-

Noć mračnog cirkusa – umiranje zime, ponovno rođenje proljeća

Fotograf: Joža, SubSite.hr

Ako ste mislili da je prvi dan proljeća 21. ožujka, ono što se u srijedu 20. ožujka odvilo u klubu Močvara dat će vam do znanja da nije tako. Naime, performans Noć mračnog cirkusa započeo je točno u 21:58 pod nazivom Kopnjenje (topljenje snijega), odnosno u točnom trenutku Ekvinocija. Prisutni su svjedočili neprepoznatljivom prostoru Močvare koji je odisao biljkama, platnom, slamom, soli, svjetlosnim efektima te naravno rekvizitima samih izvođača. Njihova nas je izvedba na trenutke ostavljala bez daha.

Riječ je o projektu koji je započeo zagrebački izvedbeni kolektiv Tricycle Trauma. 

Projekt je počeo suradnjom s udrugom URK i zagrebačkim klubom Močvara, uz potporu Ministarstva kulture i gradskog ureda za kulturu

Uz potporu Clubture – platforme karavana Noći Mračnog Cirkusa financirana je turneja po Hrvatskoj. Ovom su prilikom posjetili Split i Zadar, a kao krajnju destinaciju za 2018. godinu, odabrali su Čakovec.

Ovakav tip cirkusa odrađuje već treću Noć mračnog cirkusa čime ubrajaju vješto odrađene performanse u svoju lepezu programa,te svakako zaslužuju naziv kazališne umjetnosti. Posjeduju apsolutno sve predispozicije da to i budu no ostaju neprepoznatljivi na prostorima Lijepe Naše, iako kolektiv već nekoliko godina predstavlja Hrvatsku na najvećem afričkom karnevalu u Nigeriji.

Domaćin večeri, Fotograf: Joža, SubSite.hr

Kako svaki cirkus nosi svog domaćina, tako nas je u Noć poveo gospodin sa crvenim šeširom i crvenim naočalama upozoravajući da sve mora bit spremno za početak ovog crnog bala u noći gdje zima umire a proljeće se ponovno rađa. Udarajući od limeni poklopac, non-šalantno se prešetavao i glasnim uzvicima privlačio pažnju naoko zahtjevne publike koju je sačinjavalo nešto manje od 250 ljudi – što je za ovaj šou idealan broj, jer kapacitet kluba ne bi pružio pun doživljaj većem broju.

Spazam Orgazam, Fotograf: Davor Birt

Prvi po redu istupio je član Spazam Orgazam, koji je svojim izuzetno gipkim tijelom privukao potpunu pozornost publike. Igrajući se između dobra i zla, čas izgledajući kao žrtva čas kao progonitelj, definitivno nam je izazvao maštu izašavši na podij prvi.

Nakon što je bio vezan od ring na kojem je žalosno umirao, pridružile su mu se tri sjenke koje su ga oplakivale spravivši trokut oko njegova tijela (dvije su položile svoje dlanove na njegove ispružene ruke, dok je treća svoje položila na njegovu ispruženu nogu). Ovo je bio zaista sjajan prizor.

Nakon toga, odlazi do black metal benda Bednja, s kojim u energičnom ritmu maše glavom svoga žrtvovanog tijela. Poenta bendova je bila glazbena podloga cirkusa no radi nešto sporijih izmjena performera i mijenjanja rekvizita dobili su priliku pokazati svoje glazbeno umijeće. Svakako nam je upravo taj growling iz kuta dvorane upotpunio dojam Kopnjenja.

Tatjana Vuletić, Fotograf: Joža, SubSite.hr

Uslijedila je umjetnica sa šest kolutova Tatjana Taja Vuletić koja je izuzetno mirnim i staloženim pokretima s dozom pakosti odgurivala od sebe kolutove (žongliranje) koje je na koncu ipak uspjela zapetljati napravivši oblik nalik dijamantu. Zurila je u njih neko vrijeme, zatim završila točku udarivši ih gdje su se oni ponovno vratili u početni – harmonika – položaj. Sjajna izvedba.

