa, na žalost publike, odsvirali su i „O lepoti (lepota nije razum)„, a dalo se primetiti da ih je publika jako dobro prihvatila, te se nadamo da ćemoih još češće slušati.

artan_lili_01
Romana Slačala

Jedina dama, među sinoćnjim izvođačima, stupila je na binu i svi su znali šta sledi. Dragan Knežević na gitari, Marko Ajković za bubnjevima, na basu Bojan i Romana (od nedavno) Slačala nastup su otvorili dvema novim pesmama, koje još uvek nisu objavljene. Čini se na iznenađenje benda, prilično popunjen klub sasvim je dobro odreagovao na ove prve dve stvari, a pravi bum nastao je kada su se začuli prvi taktovi „Vreme protiv čoveka„. „Nije teško kad se mora„, „Najbolje što znam„, „Džoni„, kao i sve ostale, za sada objavljene pesme mogle su se čuti sinoć.

Ritam sekcija pobrinula se da publika ne stoji u mestu, gitara je oplemenila zvuke i učinila muziku prijemčivijom za uho, dok su se vokali potrudili da repetitivnim tekstovima zavladaju mislima i prenesu poruke najrazličitijeg sadržaja, od kojih svakako najlepša Neka ljubav vuče stvari, nema love al’ ne mari i onako sve što vredi lova ne može da sredi („Ako stanemo tu“). Videlo se da publika uživa u tome što bend pruža, iako je bilo na trenutke problema sa ozvučenjem, te se vokali nisu baš najbolje čuli, a svaka pesma nagrađivana je gromkim aplauzima, koji su svakako bili više nego zasluženi. Svoj nastup planirali su da završe numerom „Ispod kože„, što se nikome ko se našao u Feedbacku nije svidelo, te su pozvani na bis.

Artan Lili
Bojan Slačala

Ne možemo se oteti utisku da su članovi benda ovim bili zatečeni, jer verovatno nisu očekivali toliko dobar prijem, ali su im se svakako zahvalili izvođenjem još jedne neobjavljene pesme, a potom ponovili „Srce“ i „Novi zvuk u gradu„, jer kako su i sami rekli, odsvirali su sve pesme koje imaju.

Verovatno je bilo i onih koji nisu mogli da dođu na sinoćnji koncert, a neki su i zakasnili. Nažalost, interventna policija nije stigla na vreme, naime kada su stigli do Feedbacka, sve je već bilo gotovo, dakle niti jednu jedinu pesmu nisu čuli. Stoga, neka naš izgovor za poziv Artan Liliju da ponovo dođu u naš grad budu policajci interventne jedinice, koji su ostali uskraćeni za taj „novi zvuk“ koji je sinoć osvojio Niš.

Artan Lili
Artan Lili