-

Nišville ’15: Skoro sav taj džez

Jazz connection, foto: Marija Veljković
Jazz connection, foto: Marija Veljković

Treće veče Nišville jazz festivala obeležili su nastupi britanske pevačiceTammy Payne, domaćih snaga Duška Gojkovića i Big Banda RTSa, kao i Marčela i Napetog Quinteta, razigranih Holanđana Jazz Connection, najdugovečnijeg džez sastava Sun Ra Arkestra, kao i mađarskog sastava Bágyi Balázs New Quartet.

Program na glavnoj bini otvorio je mađarski džez bubnjar Bágyi Balázs sa svojim New Quartetom. Izraz koji neguju više od dve decenije (koliko traje njihova karijera), na tragu je savremenih džez tendencija i post bapa, uz vidnu primesu tradicionalnih muzičkih motiva Mađarske. Nastup Bágyi Balázs New Quarteta propratilo je relativno malo publike.

Tammy Payne
Tammy Payne; foto: Biserka Jovanović

Britanska pevačica, kompozitor, tekstopisac i multi-instrumentalista, Tammy Payne, predstavila je svoj album „Viva outsider“. Ovo je prvi album na kome je Tammy kompletan autor muzike i tekstova i koji je objavila pod svojim imenom. Tanušna Britanka suptilnog glasa i lirskog izraza oduševila je sve prisutne svojim nastupom. Tako je za pesmu „She“ sa svog aktuelnog albuma rekla kako joj uvek probudi želju za plesanjem. Sa dozom prijatne melanholije Tammy je izražajnim soul glasom pričala svoje priče, gotovo nenametljivo komunicirajući sa publikom između pesama. Negde skoro pred kraj nastupa basista joj dodaje punu čašu kojom je ona nazdravila sama sebi i držala je u ruci tokom izvođenja pesme „Raise a glass“, a zatim je ispila gotovo odjednom blago okrenuvši leđa publici.

Duško Gojković & Big Band RTS
Duško Gojković & Big Band RTS

Iako je prvobitno bilo najavljeno da dve balkanske džez legende, Milcho Leviev i Duško Gojković nastupe zajedno, sa Big Bendom RTSa nastupio je samo Gojković. Bugarski pijanista, kompozitor i dirigent, Milčo Leviev nije mogao da nastupi zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Inače, Leviev i Gojković ovogodišnji su dobitnici specijalne nagrade Nišville jazz festivala za promociju džez kulture – „Car Konstantin“. Nagrade je uručio direktor festivala, Ivan Blagojević, a umesto Levieva, nagradu je preuzeo bugarski generalni konzul u Nišu, Atanas Krstin. Trubač, kompozitor, aranžer i dirigent Duško Gojković predstavio je sa Big Bendom RTSa album „Latin Haze“. Publika je uživala u izvođenju pesama: „Latin Haze“, „In the sign of Libra“, „Come dance with me“… Gojković je sa Big Bendom RTSa izveo i svoju „Samba Tzigane“, kao i „Summertime“ (G. Gershvin).

Jazz connection
Jazz connection

Jedan od najpopularnijih evropskih jive-swing sastava, Jazz Connection iz Holandije osvojili su publiku Nišvilla svojim nastupom. Ovaj sastav je zaštitni znak džez festivala u Bredi a ove godine obeležili su 25 godina rada nastupima na festivalima širom sveta. Nakon pesme „Everybody gets together“, pevačica Angela van Rijthoven im se pridružuje na bini i uz komentar da je duga noć pred nama počinju „All night long“. Sa „I wanna be like you“ podsetili smo se Knjige o džungli a atmosferu je dodatno podgrejala „Jump, jive an’ wail“ kada su uspeli da gotovo većinu publike ne samo podignu na noge već i nateraju da skače. Nakon toga trubač Jurgen Feskens otpevao je „Buona sera signorina“, a Angela „Nothing’s too good for my baby“. Simpatičnom ljubavnom baladom „Come rain or come shine“ malo su umirili atmosferu a onda je usledila završnica uz „5 months, 2 weeks, 2 days“, „Just a gigolo“ i „Oh, when the saints go marchin’ in“ kada je duvačka sekcija sišla sa bine i promarširala kroz publiku koja je stajala ispred bine.

Sun Ra Arkestra
Sun Ra Arkestra

Još jedna nagrada Nišville jazz festivala uručena je ove večeri. Priznanje „Šaban Bajramović“ dobio je saksofonista Marshall Allen koji predvodi jedan od najpoznatijih i najdugovečnijih jazz sastava, Sun Ra Arkestra. Iako postoje skoro šest decenija, prvi put su nastupili u Srbiji. Njhov stil praktično obuhvata sve stilove džeza – od ruralnog bluza i regtajma, svinga, raznih bap derivata pa do fri džeza, uključujući pride i elemente soula, fanka i roka – i sve to veoma često u jednoj kompoziciji. Tako da predstavljaju pravu poslasticu za prave ljubitelje džeza. Pored audio sveobuhvatnosti, Sun Ra Arkestra specifični su i vizuelno jer tokom nastupa nose kostime koji su spoj elemenata inspirisanih starom civilizacijom Egipta ali i naučne fantastike.

Marčelo & Napeti Quintet
Marčelo & Napeti Quintet

Nastup Marčela i Napetog Quinteta posebno je obradovao mlađe posetioce festivala koji su ispunili prostor ispred bine. Iako na prvi pogled dosta stilski različit od osnovne koncepcije festivala, Marčelovo poslednje izdanje „Napet šou“ nije klasičan hip hop album a među muzičkim saradnicima na albumu najbrojniji su pripadnici domaće džez scene, predvođeni Aleksandrom Jovanovićem Šljukom i Filipom Krumesom. Svoj nastup Marčelo kreće beskompromisno uz „Laž“ koju sledi „Muk“ uz komentar da muzika umire i da kultura umire jer je vode diletanti i da će od svega toga na kraju i ostati samo muk. Nije bilo predaha uz „Komplikovani“ i „Bol i revolt“. Marčelo se osvrnuo i na dva „welcome“ stejdža levo od ulaza u Tvrđavu koji su zaista i kvarili ugođaj samog festivala. Svoje mesto na sinoćnjoj set listi našle su i: „Mamica“, „Baba“, „Pegla“, „Pozerište“

Završno veče Nišville jazz festivala obojiće svojim izvođenjem: Majamisty Trio, Devon Youth Jazz Orchestra, Wayne Escofery Quartet, Sotavento Big band, Amira Medunjanin, Bojan Zulfikarpašić i Nenad Vasilić, dok će mladi niški muzičari Jam Station svojim nastupom zatvoriti ovogodišnji festival.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nišville