Svojim nas je mračnim stihovima počastila Tina Čatlaić, pustivši snažan glas za publiku u mraku kluba Močvare.

Tina Čatlaić, Fotograf: Joža, SubSite.hr

U nekim nas je trenutcima uhvatila doza žalosti što nam je skoro potpuni mrak onemogućio jedan od performansa izuzetnog Vladimira Ježića. Njegov umjetnički izričaj s dvije crne zastave jednostavno je bio nedostupan očima publike i time utopljen u mraku. Prava šteta. No zato su druge dvije izvedbe od kojih je jedna akrobacija na trapezu, i jedna kao potpuno maskiran – kožom uz duge nokte, gdje je izveo jezivu koreografiju uz psihodelične zvuke bile prava poslastica.

Vladimir Ježić, Fotograf: Joža, SubSite.hr

Nešto duža pauza od pola sata, naviještena je od strane Nikoline Majdak koja je tri puta tokom čitave večeri zvrkasto upala u vrijeme i prostor Noći. Iščuđavajući se flegmatici i crnim bojama oko sebe, pozivala je publiku da slavi s njom proljeće.

Nikolina Majdak, Fotograf: Joža, SubSite.hr

Nekoliko je puta pretrčala s jedne strane na drugu, te na koncu bila istjerana od strane nekoliko performera, gdje je Gabrijela Brletić upala s lancima na čijim je krajevima bio plamen. U isto se vrijeme javlja i domaćin koji počinje urlikati i pozivati publiku da izađe van: „Vatra! Svi van! Brzo!“. Ondje nas je, u novouređenom dvorištu kluba Močvare, dočekala Gabrijela koja je neko vrijeme žonglirala sa lancima radi čega se publika lagano izmicala. Interes publike se mogao vidjeti kada se nekolicina uspela na klupe i/ili stolove ne bi li bolje vidjeli performans. Nakon ovoga uslijedila je spomenuta pauza.

Gabrijela Brletić, Fotograf: Joža, SubSite.hr

U drugom nas je dijelu na sredini dvorane dočekala nova žrtva – Jasmin Dasović, obješen od kuke koje su mu zarite u kožu gornjeg dijela leđa. Nadasve jeziv prizor ukomponiran s tugom koju je nosila poezija Tine Čatlić (autorica pjesničke zbirke Gušenje polikromije).

Jasmin Dasović u ulozi žrtve, Fotograf: Joža, SubSite.hr

Ivo Štrkljević i Darious Zienzis zajedno izvode točku na šipki te slobodne gimnastike, gdje je nešto dominantniji na šipci bio Ivo, no u izvrtanju tijela nalik horror prizorima vodio je Dario, koji je izvodio solo točku i nešto kasnije na špagi, mješavinom pokreta street workouta i gimnastike.

Ivo Štrkljević, Fotograf: Joža, SubSite.hr
Darious Zienzis, Fotograf: Joža, SubSite.hr

Uz performans nalik dječjoj igri s kuglama Nikole Mijatovića – Bangavija, koju je naglim trzajima prekidao udarajući istovremeno dvjema kuglama o pod, performans nekoliko umjetnica nalik šišmišima, na trapezima i svili: Lara Brkić, Tihana Marton i Eva Bates, solo točka na obruču Sandre Dunaj, akrobatske izvedbe Lidije Šola i Ivane Pedljo (Tricycle Trauma, organizatorice događaja), oprostili smo se od treće sjajne večeri Noći mračnog cirkusa.

Nikola Mijatović, Fotograf: Joža, SubSite.hr
Sandra Dunaj, Fotograf: Joža, SubSite.hr
Fotograf: Joža, SubSite.hr
Tricycle Trauma, Fotograf: Joža, SubSite.hr
Organizatori cjelokupnog događaja Tricycle Trauma (Ivana Pedljo, Lidija Šola i Jasmin Dasović), Fotograš: Joža, SubSite.hr