-

Nišville ’10: Rambo delio mudrost, Burke lečio dušu

Solomon BurkeNiš će do kraja nedelje vrele letnje dane hladiti prijatnim džez zvucima „Nišville“ festivala koji je sinoć otvoren koncertima Kornelija Kovača i Hazara, Saskije Laru (Saskia Laroo), Orija Dakarija, Solomona Burka, Ramba Amadeusa i Lensa Lopeza (Lance Lopez).

Iako je početak programa najavljen za pola osam, tada su tek privođene kraju tonske probe. Nestrpljenje do otvaranja festivala posetioci su mogli da umanje na besplatnoj „Gate“ bini postavljenoj kod Beogradske kapije u Tvrđavi čiji program svakoga dana počinje od 19 sati. „Gate stage“ je otvorio mladi niški džez bend „Jazzbook-A-Nišville Future Band„. Mladi sastav je svirao svoje originalne kompozicije, sa po kojim džez standardom. Oduševljenje u publici izazvala je 11godišnja pevačica Taša Stipšić. Pored nje, bend čine Đorđe Hartl, Dimitrije Simović, Vladimir Jelenković, Pavle Despotović, Bogdan Pavić, Marko Kasumović, Luka Mihajlović, Nikola Blagojević i Dušan Milenković.

Kako su oni završili sa svojim izvođenjem, počeo je i glavni festivalski program. Na „Earth“ bini prvi su zasvirali Hazari sa svojim gostom, čuvenim muzičarem Kornelijem Kovačom. Pioniri balkanskog etno džeza imali su nekih 40ak minuta da se predstave niškoj publici. Zanimljivo je bilo videti za gitarom Dragomira Milenkovića Jogu koji je pre dve godine odbio da se pojavi na bini kao gost turske grupe „Tarhana“.

Po završetku njihovog koncerta voditeljka Nišvila Martina Vrbos pozvala je direktora festivala Ivana Blagojevića da uruči nagradu za životno delo jednom od najboljih evropskih harmonikaša, Mirku Šoucu.

Festivalski prostor bio je skoro popunjen kada je na „Sky“ binu došla gošća iz Holandije, trubačica Saskija Laru, poznata pod nadimkom „gospođa Majls iz Evrope“. Vesela i razigrana, sa roze naočarima za sunce, Laruova je izvodila kompozicije Herbija Henkoka i Majlsa Dejvisa, a jednu pesmu je posvetila Džonu Koltrejnu („C to C“). Njene autorske numere obuhvatale su pored džeza, salsa ritmove i hip-hop bitove, a gužva ispred bine pokazatelj je da je Saskija osvojila Nišlije.

Gostujući voditelj prve večeri bio je Rambo Amadeus i on je najavio sledeće izvođače – bend izraelskog gitariste Orija Dakarija. Dakari je za razliku od svoje prethodnice, vratio publiku u stolice i spustio tempo autorskom etno muzikom sa Bliskog istoka.

Jednu od najvećih zvezda festivala najavio je američki ambasador Konrad Tarner. Kada su reflektori obasjali binu na velikom tronu sedeo je 200 kilograma težak soul velikan Solomon Burk (Burke). Svojim dubokim i prodornim glasom „raspametio“ je publiku koja je do zadnjeg mesta ispunila festivalski prostor. Uz pratnju svog benda, čiji su deo i njegova ćerka i unuka (prateći vokali), Burk je izvodio svoje hitove poput „Detroit City (I Wanna Go Home)“, „That’s How I Got To Memphis“, „I Can’t Stop Loving You“, „Cry To Me“… Neizostavan deo repertoara bile su i obrade „Change Is Gonna Come“ (Sam Cooke), „I Will Survive“ (Gloria Gaynor), „(Sittin’ On) The Dock Of The Bay“ (Otis Redding), „Stand By Me“ (Bene E. King), „Georgia (On My Mind)“ (Ray Charles), „Proud Mary“ (Creedence Clearwater Revival), „Tutti Frutti“ (Little Richard), „Wonderful World“ (Louis Armstrong)…

Solomon je tokom koncerta delio ruže damama u publici, a u jednom trenutku je pozvao ljude na binu, pa su i Nišlije imale priliku da zaigraju oko njegovog trona. Burkov nastup prekinuo je niški pisac Zoran Ćirić – Magični Ćira, koji je pevaču uručio glavnu nagradu festivala – „Šaban Bajramović“. Oduševljen i iznenađen Solomon Burk je priveo kraju koncert svojim hitom „Everybody Needs Somebody To Love“ koja se pretopila u gospel himnu „When the Saints Go Marching In“. Burk je svojim izvođenjem dokazao da je opravdano jedan od najvećih soul muzičara, pa nije ni čudno što ga prati epitet „arhitekte američke muzike“.

Rambo Amadeus je vrlo jednostavno na „earth“ bini najavio sledećeg izvođača: „A sad ja“, rekao je „svetski mega car“ i započeo koncert sa svojim bendom. „Kako je teško biti star“, počeo je da se žali Rambo. Iako je na džez festivalu, Rambo je kao po običaju bio pun šala, pa je tako pričao o problemima koje muče svakodnevnog čoveka – kamatne stope, ejekulaciji kao medikamentu za povišen holesterol, koliko je 1, 2+2, 37×6… Antonije Pušić je publiku zabavljao pesmama poput „Hipišizik metafizik“, „Urbano, samo urbano“, „Holesterol i Rock’n’Roll“, „Rasta Mana Kafu Prži“, pa čak i „Čobane, vrati se“. Svoj nastup je završio predstavljajući bend i rečima neverice „Rambo Amadeus nastupa na džez festivalu, eeej, pa gde to ima?“.

Nakon ovako dva fantastična koncerta, bilo je nemoguće zamisliti da im Lens Lopez može doskočiti. Međutim, mnogi u publici se ne bi složili jer je američki gitarista „pžrio“ brzinom svetlosti po svojoj gitari i bluz i rokenrol pesmama zatvorio prvo veče festivala.

Večeras su na programu: Divas Voice, Flat Earth Society, Slivovitz, Roy Hargrove Quintet, Georgie Fame Trio, Zdenka Kovačiček Band (Janis Joplin Tribute) i Kal. Na besplatnoj bini nastupiće: Lav Kovač quartet, Kafe ball, Alex Carpani band, Lepi Jova, Koma.

Fotograf: Jelena Radoičić