-

NaslovnaReportažeNovembar i Ateisti - Najbolje od panka u Božidarcu

Novembar i Ateisti – Najbolje od panka u Božidarcu

Novembar / foto: Kristina Ćirić
Novembar / foto: Kristina Ćirić

Poslednji dan u februaru u Beogradu bio je rezervisan za pravu poslasticu za sve ljubitelje punk rock zvuka. Povodom promocije kompilacijskog albuma benda Novembar “Tako mlad i tako čist”, sinoć su zajedno sa ovim kultnim niškim bendom u Božidarcu nastupali i Atheist Rap, Raskid13 i Red Union.

Veče je otpočelo nastupom benda Raskid13. Muzika ovog simpatičnog pančevačkog sastava je odličan rezultat iskusnih muzičara koji imaju smisla za humor. Sredinom januara izbacili su svoj prvi album koji je dostupan za preuzimanje online i predstavlja pravo osveženje na sceni koja trenutno dominira emo core bendovima. Veseli pop punk je bio odličan za razmrdavanje kukova u iščekivanju sledećeg benda.

Red Union
Red Union

Red Union je jedan od onih bendova kojima nije potrebna velika uvodna priča. Ako to neko nije znao sinoć je mogao da se uveri u to. Nijedan njihov nastup nije samo obična svirka, iako se to sinoć nije moglo reći po reakcijama iz publike, ili bolje reći nedostatkom bilo kakve emocije od publike. Ako izuzmemo nekoliko fanova koji su za svaki bend istupali u veliki prazan prostor ispred bine, publika je generalno bila statična i gotovo nezainteresovana od samog početka koncerta pa do kraja. Veću emociju smo mogli da vidimo na nastupu Doghousea na Festivalu srpskog podzemlja, a ko je bio zna da su i pored odlične svirke momci dobijali jedva mlake reakcije. Bilo kako bilo, melodični antifa punk ovog novosadskog sastava pripremio nas je za sledeće izvođače.

Atheist Rap
Atheist Rap

Atheist rap je malo podigao ljude iako je prostor ispred bine ostao prazan. Svo to ljudstvo zbilo se pozadi tako da se odavao utisak da je popunjeno pet posto kapaciteta kluba. Nekolicina pojedinaca je skakutala dok su se ređale stvari “Zapadna Evropa”, “Wartburg limuzina” i “Ne bi bilo ok. Uz “Dr pop” su se i poneki mrgudi u publici malo razmrdali, ali atmosfera u publici ostaje hladna kao na samom početku i tu neprijatnost razbijala se između pesama aplauzom i ponekim slabašnim krikom.

Novembar
Novembar

Novembar je zatvorio ovu promociju svog kompilacijskog albuma. Inače, na “Tako mlad i tako čist” nalaze se brojna važna imena punk scene, poput KBO!, Grupe Tvog Života, Zvoncekove Bilježnice, ili recimo sastav Totalni Klošari. Nišlije su napravile odličnu svirku svirajući “Kaži mi”, “Tridesete”, “Sve”… Publika se malo oslobodila i popravila je utisak koji je ostavljala prethodna tri sata. Posebno lepo reaguju na stvari “Tako mlad i tako čist” i “Gola zvona zvone. Par minuta pre ponoći, Novembar se pokupio sa bine i biva ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Ozvučenje za pank rok svirku je bilo sjajno, pivo hladno, a nastupi energični. Jedini mood killer bila je publika jer se zbog manjka energije odavao utisak kao da je ovaj koncert bio jedan u nizu mediokritetskih nastupa lokalnih bendova. Ali naprotiv, gosti zajedno sa Novembrom potpuno su izdominirali i sjajno “zatvorili” februaruarsku sezonu Vračar Roks festivala.

Novembar - publika