-

Nišville ’14: Svi smo mi braća po bluzu

blues-brothers-1
The Original Blues Brothers; Foto: Marija Veljković

Američki šou „Bluz braće„, romantični set Ijoke Okoavo i SKAkanje uz Proces zatvorili su još jedno poglavlje u istoriji niškog džeza i Nišvil festivala na Tvrđavi.

Fish In Oil
Fish In Oil

Poslednje veče Nišvil festivala otvorio je domaći sastav Fish in oil pred već pristojnim brojem ljudi. Avangardni džez pun energije bio je dobra uvertira za koncerte koji su sledili. „Ribe u ulju“ tokom koncerta prezentovali su nekoliko novih pesama, ali i materijal sa dosadašnja dva albuma. Dušan Petrović oduševio je prisutne u segmentu u kome je istovremeno svirao dva saksofona.

Gosti iz Japana, trio Nobukija Takamena bio je pravo iznenađenje za sve prisutne. Kao prvo, Nobuki je bio dobar gost festivala i potrudio se da nauči srpski izvan onog „Zdravo“ i „Hvala“. Uz malo muke jasno je sastavio rečenice zahvalnosti i uspeo da predstavi sve članove benda. Njegova muzika odiše duhom Lesa Pola, od ranog rokenrola do njemu sličnih gitarskih balada. Kako je Nobuki rekao, omiljena pesma u celoj japanskoj muzici mu je „Akatomo“, ili u prevodu na srpski „Crveni vilin konjic“.

Povratnik na festival ove godine je brazilski gitarista Danijel Markes, sa svojim trijom. Energično udaranje po žicama i agresivni rifovi na klasičnoj gitari omamili su publiku. Koncert im je bukvalno proleteo i okupljena masa se skupila ispred naredne bine da dočeku jednu od zvezda večeri.

Iyeoka
Iyeoka

Amerikanka, nigerijskog porekla, muzička naslednica Ejmi Vajnhaus je upravo Ijoka Okaovo, naredna gošća festivala. Pojavila se u belom mantilu farmaceutskom, inače njena prvobitna profesija, i koncert počela laganom pesmom „Baba“ i umirujućim stihovima Baba is calling you. Odbacuje mantil, prikazuje svoju koncertnu uniformu raskošnih boja, sa dominantnom crvenom i vodi publiku na put do Oza putem od žute cigla. U pitanju je „The Yellow Brick Road“, njen hit sa novog albuma „Say Yes“ na kome joj pomaže i prateći MC B.Cap. Sledile su „Shine“, „Broken Heart Anthem“, „Say Yes“ a energija i emocije nisu jenjavale. Ova takođe odlična pesnikinja i veliki aktivista za svaku pesmu je davala svoj maksimum i delovala kao da je na ivici plača kadgod bi videla pozitivnu reakciju publike. Nakon „This Time Around“, „E“ je bila specifična jer je gitarista svoj instrument svirao gudalom, kao nekada čuveni Džimi Pejdž. Na red je došao pevačicin najveći hit „Simly Falling“, a odličan koncert, kombinacija soul, rege i hip hop muzike, je priveden kraju pesmama „Millionaire“ i „Revolution“.

Blues Brothers
Blues Brothers

Najvećim zvezdama festivala predstavljeni su The Original Blues Brohers Band. Iako su malo kasnili (i dodatno se nameštali), baš kao u filmu „Braća Bluz“ kada ih publika nestrpljivo čeka da se pojave na bini, pojavili su se u prepoznatljivim crnim odelima i naočarima iz filma. Koncert je otvorio gitarista Stiv „The Colonel“ Koper instrumentalnim hitom iz 1962. godine „Green Onions“ svog bivšeg benda Booker T. & The M.G.s. Postepeno se uključivao i ostatak benda i usledila je glavna tema iz filma – „Peter Gunn Theme“. Glavnu reč na koncertu imali su vokalisti Rob Paparozi i Tomi MekDonel, a povremeno i „treći brat“ Bobi Harden. Oni su ujedno bili i animatori publike u ovom velikom šou. Šou jeste prava reč, tačnije američki šou, kojim se može opisati ovaj koncert. Visoka produkcija, uigrana ekipa ali ujedno je sve iscenirano i automatizovano, da iako postoji stalna interakcija sa publikom, ipak je neiskreno a to se moglo i osetiti. Dodatno, za festivalski nastup nije dobra opcija soliranje do besvesti koje je samo razvodnjilo koncert. Ako se sve to ostavi po strani, neosporiv je muzički kvalitet i posvećenost performansu koji je na kraju publiku ostavio oduševljenom, što i jeste zadatak.

Blues Brothers i volonterke Nišvila
Blues Brothers i volonterke Nišvila

Tokom koncerta smenjivali su se hitovi „Soul Man“, „Going Back To Miami“, „She Caught The Katy“, „Messing With The Kid“, „Do You Love Me“, „Rawhide“, „Sweet Home Chicago“ i drugi. Na kraju koncerta američki ambasador u pratnji svoje ćerke uručio je saksofonisti Luu Mariniju nagradu festivala „Šaban Bajramović“. Bend je potom vraćen na bis da odsvira još jednu pesmu „Everybody Needs Somebody“ koju su pevali svi u publici.

Samo zatvaranje festivala prepušteno je domaćinima, ska stastavu Proces. Tvrđava je bila puna, svi su igrali, skakali, pevali uz pesme kao što su „Rio“, „Dušanova Ulica“, ali i pesmama sa predstojećeg albuma poput „Hladan dan“.

GALERIJA FOTOGRAFIJA