-

Northern Revival sa gostima proslavio jubilej i predstavio novi album

Northern Revival; foto: Biljana Cvetanovski

Novosadski bend Northern Revival sinoć je u SKCNS Fabrika proslavio deset godina postojanja i održao koncertnu promociju svog novog albuma „Modification“, koji je nedavno objavio za etiketu Geenger Records. Pre njih, kao gosti, nastupili su bendovi iz istog grada sa kojima su često delili bine: Monolith i Lednik, dok je beogradski bend Nula nažalost otkazao nastup par sati pre početka.

Iako je kiša neprestano padala, ljubitelje kvalitetnog zvuka to nije sprečilo da se odazovu u velikom broju. Koncertno veče je otpočelo nešto kasnije od predviđenog svirkom stoner hard rock benda Monolith, i to ovog puta kao trio, jer je pevač Ognjen preuzeo i posao basiste. Viktorijanskim modnim izdanjem oduševio je sveprisutne i upotpunio već uspešan nastup, pogotovo kada su njegove vokalne sposobnosti u pitanju. Ovaj bend postoji dve godine i njihov zvuk je umnogome inspirisan grupom Black Sabbath. Na sinoćnjem repertoaru našao se njihov kompletan konceptualni debi album „Five Stages of Grief“, na kojem, kako i samo ime govori, svaka od pesama dočarava po jednu od pet etapa tuge. Njegovo objavljivanje očekuje se vrlo uskoro, kao i video spot. Bend vredno radi i na drugom albumu, koji će pak opisivati sedam smrtnih grehova. Stvaralaštvo Monolitha svojevrsne su priče o ljudskom duhu i ljudskoj psihi.

Drugi bend koji je izašao na binu je Lednik, koji je i ovog puta dokazao da je, kada je post rok i post metal instrumentalna muzika u pitanju, on na samom vrhu ovog žanra i može parirati dobro poznatim imenima. Njihov zvuk je silovit, mračan i dubok; pomalo ambijentalan, ali definitivno je akcenat na teškim rifovima. Pre dve godine su objavili svoj prvi album pod nazivom „Celestial Monuments“ koji za temu ima spoznaju univerzuma oko i unutar čoveka. Ovog puta na njihovom repertoaru su se pored starih pesama našle i neke od novih.

Kao poslednji, nastupili su slavljenici, Northern Revival. Njihova muzika, koja se vodi kao stoner heavy rock, ipak je mnogo više od toga. Bend odlično eksperimentiše sa zvukom, i potvrđuje svakim novim ostvarenjem da je deo scene koja u Srbiji tek treba da doživi svoju punu ekspanziju. Naziv novog albuma „Modification“ simbolično manifestuje sve ono što je za prethodne godine postojanja prošao kako bi bio ono što je sada.-najbolji do sada. Ključna promena, koja je u osnovi izmenila idejnu, stilsku i formalnu postavku benda, jeste dolazak Slobodana na mesto glavnog vokala pre tri godine, što se pokazalo kao pun pogodak. Instrumentalnu postavku čine isto tako hvaljeni članovi: Aleksandar, Marko i Željko.

Northern Revival su sinoć predstavili ceo novi album uz par poznatijih pesama sa starih izdanja. Sudeći po reakcijama prisutnih, o albumu i o njima, će se tek pisati i pričati. U inat lošem vremenu, bili su vidno raspoloženi, a svojom energičnošću, zagrejali su atmosferu kako dolikuje jednom jubileju. 10 godina nije malo. Za to vreme su pametno sazreli. Novi album ima 9 pesama, od kojih je samo jedna “Pobednik” na srpskom jeziku. U osveženoj i ozbiljno usviranoj postavi, kreativnoj i sve traženijoj, ovi pobednici imaju veliki potencijal da osvajaju nove granice. Mi verujemo u njih.