-

Nišville ’09: Žurka Candy Dulfer

Picture 114

Nišville džez festival je zvanično otvoren, a prvo veče obeležili su nastupi Kendi Dalfer i Mingus Dynasty-a.

Čast da prvi nastupe na 26. izdanju Nišvila pripala je mađarskom bendu Bohem Ragtime koji je 40 minuta publiku zabavljao diksilend i regtajm hitovima, Nju Orleans plesovima, Geršvinovim standardima i svojim autorskim materijalom. Veseli i razigrani Mađari svoj nastup su završili kompozicijom „The Entertainer“, kojom, kako članovi benda kažu, koncerte završavaju već 25 godina, pa je stoga publici ostavljen izbor tonaliteta u kome će svirati pesmu. Izbor je pao na G-dur čime je bend priveo kraju svoj performans.

Na Sky bini izašloo je osmoro Nišlija koji čine a-capella sastav Constantine. U sopstvenim aranžmanima, služeći se isključivo glasovima i pucketanjem prstiju, izveli su pesme „Only You“, „Loše Vino“, „Oprosti mi“, „Singing in the Rain“, da bi se atmosfera zahuktala kada su na red došli pop hitovi „Mamma Mia“ (Abba), „Smooth Criminal“ (Michael Jackson) i džez klasik „Hit The Road Jack“ (Ray Charles).

Usledilo je i svečano otvaranje Nišville festivala kada je Državna sekretarka ministarstva za kulturu, Nadica Momirov, uručila Vojislavu Simiću nagradu festivala za životno delo. Simić je, ne krijući zadovoljstvo, nagradu prihvatio citirajuću kompozitora Artura Honegera: ,,Džez ima dušu i zato živi“.

Na repertoaru festivala usledio je nastup Mingus Dynasty-a, sastava koji već godinama održava muzičko nasleđe Čarlsa Mingusa, velikana džeza. U sat vremena klasičnog džeza i demonstracija virtuoznog sviranja smenjivala su se Mingusova dela „Just for the laughs“, „Orange was the color of her dress, then blue silk“, „Consider me“, „Open Letter to Duke“ i „Goodbye pork pie hat“.

Na sky bini je sledeći gostovao još jedan a-capella sastav, ali ovoga puta to su Jazzex, gosti iz Ukrajine. Zapravo, imali su perkusionistu pa nisu bili čist a-capella, ali to nije ni najmanje poremetilo atmosferu u publici. Mešoviti vokalni sastav izvodio je latino džez klasika poput „Besame Mucho“, autorske stvari, ali i neke Ukrajinske džez pesme. Zanimljiv završetak koncerta imalu su kompozicijom „Bumbarov let“ koju oni nazivaju ,,pesmom smrti“.

Kada ja Jazzex završio nastup, na Earth stejdžu sve je bilo spremno za spektakl koji je pripremila holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer i njen bend. Fank atmosfera i boje obasjale su binu onoga trenutka kada su se čuli prvi tonovi saksofona. Plavuša koja je 90ih predstavljala poslednju reč džeza i seks simbol bila je i više nego dobro raspoložena da podigne sve prisutne na noge. Kendi je, osim što je svirala, pomalo pevala i igrala, a između pesama je redovno bilo šaljivih komentara i razgovora između članova benda. Pored Kendi, svaki član njenog benda imao je svoju solo tačku i priliku da se pokaže u najboljem svetlu. Jedan od takvih momenata imao je gitarista Ulko Bed kada je posle sjajne solaže dobio ogroman aplauz. Kendi je izvodila numere „Still I Love You“, „How I am“ i „First in Line“, a Čensu Hauardu je prepustila izvođenje Bobi Vormikove „Daylight“. Čens je prišao publici i animirao ih da pevaju sa njim kako bi potvrdili glasinu koju je čuo, a to je da je, citiramo, ,,Niš najbolji grad za žurke na svetu“. Tako raspevana i razigrana publika bila je spremna da prihvati i pesmu „Teail feather“ sa albuma Kendine vokalistkinje Leone. ,,Izvešćemo jednu pesmu Princa“, rekla je Dalferova i nastavila ,,Ona je posvećena meni, iako mi to nikada nije rekao“, na šta je Čens Hauard reagovao ,,Princ zapravo to nikada nikome nije rekao“ i time su izveli jedan komičan skeč kojim su najavili pesmu „Life of the party“. Usledio je poznat Kendin hit „Pick up the pieces“, nakon čega je bend napustio binu.

Glasni povici iz publike dozvali su Kendi Dalfer da se vrati na bis, jer njen nastup ne može biti kompletan bez dobro poznate numere „Lily Was Here“. Koncert je bio završen tek posle pesme „Cleanup Woman“ koju je pevala Leona. Leona je publici objašnjavala priču pesme kroz koju je bend isprepletao pesme Šegija, Beri Vajta i drugih.

Iako je koncert bio završen, Kendi Dalfer se još jednom vratila na binu. Ovoga puta da primi nagradu ,,Šaban Bajramovć“ koju festival dodeljuje za najbolju fuziju. A koja fuzija može biti bolja od ovog miksa džeza, fanka, R&B-a i ostalih pravaca koji su postavili temelje savremenim pop/R&B izvođačima.

Jedan deo publika je krenuo ka izlazu, a drugi se prebacio na Sky stejdž, na kome je usledio nastup Orkestra Bobana i Marka Markovića. Zvuci trube odzvaljali su celom Tvrđavom koja je celi nastup provela na nogama.

Prvo festivalsko veče zatvorio je vršački džipsi bend Lala Trio.

Večeras na festivalu nastupaju Four Bones, Miroslav Vitouš sa bendom Ratka Zjača, Michaela Rabitsch sa kvartetom Roberta Pawlika, Darko Rundek sa svojim Cargo Orkestrom, Omri Ziegel & Brother Hood, Joe Bowie i Ok-e Connection.