-

Nišville 2011: „In the summer time“

Mungo Jerry blues bandKonačno topla letnja noć na Tvrđavi, a jedan od razloga je verovatno gostovanje Mungo Jerry bluz benda i izvođenje njihovog velikog hita „In the summer time“. Treće večeri Nišville džez festivala nastupili su još Milo Suchomel bend, Big Band Saransk sa saksofinistom Olegom Kirjevom, Maja Nova sa Rik Margicom, Motif i domaća supergrupa Miško Plavi trio sa Lenom Kovačević.

Prvi red na startu večeri zauzeli su ljudi iz festivalskog obezbeđenja, verovatno zainteresovani da proprate kvartet predvođen slovačkim saksofonistom Milom Sučomelom. „Čuo sam dosta o Srbiji. O lepoj zemlji, lepim devojkama i drugim stvarima“, rekao je Milo. Iako svira alt saksofon, Slovak je neke od numera izveo i na soprano saksofonu. Milo je posebno naglasio pesme „Far Away from us“ (posveta Beniju Golsonu) i „Montreal“ nakon koje je upitao publiku kome se dopala pesma. Devojka koja je podigla ruku dobila je od saksofoniste njihov album na poklon.

Poprilično veseli ove večeri bili su Rusi i njihov big bend Saransk. Izveli su pesme poput Sinatrine „Strangers in the night“ i Gilespijeve „Salt Peanuts“. Dobro raspoloženi šalili su se sa publikom, izvodili step ples i slično, a zanimljivo jr bilo to što su svi nosili žute majice Nišvil festivala. Posebnu pažnju privukao je saksofonista Oleg Kirjev koji je nastupao kao bendov gost.

Američki tenor saksofonista, jedan od predvodnika generacije „mladih lavova“, Rik Margica predstavio je svoje autorkse kompozicije uz pomoć bugarske pevačice Maje Nove koja je briljila u plavoj haljini koja se presijavala pod reflektorima.

Prava zabava usledila je tokom koncerta Mungo Jerry bluz benda. Žestoke bluz rok pesme poput „Let’s roll baby“ i „Girl like you“ podigle su pravu prašinu među posetiocima. Izveli su nekoliko pesama i onda prepustili stvar bubnjaru koji je imao dobrih 15ak minuta za soliranje. Nije solirao samo za bubnjevima, već je lupao palice o metalnu konstrukciju koja je činila binu, stalke za mikrofone, šamarao svoje obraze i na kraju svirao palicama bas gitaru. Volonterke festivala popele su se na binu i na bis igrale uz bendovu najpozantiju kompoziciju „In the summer time“ čime je završen sjajan koncert.

Usledio je ritmički daleko mirniji Motif iz Norveške, a veče je završeno nastupom domaće supergrupe koju čine Miško Plavi, Vasil Hadžimanov i Srđan Dunkić, sa specijalnom gošćom – pevačicom Lenom Kovačević.

Foto: Irena Spasić

KLIPOVI:

IZVEŠTAJI SA PRETHODNIH VEČERI:

Nišville 2011: Swing i reggae u hladnoj noći

Nišville 2011: Meteorska kiša uz Stanleya Jordana