-

Nišville ’18: Poslednje poletanje balona

Gipy Kings ft. Paco Baliardo Nišville Niš
foto: Ivan Dinić

Sinoć je održano poslednje festivalsko veče ovogodišnjeg Nišville Jazz festivala. Ubedljivo najveću pažnju celokupnog festivalskog programa privukao je nastup orkestra Gipsy Kings.

Publika je bukvalno preplavila čitav prostor glavnih bina, pa čak bila prinuđena i da stoji malo dalje van tribina. Ne samo Nišlije, već mnogo gostiju sa svih strana žarko su iščekivali početak ovog svetski poznatog sastava. Igrali su, pevali, snimali mobilnim telefonima poneseni veselim flamenko melodijama i dobro poznatim hitovima izvođenim na čak pet akustičnih gitara. Usled tako dobrog raspoloženja zasigurno nikom nije zasmetalo to što na Nišvil nije došao originalni sastav benda Gipsy Kings, koji su uveliko na turneji po Americi i na zvaničnom sajtu nisu objavili nijednu informaciju vezanu za nastup u Srbiji, već mnogo mlađa rezervna ekipa. Šta više, na kraju ih je dodatno razgalio dolazak domaćih trubača na binu, što je čitavom nastupu dalo saborski karakter. Na kraju im je dodeljena festivalska nagrada Grand Prix koja je namenjena najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Gipy Kings ft. Paco Baliardo Nišville Niš
Gipy Kings ft. Paco Baliardo

Ipak, pre nastupa gorepomenutih izvođača, bilo je veoma interesantno slušati kineski kvintet Li Xiaochuqan. Veoma inventivna džez rešenja, propraćena zvonkim melodijama na vibrafonu, koji je kompozicijama davao lepršavi karakter i time distancirao od prizvuka klasičnog džeza, bila su koliko neobična, toliko i slušljiva publici, koja je pozitivno reagovala na ovo skladno izvođenje. Posebno treba napomenuti i veštinu ovog benda da se veoma lako igra dinamikom i njenim ogromnim opsegom kontroliše karakter čitavog nastupa — melodija se kretala od nečujnog, gotovo uspavljujućeg momenta do razdraganog, veselog, igrivog, ponekad i iritirajućeg zvuka, koji nijednog trenutka nije skliznuo u neprijatnu buku. Za ovaj nastup možemo reći da je bio svojevrstan melodijsko-dinamički razgovor sa publikom.

Li Xiaochuan Quintet Nišville Niš
Li Xiaochuan

Najpoznatiji litvanski džez sastav na čelu sa saksofonistom Kestutis Vaiginisom, mešao je veoma spretno najrazličitije muzičke pravce, ne odustajući pritom od pentatonike, što je standardnu melodiju izdiglo iz monotonije, ali je nije odvelo u fjužn žanr. Solo deonice na saksofonu odsvirane tehnički i stilski bes premca, samo su potvrdile Kestitusovu titulu.

U program poslednje večeri ušao je i nastup super grupe Black Art Jazz Collective. Ovaj sekstet predstavio je publici pravi klasičan „crnački” džez, dok je, sa druge strane, Ural Dixie Band na Nišvil doneo razigrane tonove ne samo diksi džez pravca, već i ostalih modernih žanrova džez muzike. Završno veče Nišvila zatvorio je Najda sa svojim bendom South Side Orchestra.

Black Art Jazz Collective Nišville Niš
Black Art Jazz Collective

Čitav program upotpunilo je i simbolično „poletanje“ Nišville balona koji je tokom čitavog festivala krasio Tvrđavu. Puno ljudi spontano se okupilo da isprati uzdizanje balona, naravno, najradosniji bili su najmlađi, kojji su sa oduševljenjem posmatrali popunjavanje šarenog balona toplim vazduhom, zadivljeni time kako je to on uspeo da poleti (bez krila).

Kvalitetne muzike bilo je i na samom ulazu gde su se u okviru projekta SaNiTy predstavili najmlađi muzičari. Naime, u okviru ovogodišnjeg Nišvilla deca iz Sarajeva, Niša i Tirane imala su prilike da zajedno vežbaju i svoj rezultat predstave na Museum Stageu. Izvođenjem klasičnih kompozicija pokupili su sve simpatije prolaznika, a mnogima i tokom čitavog nastupa držali pažnju.

Ovogodišnji Nišville, prema rečima organizatora, oborio je rekorde posećensti, ali i broja muzičara koji su nastupili. Do sledećeg Nišvilla i novog, nadamo se, džez druženja!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Najda South Side Orchestra Nišville Niš