-

Nišville ’10: Hackettova progresiv gitara i Dibangov afrički džez

Djabe i Steve HackettJoš jedno džez veče u Nišu je završeno, a ono je proteklo u poprilično veseloj atmosferi uz Serkana Cagrija (Cagry), Simona Zankinija (Zanchini), Stiva Haketa (Hackett), Benija Golsona, Manua Dibangoa i „Brakka Soundsystem“-a.

Prvi koncert je počeo tačno na vreme, u 20 časova. Nastupao je turski klarinetista Serkan Cagri uz pratnju svog benda. Muzičar je na klarinetu koji nosi njegovo ime svirao etno melodije sa prostora Bugarske i Turske. Svoje izvođenje Cagri je zavšio svirajući u publici.

Kvartet Simona Zankinija istupio je sledeći na binu. Sjajna instrumentalna postava koju čine gitarista Ratko Zjača, kontrabasista Stefano Semi i bubnjar Đankarlo Bareti, predvođeni Zakinijem na harmonici predstavili su numere sa mediterana poput „Caffe finale“, „Morgani Est“ i jedna posvećena Zakinijevoj nestaloj mački „Frida is vanished“.

Austrijski „Kelag big band“ otvorio je svoj koncert Štrausovom kompozicijom „Also sprach Zarathustra“, uvodnom numerom Kjubrikovog filma „Odiseja u svemiru“. Njima se ubrzo pridružio i 81godišnji saksofonista Beni Golson kome su tom prilikom Varvara Anastasijević i Miša Blan uručili nagradu za poseban doprinos džezu. „Kada sam bio mlad i odrastao u Filadelfiji, sanjao sam ovakav dan“, izjavio je Golson po prijemu nagrade „Bata Anastasijević“. Muzičari su u nastavku koncerta izveli kompozicije „I Remember Clifford“, „Sad Boy Samba“, „Along Came Betty“ i Džo Zavinulovu „Birdland“.

Sledeći izvođač je bio legendarni gitarista grupe „Genesis“ – Stiv Haket koga je pratio mađarski bend „Djabe„. Igra svetla, zvuk progresiv rok gitare i orijantalna violina napravile su neopisivu atmosferu. Sjajni gitarista je izveo pesme poput „Dark Suite“ i „Last Train To Istanbul“. Kao i pre tri godine kada je „Djabe“ svirao na Nišvilu, odsvirali su pesmu posvećenu Nišu na indonežanskom tradicionalnom instrumentu angklang. U sviranju instrumenta pomogla im je nasumično izabrana devojka iz publike.

Jedno od najvećih imena „world“ muzike, kamerunac Manu Dibango bio je sledeći izvođač na festivalu. Saksofonista je nastupio sa bendom „Soul Makossa Gang„. Pre nego što je svirka počela Dibangu je dodeljena još jedna nagrada festivala, ovoga puta za „doprinos world muzici“. Narednih sat i po vremena Tvrđavu su drmali afrički ritmovi, pravi temelji džeza. Publika se okupila u velikom broju ispred bine i bez prestanka igrala u ritmu muzike.

Veče su zatvorili „Braka Soundsystem“ koji čine Leo Gasnijer, Ole i Peter Vagan, Espen Paulsen i Ole-Tomas Kolberg.

Večeras su na programu: The Belles, Falb Fiction, Terje Rypdal trio, Vladimir Četkar band, De Phazz i Vrelo. Na besplatnoj bini nastupiće: Mysteria Carpatica, Ossa quartet, Mad Dogs, Rich Bitch & Tanja Jovičević i Eftekasat.

Foto: Marija Veljković