-

Noć užasa i strave u Domu omladine

8p2
Osmi putnik 2; Foto: Kristina Ćirić

Uprkos kišovitom vremenu, sinoć ispred Doma omladine Beograda skupljala se najdiverznija publika – od grandž klinaca do starijih bajkera, i svi su se sjatili u hladnoj septembarskoj noći kako bi čuli veterane srpskog speedcorea Osmi putnik 2.

cigla in d vugla
cigla in d vugla

Sa oko pola sata zakašnjenja, prvi bend koji je nastupao te „noći užasa“ bio je beogradski Cigla In D Vugla. Ovaj beogradski hc-punk bend nastupaće za samo četiri dana u Novom Sadu kao jedna od predgrupa legendarnom Negative ApproachVokal Nemanja je trčao po celom prostoru i odavao neverovatnu energiju kojom je dokazao da su zaslužili da dele binu sa većim imenima. U njihovom repertoaru te večeri se našla i jedna pesma od Negative Approach, kao i mnoštvo autorskih stvari. Za stvar “Kurvo raspala” ogradili su se rekavši da njom ne žele nikoga da vređaju.

Podrška iz Novog Sada nastupala se sledeća pole na binu. S.O.K. 91 formiran je 2007. i stilski se najbolje uklapaju u koncepciju i zvuk Noći užasa 2. Bend je kolaboracija legendarnih muzičara- gitarista Vitke je iz Force Uniona, bas svira Dušan iz Nospeedlimita, za bubnjevima je Brle iz Nospeedlimita i benda Proleće, a vokal je Mario iz Velikog Mresta. Publika je polako počela da popunjava proctor malog kluba Doma omladine tako da se atmosfera počela ozbiljno zahuktavati tek od ovog novosadskog benda.

gmazz
Gmazz

Sledeći bend koji je nastupao bili su Gmazz, sada već dobro znani beogradskoj publici. U tom trenutku prve redove su zauzeli njihovi vršnjaci, te se moglo očekivati da će klinci, što u publici, što na bini, napraviti sjajnu atmosferu. Gotovo je šteta što se ova omladina pojavila tek sada jer su propustili da vide kako cepa starija ekipa. Gmazz retko ko ima priliku da čuje iako sviraju poprilično često, upravo iz razloga što publika ne poštuje satnicu, a klinci na gotovo svim svirkama nastupaju prvi. Ovog puta su pred punim malim klubom Doma omladine imali prilipu da prže punk klasike, a publika je posebno odlepila na “Fuck the USA” od The Exploited. U jednom trenutku publika je podigla gitaristu Damjana i on je, hteo-ne hteo, crowdsurfovao nekoliko sekundi. Moram da pohvalim vrlo lep gest članova Osmi putnik 2 što su stavili upravo ove mlade momke zagreju atmosferu do kraja.

8p2
8p2

Binu prekriva zavesa i svi prisutni nagađaju šta se krije iza nje. U nekom trenutku ispred zavese pojavljuje se neko detence našminkanog lica sa mikrofonom, i piskavim glasićem koji bi se sjajno uklopio u bilo koju produkciju horor filma najavljuje Osmi putnik 2. Zavesa konačno pada i publika vidi članove benda, a najviše pažnje skreće na sebe vocal Lima, čiji prsti na levoj šaci gore. Da, bukvalno gore. I nijedan nastup, naravno, ne može da prođe bez motorne testere, koja ni ovog puta nije izostala. Bez daljeg odlaganja, momci kreću da prže svoj prepoznatljivi speedcore, a publika posebno dobro reaguje na stvari “Ludi pecaroš”, „Ubistvo“, “Džeki Čen” i “Ubij šefa”, iako se sve vreme publika manijački šutkala i crowdsurfovala. Međutim, ova svirka nije prošla bez incidenta. Ne znam tačno šta se desilo, tako da me slobodno ispravite, ali koliko sam uspela da vidim, neko je pokušao da stejdždajvuje, i vrlo nezgodno je pao na neku drugu osobu. To je rezultiralo prvo omanjim fizičkim obračunom, da bi kasnije preraslo u veću tuču u kojoj je jedan mladić nokautiran. Članovi benda su prekinuli svirku na nekoliko minuta i pokušali da smire situaciju. Gitarista Nino je bio posebno vokalan u ovome i rekao mladiću koja je započeo svađu da ode. Problematična osoba je nedugo zatim bila udaljena sa prostora Doma omladine.

Iako ovo veče nije prošlo glatko, ipak bi se moglo reći da je celokupan doživljaj svirke bio sjajan i svi smo se udaljili iz Doma omladine mokri i modri. Koncepcijski bi se ova svirka mogla nazvati sudarom generacija. Sudarom generacija koji je dokazuje da generacijski jaz ne postoji.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

8p2