-

Nišville ’18: Veče iznenađenja

Lisa Simone Nišville Niš
Lisa Simone, foto: Ivan Dinić

Treće veče Nišvila propraćeno je veoma prijatnim iznenađenima. Na glavnoj bini predstavili su se italijanski kvartet Motel Kaiju, Big Band Grosuplje, Project Grand Slam, Lisa Simone, Matt BiancoFrank Solivan & Dirty Kitchen.

Najveće otkriće večeri, ako ne i čitavog festivala, zasigurno je bio sastav Motel Kaiju. Ovaj italijanski kvartet, koji se deklariše kao fjužn džez bend, opčinio je svojim nastupom „pinkflojdovske” asocijacije iz vremena kad je Sid Beret bio idejni vodič. Njihova muzika obilovala je futurističkim elementima dominantne fank orijentacije, ritmovima baziranim na sinkopama, uklapajući u sve to i elektro-eksperimentalne deonice koje su izvodile dve klavijature i mug sintisajzer. Nastup je bio upotpunjen i „kostimima” — muzičari su bili odeveni u bele mantile, simbolišući time lude naučnike. Sve u svemu, možemo reći da je ovaj sastav prilično avangardnog usmerenja, koji na prvo slušanje deluje kao da nije za svačije uho, ali ako se drugi put oslušne, ovaj italijanski projekat može svakog baciti u kosmičke beskrajnosti. Jedina je šteta što je publike bilo u jako malom broju, verovatno zbog ranog večernjeg, odnosno kasno popodnevnog nastupa.

Motel Kaiju Nišville Niš
Motel Kaiju

Koncertni prostor već je bio krcat, a na binu stupa Project Grand Slam. Muzičari iz Njujorka, čija muzika je spoj roka i džeza rasplesala je kako tribine, tako i parter. Muzika puna gruva i pevačica predivnog glasa predvodili su njihov nastup u okviru koga su predstavili svoj opus, koji se sastoji od pet dugosvirajućih albuma. Zarazni ritam, koji pokreće kukove i prašina koja se polako dizala ispred bine bila je znak da su svi spremni za jedan od najisčekivanijih nastupa celog festivala.

Project Grand Slam Nišville Niš
Project Grand Slam

Najviše očekivana zvezda treće večeri bila je svakako Lisa Simon, ćerka neponovljive Nine Simon. Publika se za vreme njenog nastupa okupila u velikom broju jer je ćerka velike umetnice prošlog veka očigledno probudila veliko interesovanje. Uz električnu gitaru, bas gitaru i bubnjeve Lisa je ispunila festivalski prostor soulom, bluzom, R&B pa i rok melodijama. Iako je publika bila oduševljena i veoma zadovoljna, ne možemo se odupreti utisku da je veoma teško dostići nivo velike umetnice Nine, a samim tim što je Lisa njena ćerka, poređenja su neizbežna. Tome je dodatno doprinelo i Lisino prosečno izvođenje pesme „Aint Got No I Gor Life”.

Lisa Simone Nišville Niš
Lisa Simone

Zapažen nastup imao je i Matt Bianco sa svojim bendom. Kako je on sam na nastupu izjavio, oni sviraju sve — i autorske pesme, i džez hitove, i bluz hitove, i pop hitove, u zavisnosti od njihovog trenutnog raspoloženja, tako da smo osim njihovih pesama mogli čuti i obradu poznate pesme „Summer in the City”. Harizmatičan pevač blagog i prijatnog glasa privukao je pažnju publike koja je posle nastupa Lise Simon ostala u velikom broju.

Matt Bianco Nišville Niš
Matt Bianco

Poslednji, ali nikako manje važni nastupali su Amerikanci, jenkiji Frank Solivan & Dirty Kitchen. Njihov folklorni kantri zvuk i melodije blugrasa sa toplim harmonijama i skromnim nastupom, upotpunjenim zvucima bendža, oduševili su publiku koja se u sitnim noćnim časovima razigrala ne želeći da se nastup završi.

Večeras nas osim glavnih zvezda, slobodno možemo reći čitavog festivala, Gipsy Kings predvođeni osnivačem Pacom Bailardom, očekuju nastupi i Ural Dixieland Band, Kestutis Vaiginis Quartet, Black Art Jazz Collective, Li Xiaochuan Quintet i Najda South Side Orchestra.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Matt Bianco Nišville Niš