fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Nišville '16: Preko šarenice etno melodija do skakutavog džez-repa

Nišville ’16: Preko šarenice etno melodija do skakutavog džez-repa

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Jazz Cotech Dancers
Jazz Cotech Dancers, foto: Marija Veljković

Drugo veče NIšville jazz festivala na glavnim binama Earth i Sky obeležili su Stanislaw Slowinski Quintet (POL), Jazz Punt Big Band (SLO),  Bilja & Bistrik orkestar (SRB), Oleg Kireyev & Orlan Jazz Band (RUS), Jazz Cotech Dancers (UK), Soweto Kinch (UK) i Dirthy Purchase (BUL).

Nishville
Nišville

U smiraj dana, pred početak vikenda, u niškoj Tvrđavi budila se jedna po jedna bina van centralnog dela festivala, a uveliko su već trajali i brojni prateći programi festivala. Grmelo je na Drum challenge and blues bini, ali ta grmljavina je bila predaleko da poklopi škriputave zvuke koji su dočekivali svakog ko bi, prošavši masivna vrata Tvrđave, zakoračio unutra. No, ako se hod ubrza i zanemari cela leva strana oko Beogradske kapije, dolazi se u šareni svet muzike, stripova, filmova, oldtajmera, bodi arta…

Bilja & Bistrik orkestar
Bilja & Bistrik orkestar

Program na Earth bini otvorio je Stanislaw Slowinski Quintet. Ovaj sastav je prošle godine odneo pobedu na Internacionalnom takmičenju mladih džez bendova “Jazz Juniors” u Krakovu. Specifičnu notu aranžmanima ovog benda daje violina, čiji je setni zvuk u prohladno veče na Tvrđavi unosio toplinu. Trombonista Matija Mlakar predvodi Jazz Punt Big Band iz slovenačkog grada Tolmin, koji je u svom maniru obradio neke od pesama legendarnih “Beatlesa” i tako odali počast slavnim britanskim muzičarima. Publika je uživala uz vanvremenske hitove u džez aranžmanu.

Bilja & Bistrik orkestarNajveće interesovanje publike tokom ove večeri svakako je bilo za nastup Bilje Krstić i grupe “Bistrik”. U umetničkom smislu, ova godina za njih je prepuna jubileja jer zajedno slave 15 godina zajedničke karijere, dok Bilja Krstić obeležava 40 godina svoje muzičke karijere. Moćni glasovi članica “Bistrika” poveli su publiku na etno putovanje kroz dosadašnji opus ovog sastava, ali su predstavile i novi materijal koji će se naći na albumu čiji se izlazak očekuje januara 2017. godine po etiketom Art music iz Londona. Nastup je zaokružen hitovima iz filma “Zona Zamfirova” – “Gde ima voda studena Radule” i “Puče puška“.

Oleg Kireyev & Orlan
Oleg Kireyev & Orlan

Moćni vokal Olega Kirijeva, saksofoniste i vokala sastava Orlan Jazz band, proveo nas je u predele svoje domovine Baškirije, gde se sreću Evropa i Azija. Malo drugačija kombinacija džeza i etno elemenata od prethodnog izvođača, s tim što je ovde ipak dominirao džez koji je rušio granice između kultura i kroz jedinstvenu ljubav prema muzici objedinjavao s jedne strane one koji su stvarali muziku i sa druge one koji su te zvuke upijali.

Nešto potpuno drugačije od prethodnih izvođača centralnog programa festivala, priredila je plesna grupa Jazz Cotech Dancers. Plesače iz Velike Britanije okupio je producent Perry Louis, a do sada su bili plesna podrška na binama gde su nastupali: James Brown, Maceo Parker, Jamiroquai, Incognito… Sky bina na trenutak se pretvorila u mjuzikl uživo a plesači svojim koreografijama oduševili sve prisutne.

Soweto Kinch
Soweto Kinch

Nakon zaista fascinantnog Orlan Jazz banda i JazzCotech plesača, na red je dosao britanski izvođač Soweto Kinch. Ovaj trio, nastao 2001. godine, čine basista Michael Olatuj, bubnjar Troy Miller i frontmen Soweto Kinch. Njihov nastup se sastojao od kombinacije džeza i repa odn. frestyle. Od svih izvođača najviše je Soweto pokušavao da animira publiku smišljanjem reči za freestyle, glasnim izgovaranjem refrena i igrom asocijacija sa publikom, zadajući im neko slovo. Da li zbog hladnoće ili programa na Midnight Jazz Dance bini, publika je u manjim grupicama napuštala prostor i broj onih koji su i dalje pratili program na Earth bini bukvalno je prepolovljen.

Veče je završeno u fank ritmu uz Dirty Purchase iz Bugarske. Njihov nastup pratili su samo najuporniji i najotporniji na neobično hladnu avgustovsku noć. Razigrani vokali Emil Minchev i moćna Amalia Nenova, animirali su publiku tokom veselih ritmova, tako da je, prateći ih, potpuno zaboravila na hladnoću.

Tokom treće večeri festivala, na Earth i Sky binama smenjivaće se: Quindependence, Tango & Jazz Quartet, Eyot & friends, Bill Evans band, Shakatak i El Jazzyra

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Jazz Cotech Dancers
Jazz Cotech Dancers

Save