-

Nišville ’10: Zdenka u čast Janis Joplin

Zdenka KovačičekDrugo veče „Nišville“ džez festivala u Nišu je proteklu u nešto ležernijoj atmosferi u odnosu na prvo veče. Na sinoćnjem repertoaru našli su se „Divas Voice“, „Flat Earth Society“, „Slivovitz“, „Georgie Fame trio“, Zdenka Kovačiček, „Kal“ i kvintet legendarnog Roj Hargruva (Roy Hargrove).

Veče je započeto koncertom niškog a kapela sastava „Divas Voice“ koji čine Marija Vasić, Tamara Đorđević, Milica Dejanović, Ivana Milošević i Jelena Stevanović. Dive su moćnim glasovima i interpretacijama poznatih pesama iz oblasti soul, džez i pop muzike na sjajan način otvorile drugo veče festivala.

Nakon njih, na binu je izašlo 15 muzičara koji čine big bend iz Belgije „Flat Earth Society„. Belgijanci su predstavili svoje kompozicije koje kombinaju fri džez, na granici eksperimentalnog, sa ostalim popularnim pravcima ove muzičke forme. Jedan deo publike bio je oduševljen njihovim izvođenjem, dok je drugi delovao poprilično uspavano.

Kao po običaju, na Nišvilu se svake večeri podeli po koja nagrada. Ovoga puta „Zlatnike cara Konstantina“ primio je najstariji posetilac festivala Petar Miljković – čika Pera (96 godina), koji je 1930ih godina svirao sa bendom „Jolly Boys“. Miljković je ovom prilikom publici i odpevao jednu pesmu, uz klavirsku pratnju Dejana Ilijića iz lokalnog sastava „Eyot“. „Želim da živite dugo koliko ja i kad napunite 100 godina da me pozovote na rođendan“, našalio se Miljković.

Čika Peru su na bini zamenili Italijani „Slivovitz“ čiji se repertoar blago mediteranskog prizvuka može opisati kao neka moderna džez fuzija. Instrumentalni sastav je razmrdao dotle poprilično ukočenu publiku.

Došlo je vreme da se čuje zvezda večeri i malo čistog, izvornog džeza. Na binu je nakon članova svog kvinteta istupio trubač Roj Hargruv. Jedan od najvećih džezera iz 80ih uglavnom je prepuštao svom bendu da svira, dok im se on tek povremeno pridruživao na trubi. Iako je publika uživala u koncertu, Hargruv je delovao arogantno ostvarujući minimalan kontakt sa posetiocima festivala.

Britanac Džordži Fejm podelio je binu sa svojim sinovima Tristanom i Džejmsom. Zajedno su pored svojih originalnih kompozicija izveli i obrade legendi poput Reja Čarlsa („Georgia In My Mind“) i Džimija Hendriksa („Red House“).

Izgleda da je najveći deo publike čekao da posluša izvođenje pesama bluz-rok zvezde Dženis Džoplin. Ulogu Dženis preuzala je hrvatska džez zvezda Zdenka Kovačiček. Vesela i razigrana Zdenka između pesama pričala je zanimljivosti iz života „acid“ kraljice i kako sama kaže, svojim koncertom je želela da obeleži 40 godina od smrti Dženis Džoplin. Publika je igrala uz hitove poput „Piece of My Heart“, „Summertime“, „Mercedez Benz“, „Me And Bobby McGee“, „Get It While You Can“…

Atmosferu su do tačke ključanja zagrejali članovi beogradskog benda „Kal“ koje kritičari karakterišu kao „rock n roma“. Uzbudljivim ritmovima bend je zatvorio drugo veče festivala.

Večeras su na programu: Benny Golson & Kelag Big Band, Serkan Cagry, Simone Zanchini Quartet, DJabe & Steve Hackett, Manu Dibango & Soul Makossa Gang i Braka Soundsystem. Na besplatnoj bini nastupiće: Veseli Romi, Alfama Quintet, Sethsat, Spektar i Two Bags Bluesman.

Foto: Marija Veljković