-

NaslovnaReportažeNišville '10: De Phazz - najbolje za kraj

Nišville ’10: De Phazz – najbolje za kraj

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

De PhazzDani džeza u Nišu završeni su sinoćnjim koncertima „The Belles“-a, „Falb Fiction“-a, Terje Ripdala (Rypdal), Vladimira Četkara, „De Phazz“-a i „Vrela“. Ovogodišnji „Nišville“ biće upamćen po nastupima mnogih međunarodnih džez zvezda, ali i po rekordnoj poseti.

Voditeljka programa Martina Vrbos otvorila je poslednje veče Nišvila najavom koncerta grupe „The Belles“ iz Bugarske. Petoro devojaka u crvenim haljinama i pevačica u crnoj, zauzele su svoje pozicije na bini i pred, tada malobrojnom, publikom izvele kabare standarde i podsetile na legendarne pevačice poput Ele Ficdžerald i Nine Simon.

Iako podsećaju na „Pulp fiction“, oni su ipak „Falb Fiction“ predvođeni mladom talentovanom saksofonistkinjom Violom Falb. Kvartet je predstavio svoje kompozicije moderne džez fuzije sa albuma „Waiting For“ i „Lost Control“, ali i premijerno izveo novu neimenovanu pesmu. Članovi benda su po završetku svog nastupa ustupili instrumente mladom niškom bendu „Jazzbook-A“ čija su dva člana osvojila put u Bugarsku na muzičku univerzijadu.

Trio norveškog gitariste Terje Ripdala imao je tehničkih poteškoća, pa su kasnili sa nastupom desetak minuta i nastupili samo pola sata. Zanimljiva rok džez fuzija delovala je sjajno, ali je kratak nastup umanjio užitak.

Razmrdavanje je počelo kada je u ruke gitaru uzeo makedonski muzičar Vladimir Četkar. Džordž Bensonov stil sviranja, fanki zvuk pomešan sa pop i disko muzikom bili su recept za odličan koncert. Publika je igrala uz pesme „Ocean of Love“, The Magic Hill Of Linhid“, „In The Open Space“, „Born For The Screen“, „Heavenly“, „All For You“…

Veliki led ekran postavljen na bini bio je pokazatelj da publiku očekuje sjajan audio-vizuelni događaj. Tako je i bilo, na bini su se pojavili članovi nemačkog benda „De Phazz„. Mikrofon je zgrabila Pet Aplton i zapevala „Anchorless“, a za njom je usledila i vesela „The Mambo Craze“. Apltonova se povukla sa bine, a nju je zamenio čuveni Karl Frierson koji je izveo pesme „No Story“ i „Slums of Monte Carlo“. Pevači su se stalno smenjivali, a Apltonova je uvek izlazila u drugoj haljini. Frierson je možda ostvario najbolji kontakt sa publikom od svih izvođač na festivalu. Redovno ih je pozivao da pevaju, mašu rukama i slično. „Ne sviramo tipičan džez…volimo da sviramo muziku koju osećamo“, rekao je Frierson. Bend je izveo hitove poput „Jazz Music“, „Walk With Love“, „Atomic Coctail“, „Maybe San Jose“, pa čak i jednu novu pesmu. „De Phazz“ su sve ostavili u transu i jedini su sastav koji je izlazio na bis.

Priliku da zatvore Nišvil džez festival dobile su devojke koje čine domaći etno bend „Vrelo„. Etno rok pevačice razmrdavale su publiku do ranih jutarnjih časova.

Još jedan Nišvil je završen, ostaje samo da brojimo dane do sledećeg avgusta i držimo palčeve da Niš posete još veća svetska džez imena.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foto: Marija Veljković