-

Noć muzike i moći prijateljstva – Indexi i prijatelji u Sava Centru

foto: arhiva

Sinoć je pred punom dvoranom Sava Centra održan koncert pod nazivom „Indexi i prijatelji“. Karte su bile rasprodate , što je bilo za očekivati, s obzirom koju popularnost ovaj legendarni sastav uživa na našim prostorima. U publici su se našli ljubitelji ovog sastava različitih generacija: od njihovim savremenika, preko ljudi koji su se rodili dok su Indexi bili na vrhuncu karijere, preko najmlađih koji nikad nisu imali priliku da čuju bend uživo.

Na početku koncerta, na scenu je izašao bend Teška Industrija sa novom pevačicom Majom Bajamić i izveo dve pesme „Svijet u kome živim“ i „Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj„. Nakon kratkog muzičkog uvoda, na scenu je izašao poznati beogradski roker Dejan Cukić, koji je bio ove večeri bio u ulozi voditelja, iskoristivši priliku da napomene da je Teška Industrija pre trideset godina nastupala kao predgrupa Indexima i da im je velika čast da dobiju opet priliku da se nađu na istoj bini. Najavio je i članove „Indexa“ koji su svirali to veče: Neno Jurin i Ranko Rihtman (klavijature), Fadil Redžić (bas), Muris Varajić (gitara), Peco Petej (bubnjevi) kao i prateći vokali koje je Davorin Popović lično odabrao za nastupe – Željka Katavić i Alen Mustafić.

Prva pesma kojom su otvorili koncert je legendarna „Plima“, u kojoj je gostovao splitski pevač Giuliano. Prijatno je iznenađenje čuti, već u prvoj pesmi, da su oni i dalje prepuni energije i da sa velikim žarom i iskustvom sviraju pesme koje su pratile živote mnogih generacija na ovim prostorima. Od početka je bilo jasno da je ovo jedan od koncerata koji će se pamtiti. Vokalni solisti su se smenjivali, Željka Katavić je otpevala pesmu „Pozdravi Sonju“, Milena Vlasić „Ruke Pružam“, Jasna Gospić „Bila jednom ljubav jedna“ i „Budi kao more“, Saška Janković „Žute dunje„, Boris Novković „Ispili smo zlatni pehar“ i „Sanjam“, Goran Karan „Predaj se srce“, Tifa „Krivac si ti“…

Svako od pevača je uneo delić svog muzičkog izraza u poznate pesme i kroz pojedine (doduše veoma retke) slabije momente nečijeg pevanja smo mogli uvideti i koliko su zapravo te pesme zahtevne za izvebdu a koje je Davorin Popović sa lakoćom interpretirao. Na video projekciji iza benda smenjivale su se razne slike iz života članova kao i brojni spotovi iz njihove dugogodišnje karijere.

Neno Belan je izveo pesmu „Sve ove godine“, tokom koje je i publika dobila svoj deo kada su pevali zajedno sa njim. U narednoj pesmi „Ostrvo“ (u pitanju je instrumental) muzičari su prikazali svoje umeće, i nakon kratkog predaha na scenu su izašli Dado Topić i Željka Katavić i u duetu izveli pesmu posvećenu Davorinu.

Branko Đurić Đura je izveo pesmu „U jednim plavim očima“, a nakon toga se našalio rekavši da se posvađao sa svojim najboljim prijateljem ko će otpevati narednu pesmu, pošto je obojici to omiljena pesma.  Na scenu izašao Loša pa su zajedno otpevali „Ti si mi bila u svemu naj naj naj“. Dejan Cukić je dobio priliku da, sem vođenja programa, otpeva „Baladu“.

Za završno podizanje atmosfere bili su zaslužni Goran Karan sa svojom izvedbom „Bacila je sve niz rijeku“, Dado Topić „Svijet u kom živim“ i Giuliano sa naslovnom pesmom ovog koncerta „Da sam ja netko“. Uz stojeće ovacije na samom kraju, izašli su svi gosti večerašnjeg koncerta i a Cukić je za kraj izjavio da je ovo koncert Indexa i prijatelja a da smo zapravo mi u publici prijatelji. Bend je izveo još  dve pesme „Ti si mi bila u svemu naj naj naj“ i „Sve ove godine“, koju su pevali zajedno svi pevači kao i publika.

Uz mnogo emocija, sa suzama u očima, publika je sinoć imala jedinstvenu priliku da se osvrne na prošlost i da se priseti svih životnih trenutaka koji su bili oplemenjeni uz muziku Indexa. Ostaje nam dužnost da čuvamo ovo „emotivno, kulturno i duhovno blago“ po rečima Gorana Karana, za naredne generacije.