-

Nišville 2011: Swing i reggae u hladnoj noći

Sly & Robbie ft. Junior ReidNetipično hladna noć za avgustovsko veče postavila je zadatak izvođačima Nišville džez festivala da publiku ugreju svojim koncertima. Na nivou zadatka bili su Žar bend, Čiko Frimen, Milčo Leviev, Đino Ranhel i pogotovo Jive Aces, Sly & Robbie i Traktorkestar.

Na zvaničnom otvaranju festivala uručena je nagrada za životno delo istaknutom džez kontrabasisti Mišu Blam (na slici), a muzički deo programa otvoren je nastupom domaće grupe Žar. Etno teme i vokali Andrijane Stanković uz pratnju instrumentarija, koji čine gitara, bas, perkusije, bubanj i kalvijature, dobijaju jedan savremen zvuk. Iako je publika bila malobrojna, videlo se uživanje na licima prisutnih, a bend je poslužio kao odlična uvertira za ostatak prve festivalske večeri.

Spoj poznatog džez saksofoniste Čiko Frimena i jedinog džez Gremi dobitnika sa prostora jugoistočne Evrope – Milčo Levieva, bio je pun pogodok za sve ljubitelje pravog džeza. Neke od pesama koje su izveli bile su „Elvin“ (posvećena Elvinu Džounsu), „The Essence of Silence“ i „California Winter“. Duge instrumentalne solaže, što na saksofonu, što na bunjevima, mamile su aplauze publici.

Trio Đina Ranhela dolazi iz Brazila i na električnoj gitari predstavio je zanimljive moderne aranžmane brazilske tradicionalne muzike. Đino nije želeo da samo muzika govori umesto njega, pa se potrudio da povremeno porazgovara sa publikom, čak ih je na kraju angažovao da ritmički aplaudiraju uz akorde poslednje numere na njihovom koncertu.

Čim su ih voditelji programa najavili, hitro su ugrabili instrumente i zasvirali momci u žutim pantalonama i crvenim košuljama iz benda Jive Aces. Posle uživanja u ozbiljnoj džez muzici, Jive Aces su došli da sve podignu na noge i neteraju ih da igraju svojim sving pesmama. Na repertoaru su se našle „Mack and Knife“, „London Rhytm“, „Just a gigolo“, „Marie“, „Summertime“, „Bring Me Sunhine“ (izvedena na ukulelama), a nije izostalo ni malo bugi vugi i skifl muzike. Reakcija publike bila je izvrsna, a članovi benda neprestano su se trudili da ih uključe u nastup. Pevač Ijan Klarkson tokom nastupa je sišao u publiku, podigao sa stolice jednu devojku koja mu je ličila na Italijanku i zaigrao sa njom. Ovakvi brzi ritmovi bili su upravo ono što je trebalo publici na 14 stepeni celzijusa.

Najveća gužva napravila se, očekivano, za koncert Slaja Danbara i Robija Šekspira, tačnije za njihov Sly & Robbie bend. Ritam sekcija legendarnog Black Uhuru sastava bila je na nivou zadatka. Sa čak pet gostujućih rege vokalista, od kojih je najpoznatiji Džunior Rid, pokazali su zašto spadaju u krug najpoznatijih i najcenjenijih jamajčanskih izvođača. Svirka od punih sat i po biće dugo pamćena, a zbog guste satnice izostao je bis. Bendu je te večeri dodeljena i nagrada festivala Šaban Bajramović za najbolju džez fuziju.

No, tu nije bio kraj zabavi, da se svi dobro ugreju postarao se švajcarski sastav Traktorkestar koji su na trubama izvodili balkansku folk muziku.

Foto: Irena Spasić

KLIPOVI: