-

Nišville 2011: Hans, Candy Dulfer i „Rehab“ za kraj

Hans Dulfer band ft. Candy DulferPoslednje večeri Nišville džez festivala 5.000 ljudi prisustvovalo je šou koncertu Hansa i Kendi Dalfer, rokabiliju Down Home, džez trubi Toma Harela, zavijanju saksofona Ondreja Štveračeka i raznovrsnosti stilova Voices of Nature i Zemlje Gruva.

Nezahvalna pozicija prvog izvođača na završnoj večeri pripala je kvartetu češkog saksofoniste Ondreja Štveračeka. Doduše, nastupili su kao trio jer klavijaturista zbog zdravstvenih problema nije mogao da im se pridruži na koncertu. Njihova muzika nadovezuje se na muziku legendarnog Džona Koltrejna, a obilovala je dugim solističkim improvizacijama na saksofonu.

Najavljeni kao neo-sving sastav, ali sa dosta prisustva rokabilija, što muzički to i odevno, žestoko su svirali Down Home čiji članovi dolaze iz Barselone, Buenos Ajresa i Beograda. Iako su zapravo iz Evrope, bili su odeveni kao da su upravo došli iz Čikaga iz 40ih godina. Frontmen Herman Senra imao je tehničkih problema sa gitarom/pojačalom, ali su se ostali članovi snašli i improvizovali dok problem nije rešen. Senra je često razgovarao sa publikom i pokušavao da ih animira. Povremeno bi progovorio i po koju srpsku reč poput „dupe“, „sranje“ i „ajde, bre“ čime je izmamio smeh publici.

Tokom četiri večeri za malo izvođača se može reći da su svirali neku od klasičnijih formi džeza, ali trubač Tom Harel, jedan od najboljih u svojoj branši, predstavio je džez u svojoj najčistijoj i najiskrenijoj formi. Iako pati od šizofrenije, primetno se teško kreće i tresu mu se ruke, kada uzme trubu on je perfektan. Harelu je ovom prilikom dodeljena nagrada festivala „Car Konstantin“ za autentični džez izraz i može se reći, potpuno zasluženo. Trubača prati kvartet koji čine takođe cenjeni džez muzičari Vejn Eskoferi, Deni Griset, Džonatan Blejk i Ugona Okegvo.

Vocies of Nature predstavili su autorski repertoar koji je uglavnom izveden na izmišljenom jeziku. Njihova muzika žanrovski varira od orijentalne, preko indijanske do latino. Bli su veseli, razigrani i odlično su zagrejali publiku sa predstojeći spektakl.

Cenjeni holandski saksofonista Hans Dalfer pojavio se na bini i odmah pozvao da mu se pridruži njegova ćerka Kendi Dalfer, koja po drugi put svira na festivalu. „Ćerka mi je ispričala za ovo mesto. Nisam želeo da dođem, ali me je dovukla“, našalio se Hans. Ubrzo su pozvali i Endija koji je akrobratski doskakao na scenu i obogatio muziku svojim repom i bit boks glasom. Endi je bio poput pravog džuboksa, pa je tako u šali pevušio „Fly Away“ (Leni Kravic) i „Sexual Healing“ (Marvin Gej). No, daleko najbolji utisak ostavilo je zajedničko izvođenje pesme „Rehab“, nedavno preminule pevačice Ejmi Vajnhaus. Svi članovi benda na momente su bili šaljivi, a Hans je, iako džez veteran, bio jedan od najrazmrdanijih. U jednom momentu je bio poput cirkuzanta kada je na glavi držao svoj saksofon. Dalferovi su bili pozvani i na bis kada je odsviran hit „Twist and shout“ (The Beatles). Publika je uzvikivala „Lily was here“ kako bi ih dozvali na još jedan bis, ali bezuspešno.

Zatvaranje festivala pripalo je domaćem sastavu Zemlja Gruva čime je okončana ovogodišnja četvorodnevna džez magija na Tvrđavi. Prema podacima organizatora, 28. izdanje festivala posetilo je 20.000 ljudi. Kako je objalvjeno, pripreme za narednu godinu već su počele, a na listi želja organizatora nalazi se i poznata esid džez zvezda Jamiroquai.

 

FOTO: Irena Spasić

FOTOGRAFIJE SA SVIH VEČERI POGLEDAJTE U NAŠOJ GALERIJI

KLIPOVI:

IZVEŠTAJI SA PRETHODNIH VEČERI:

Nišville 2011: Swing i reggae u hladnoj noći

Nišville 2011: Meteorska kiša uz Stanleya Jordana

Nišville 2011: „In the summer time“