-

Not your everyday Irish band – Hothouse Flowers na Beogradskom irskom festivalu

Hothouse Flowers Bitef Art Caffe galerija slika fotografije Beograd
foto: Anamarija Vartabedijan

Ako pročitate samo ime benda Hothouse Flowers, velike su šanse da vam neće mnogo značiti i da ćete po automatizmu preleteti preko njega, a ako još pročitate da su nastupili na Beogradskom irskom festivalu, još su veće šanse da ćete pomisliti da su to neki novi Orthodox Celts, ili neki Flogging Molly. U svakom slučaju, propust biste napravili bilo prelaskom preko ovog irskog benda koji postoji više od 35 godina, bilo stereotipnom predikcijom koju muziku bi mogli da izvode.

Hothouse Flowers postoje od 1985. godine, nastupali u više različitih formacija, a prethodne večeri u beogradski Bitef Art Cafe stigli su kao trio. Ako znate kako je zvučala muzika ovog benda tih 80-ih i 90-ih, sinoć vas je mogla iznenaditi činjenica da je na bini bila samo originalna trojka benda – Liam (vokal, klavijature), Fihna (gitara) i Piter (buzuki, bas). Nije bilo bubnjara, kao ni saksofona koji je, iako već duže vreme van benda, svojevremeno bio sastavni deo najvećih hitova iskusnih Iraca.

Međutim, već na prvoj pesmi se pokazalo da su njih trojica i više nego dovoljni. Svirka je otpočela nešto sporijom „An Raibh Tú Ar An Gcarraig“, Liamovom pesmom na irskom jeziku, a nešto hladnija atmosfera i prizvuk ozbiljnosti te pesme naterali su sve poglede da se zakucaju za binu i ćutke, gutajući knedlu, sa potpunom pažnjom isprate to izvođenje. U tim trenucima, trojac je u potpunosti kontolisao publiku.

A sami Liam, Fihna i Piter su izgledali kao veoma neobična skupina. Fihna na gitari, u beloj ne baš savršeno popeglanoj košulji izgledao je kao klasičan vlasnik nekog paba u malom gradiću u Irskoj, u kome se samo lokalci okupljaju, Piter u kežual fazonu u majici sa logom Guinness piva i Liam kao klasična umetnička duša, sa razbarušenom kosom i bradom, u sakou i sa beretkom na glavi.

Hothouse Flowers Bitef Art Caffe galerija slika fotografije Beograd

Iako naizgled različiti, ono što su emitovali sa bine odisalo je apsolutnim jedinstvom. Publiku su ubrzo rastavili izvođenjem I Can See Clearly Now, jednog od najvećih hitova benda. Teško da biste pomislili da tri čoveka mogu da tu pesmu iznesu sama na način kako su njih trojica to uradili prethodne večeri, pritom opuštajući publiku i raspaljujući atmosferu nakon laganog uvoda u svirku.

Sinoćnja svirka bila je prilika i da se neki od tih starih hitova čuju i u novim aranžmanima, shodno mogućnostima onoga što je bilo na bini i upravo u tim trenucima bend je pokazivao najviše emocije. Liamu nije bilo strano da ponekad pusti glas koji je u par navrata i pucao, ali je sve to nekako zvučalo kako treba i išlo je uz njegov opušteni, nesavršeni, artsy karakter.

Upravo to puštanje glasa, kao i poneki vrisak, bili su potrebni da u par navrata razbude publiku, koja je čim se na setlisti nađe neka sporija ili tiša pesma, svoju pažnju sa benda selila na osobu sa kojom je došla na svirku, pa je u par navrata žamor publike bio glasniji od benda. Moguće da je upravo to i bio jedan od razloga što je bend, možda poučen nekim ranijim iskustvima, svoju setlistu začinio sa par obrada.

Potpuno neočekivano, na spisku pesama su se našle i „Purple Rain“ i „See-Line Woman“, pomalo odskačući od ostatka repertoara, ali je publika, željna žurke i poznatog, prihvatila te obrade možda i bolje od pojedinih originalnih pesama ovog benda koje su sasvim sigurno zaslužile veću pažnju. Setlistu je prošaralo i par irskih tradicionalnih pesama, dok je u jednoj Fihna zasvirao i frulu.

Hothouse Flowers Bitef Art Caffe galerija slika fotografije Beograd

Trojica iskusnih muzičara, ipak su svoje umeće najbolje pokazali kroz svoje pesme, poput „Isn’t It Amazing“, „It’ll Be Easier In The Mornig“, „Sweet Marie“, dok je povratak na bis uz „Movies“ uspeo da iskupi svaku sitnicu koja do tada možda nije bila savršena. Svirku je završio gitarista Fihna, koji je preuzeo mikrofon i otpevao „Amhrán na Trá Báine“ (prevod sa irskog bi bio „The Song Of The White Strand“), pesmu koju je 70-ih godina napisao jedan od njegovih rođaka, dok ga je Liam upotpunjavao bek vokalima i klavijaturom.

Koncert je imao svoje uspone i padove, bilo je toplih, ali je bilo i hladnih trenutaka. Od sjajne atmosfere i đuske uz neke od brojnih hitova, preko poneke čudne odluke benda i na trenutke nezainteresovane publike, pa ponovo nazad na svetle trenutke, kojih je ipak bilo više. Sjajno ozvučenje je takođe pomoglo da u svakom trenutku možete da znate šta je dolazilo sa bine, pa konačan utisak sinoćnje svirke ipak mora biti pozitivan. Hothouse Flowers su u većem delu nastupa pokazali šta znači više od 35 godina iskustva.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Hothouse Flowers Bitef Art Caffe galerija slika fotografije Beograd