-

NaslovnaReportažeNišville ’18: Duh pedesetih drugog dana Nišvila

Nišville ’18: Duh pedesetih drugog dana Nišvila

Ruth Koleva Nišville Niš
Ruth Koleva, foto: Ivan Dinić

Za nama je i drugo veče Nišville Jazz festivala, te smo tako sinoć bili u prilici da čujemo iskusne muzičare poput Omara Hakima i The Manhattan Transfera, ali i nešto novija lica poput Ice Cream Man & Ice Cool Buddies, Scifidelity Orchestra i Jayus Jazz.

Petak, prijatno letnje veče i Tvrđava, kako se sinoć pokazalo, čine sjajan spoj, no kad na to dodamo malo bluza, etna, roka i naravno džeza dobijamo još jednu noć provedenu na Nišvillu za pamćenje. Šarenolikost programa omogućava svakome da pronađe ono što želi i što mu najviše prija, no nevolja je kada se preklope nastupi interesantnih sastava ili pak pod parolom na glavnoj bini je najbolje propustite da čujete neke ljude koji će već kroz koju godinu prašiti velikim binama.

Vein Trio Nišville Niš
Vein Trio

Program na svim scenama je već krenuo, te je tako sa Youtha i Opena dopirao etno zvuk, živahnosti ni ove večeri nije manjkalo na Jazz for Kids, dok je nekako najrelaksiranije bilo na Air Stageu uz Ice Cream Man & Ice Cool Buddies i spoj roka i kantrija. Interesantno je bilo i u delovima Tvrđave gde su izloženi oldtajmeri, delovi sa slikama i skulpturama inspirisanim muzikom, kao i na ovogodišnjeoj Striporami koja se ponovo održava pod okriljem Nišvilla.

Dok na glavnoj bini najpre Wojcinski Szmanda Quartet iz Poljske, potom Vein Trio i Dimitry Beavsky Quartet uvode publiku u još jednu džez bajku, sve više ljudi zauzima svoja mesta i sprema se da isprati koncert još jednog bubnjara Milesa Davisa. Reč je o Omaru Hakimu, koji je sinoć nastupio sa svojim bendom OZ Expirience, u čijem sastavu je i njegova supruga, pijanistkinja Rachel Z. Nastup u rangu velikih svetskih festivala bio je predvođen palicama bubnjeva Omara, koji je neprekidno svojom neverovatnom veštinom sviranja predstavljao raskošan talenat i pokazao zašto je baš on taj koji je sarađivao sa najvećim zvezdama od spomenutog Milesa Davisa, preko Madone, Céline Dion, Daft Punka do Birdy. Zaista, koncert koji se nije smeo propustiti.

Dmitry Baevski Nišville Niš
Dimitry Baevsky Quartet

U trenucima kada se na Earth & Sky Stageu pratio klasičan džez, na Air bini nastupali su Scifidelity Orchestra iz Hrvatske. Njihov koncert, kao i većina na sporednim binama festivala, krenuo je uz prisustvo nekolicine ljudi. No, ko god da se našao u blizini iz uloge posmatrača postajao je akter, a aktera je bilo sve više i više. Kroz stalnu komunikaciju sa publikom, sjajne adaptacije klasičnih numera, čak i uz “Bear Necessities“, do komercijalnih hitova sadašnjice momci iz Hrvatske pokupili su simpatije posetilaca. Tako su i na kraju uz pomoć povika “Macho” izveli njihovu istoimenu pesmu. Iako je ovo bio njihov prvi nastu u Nišu, bili su pozvani na bis, ali kako je njihovo vreme za nastup bilo ograničeno to nije bilo moguće, te su druženje saublikom nastavili van bine, ostavljajući sjajan utisak i osiguravajući nove fanove.

Omar Hakim & Rachel Z. Nišville Niš
Omar Hakim & Rachel Z

Kada bismo mogli da zamislimo jedan džez festival bez večito traženih hedlajnera, to bi mogao biti ovogodišnji Nišvil drugog dana. Na glavnoj bini zapaženi nastup imali su čuveni The Manhattan Transfer, koji je doneo duh Brodveja pedesetih godina u Niš, nakon njih nastupili su u sličnom, više rokabili stilu Juke Joints Royal, a u čitavu tu priču uvedeni su izvedbom kvarteta Omara Hakima i njegove žene Rejčel Zi, koji su publiku proveli kroz različite muzičke pravce, prikazujući izvanrednu svirku koristeći se nesebično takvom svojevrsnom „svetskom fuzijom“.

Za The Manhattan Transfer možemo reći da su „brodvejska Abba“. Dva ženska i dva muška glasa uklopljena su tako skladno i autentično da vas odvode u neka davna vremena iz kojih ne možete niti želite izaći dokle god muzika traje. S obzirom na to da ovaj vokalni kvartet nastupa skoro pola veka, veoma je inspirativna i njihova energija na sceni, što umnogome pozitivno doprinosi opštem utisku, a time i utiče na reakciju publike. Ova četiri vokala razlikuju se međusobno stilom, intenzitetom, bojom, a svaki od njih nesebično pokazuje tu svojstvenu individualnost. Ipak, tako usklađeni, na izvrstan način prenose to nostalgično vreme kabarea, svinga, Elvis Prislija i začetka rokenrola. Na kraju, o važnosti njihovog nastupa govori i prisustvo ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kyle Scott.

Manhattan Transfer Nišville Niš
The Manhattan Transfer

Na Open stejdžu najzapaženiji nastup ubedljivo je imao mladi bend Jayus Jazz, koji je ovoga puta nastupio u nešto drugačijem, proširenom sastavu, želeći time da iznenadi publiku, s obzirom na to da su ih do sada najčešće slušali u četvoročlanom izdanju. Bend je je na sinoćnjem nastupu bio obogaćen duvačkim kvartetom — dva saksofona, trombon i truba. Pored bazične, fank, džez, rok fuzije, koju već u svom prepoznatjivom stilu poklanjaju publici, Jayus Jazz je sinoć, može se slobodno reći, imao do sada najbolji nastup, ukrasivši ga fenomenalnim duvačkim improvizacijama, koji su se kao dijalozi smenjivali, kako međusobno, tako i sa električnom gitarom, klavirom, bas gitarom i bubnjevima.

Jayuss Jazz Nišville Niš
Jayus Jazz

Podsetimo samo još da se večeras družimo uz Motel Kaijou, Big Band Grosuplje, Project Grand Slam, Lisu Simone, Matt Bianco i Franky Solivan & Dirty Kitchen.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Vein Trio Nišville Niš